Stanislaw Lem
Centenari Stanislaw Lem
El ser humano ha emprendido el viaje en busca de otros mundos, otras civilizaciones, sin haber conocido a fondo sus propios escondrijos, sus callejones sin salida, sus pozos, o sus oscuras puertas atrancadas.
Kris Kelvin a Solaris
El 12 de setembre de 1921 va néixer a l’antiga ciutat polaca de Lvov, actualment pertanyent a Ucraina, Stanislaw Lem, un dels escriptors de Ciència-Ficció més importants del gènere.
Nascut en una família catòlica d’ascendència jueva, durant la Segona Guerra Mundial va ser membre de la resistència al mateix temps que treballava com a mecànic i soldador, feines amb les quals podia sabotejar cotxes alemanys. La seva família es va salvar de les càmeres de gas de Belzec gràcies a una documentació falsa amb la que van poder sortir just a temps del gueto de la ciutat. Dos anys després de l’ocupació de l’exèrcit rus, l’any 1946 va ser repatriat a la força a Cracòvia, on va reprendre els estudis de Medicina, que havia iniciat abans de la guerra, optant per l’especialitat de Psicologia. Però els va abandonar poc temps després perquè no volia ser allistat com a metge militar.
A la seva obra podem apreciar diferents corrents o grups d’obres: des de la Ciència-Ficció clàssica, passant pels els assaigs filosòfics i científics, les novel·les realistes i llibres memorístics. Però sobretot és conegut per les obres corresponents al primer grup com Edén (1959), La investigación (1959), Solaris (1961), Memorias encontradas en una bañera (1961), Retorno a las estrellas (1961), El invencible (1964), Fábulas de robot (1964), Cirberíada (1967), La Voz del Amo (1968), Relatos del piloto Pirx (1968), Congreso de futurología (1971), Regreso a Entia (1982), i La fiebre del heno (1976), entre moltes d’altres.
Pel que fa a la seva vessant més filosòfica cal destacar Vacío perfecto (1971), Magnitud imaginaria (1973), Golem XIV (1981) i Provocación (1982).
La seva primera obra, El hospital de la transfiguración, de 1948, no es va publicar fins l’any 1955 a causa dels problemes amb la censura comunista, que la considerava contrarevolucionària. Així doncs, el seu primer títol publicat va ser Astronautas, l’any 1951.
Les seves novel·les posseeixen moltes virtuts intel·lectuals i artístiques i sap unir molt bé un argument d’interès amb una reflexió científica i filosòfica no exempt de bones dosis de sentit de l’humor i de sàtira, a través d’un gènere tan popular com és la Ciència-Ficció. Destaca no només pel seu profund coneixement científic sinó també pel seu elevat domini de l’idioma.
Va ser membre d’honor de la Science Fiction and Fantasy Writers of America (SFWA) i fundador de la Societat Polaca d’Astronàutica. Va ser professor de literatura a la Universitat de Cracòvia i l’any 1973 va obtenir el Premi Nacional de Literatura de Polònia.
Comparat amb clàssics de la talla de Voltaire, Swift, Conrad o Borges, i aclamat per molts com el més important escriptor de Ciència-Ficció de la història, Stalinslaw Lem és, a més a més, un gran filòsof i humanista i un dels cims de la literatura del segle XX. La seva obra, fascinant, originalíssima i sempre sorprenent, ha sigut traduïda a quaranta idiomes.