Roald Dahl 

Avui fa 100 anys del naixement de Roald Dahl, figura literària indiscutible, novelista, narrador i guionista, conegut sobretot per la seves obres infantils i juvenils. 

VIDA

Roald Dahl Va néixer el 13 de setembre de 1916 a Llandaf, un petit poble del País de Gales, prop de la ciutat anglesa de Cardiff,  en el si d'una família acomodada d'origen noruec. La seva germana Astri va morir d'un apendicitis quan ell tenia només tres anys. El seu pare Harald va morir una setmanes després a l'edat de cinquanta set anys a causa d'una pneumònia. Davant la possibilitat de tornar a Noruega per viure amb els seus parents, la seva mare va optar per continuar vivint a Gales per complir el desig del seu marit de que els seus fills fossin educats en escoles britàniques.

Roald Dahl va patir el rígid sistema educatiu britànic que posteriorment reflectiria en alguns dels seus llibres. Als set anys va anar a l'Escola de la Catedral, a Llandaff i als nou anys va ser enviat a la St. Peter's School, un col·legi privat de la ciutat costanera de Weston-super-Mare. Als tretze anys va passar a la Repton School, a Derbyshire. Allà es va convertir en ajudant del prefecte, va esdevenir capità de l'equip escolar de fives i va desenvolupar el seu interès per la fotografia. Explica totes aquestes experiències a Boy, relatos de infància.

Quan va acabar el batxillerat, i després de passar per dos anys de formació , va anar a treballar a Dar-es-Salaam, a l'actual Tanzània, per la companyia multinacional petrolífera Shell. Sorprès per la Segona Guerra Mundial, l'any 1939 es va fer pilot d'aviació de la Royal Air Force, formant-se a Nairobi i a Kenia. Dahl va patir una accident d'avió durant un trajecte per carregar combustible des d'Egipte fins a Líbia. A causa de l'impacte de l'aterratge forçós que es va veure obligat a fer, Dahl es va fracturar el crani i el nas. Es va salvar miraculosament gràcies a que es va poder arrossegar, allunyant-se de l'avió en flames. Va ser rescatat i portat a l'hospital de la Royal Navy, a Alexandria, on va estar ingressat sis mesos i on va acabarrecuperant la vista després de la ceguera que li havia provocat l'accident. L'any 1941 es va tornar a unir a l'esquadró 80 amb qui va combatre les forces alemanyes i italianes a les campanyes de Grècia i a Síria. Dahl relataria totes aquestes experiències al llibre Volando solo.

L'any 1942 va ser traslladat a Washington. Allà publicaria, al Saturday Evening Post, el seu primer treball, Pan comido, on descriu el seu accident d'avió.

Des de l'any 1953 fins el 1983 va estar casat amb l'actriu nord-americana Patricia Neal, amb qui va tenir cinc fills. La seva filla Olivia va morir el 1962, als set anys d'edat, a causa d'una encefalitis causada pel virus del xarampió. El seu fill Theo va patir hidrocefàlia a causa d'un accident. Roald Dahl va treballar en el desenvolupament d'un aparell que ajudés a alleujar el patiment del seu fill, el que es coneix com vàlvula de Wade-Dahl-Till.

La seva incursió a la literatura infantil va estar motivada pels contes que explicava als seus fills.

L'any 1964 va publicar la seva primera obra, Charlie i la fàbrica de xocolata.

També va escriure guions per pel·lícules, va concebre personatges famosos com els Gremlins i algunes de les seves obres van ser portades al cine.

L'any 1983 es va casar amb Feliciy Ann d'Abreu Crosland.

Roald Dahl va morir el 23 de novembre de 1990, a l'edat de setanta quatre anys, a Oxford.

Roald Dahl es va comprometre solidàriament en els camps de la neurologia, la hematologia i l'alfabetització. La seva tasca continua a través de les organitzacions benèfiques Roald Dahl's Marvellous Children's Charity i la Roald Dahl Charitable Trust.

OBRA:

L'obra literària de Roald Dahl es divideix entre els seus llibres infantils, un total de 17, i els seus títols per adults. Tot i que avui se'l considera un dels mestres de la literatura infantil, la seva escriptura de caràcter irreverent el van convertir en un escriptor polèmic. El seu humor negre i la visió grotesca que presenta del món adult van provocar un fort rebuig entre alguns sectors de la societat. 

El seu primer llibre per a infants va ser Els Gremlins  (1943), encàrrec de Walt Disney per la pel·lícula Gremlins. Alguns dels seus llibres infantils més destacats són: Charlie i la fàbrica de xocolata, Matilda, Les bruixes i El meu amic gegant.

Va escriure més de seixanta contes per adults, molts amb caràcter macabre i plens d'humor negre, recollits en nombroses recopilacions i antologies. Alguns d'aquests contes van ser traslladats a la televisió: entre 1958-1960 a Alfred Hitchcock presenta... i entre 1979-1988 a Tales of the unexpected , de la televisió britànica.

També va ser guionista de l'adaptació al cinema de dues novel·les de Ian Fleming Solo se vive dos veces (1967), i Chitty Chitty Bang Bang (1968) i de la seva pròpia novel·la Charlie i la fàbrica de xocolata, portada a la gran pantalla l'any 1971 pel director Mel Stuart.

ADAPTACIONS CINEMATOGRÀFIQUES DELS SEUS LLIBRES INFANTILS

1971: Willy Wonka i la fàbrica de xocolata (Dir. Mel Stuart)

1996: James i el préssec gegant (Dir. Henry Selick)

1996: Las brujas (Dir. Nicolas Roeg)

1996: Matilda (Dir. Danny DeVito)

2005: Charlie i la fàbrica de xocolata (Dir. Tim Burton)

2009: Fantástico Señor Fox (Dir. Wes Anderson)

2016: BGF (Dir. Seteven Spielberg)


"Charlie y la fàbrica de chocolate


"Mr. Fox""Matilda" 


"James y el melocotón gigante"


SABIES QUE...

-       Li van posar el nom de Roald com a homenatge a l'explorador polar Roald Amundsen?

-       Als vuit anys, Roald Dahl i quatre dels seua amics van ser fuetejats pel director de l'escola després que es descobrís que havien posat un ratolí mort en un pot de llaminadures en una botiga del barri. La seva mare el va treure de l'escola perquè va considerar que havia sigut un càstig exagerat.

-       Quan era estudiant, de tant en tant, una fàbrica de xocolata enviava caixes amb nous tipus de xocolatines perquè els alumnes els provessin i donessin la seva opinió. D'aquí es va inspirar per escriure Charlie i la fàbrica de xocolata, ja que el petit Dahl imaginava com seria la fàbrica on es creaven aquelles xocolatines tant variades que ells havien de tastar i puntuar.

-       El seu color favorit era el groc, sempre escrivia les seves històries en papers d'aquest color.

-          Roald Dahl va dedicar la historia de El meu amic gegant a la seva filla Olivia que va morir al set anys. Però la protagonista Sophia està inspirada en la seva neta, avui model i escriptora gastronòmica.

-          Tom Mascher, autor de la biografia de Roald Dahl, va posar en contacte a l'autor amb Quentin Blake, l'il·lustrador que millor ha sabut reflectir el caràcter de la narrativa de Dahl. 

Llegint a Dahl se n'extreuen força de referències literàries, com ara els escriptors que el van influenciar: en el conte de Matilda, la petita protagonista conversa amb la seva bibliotecària i la seva mestra sobre els llibres que més li agraden. Aquests són alguns d'ells:


"Els papers del club Pickwick de Charles Dickens
 

"El vent entre els salzes de Kenneth Grahame"
 

"Kim de Rudyard Kipling"
 

"El jardí secret de Frances Burnett"

"El poni roig de John Steinbeck
 

"El lleó, la bruixa i l'armari, de C. S. Lewis"
 

"Jane Eyre de Charlotte Brönte"
 

"Orgull i prejudici Jean Austen"


Dahl, com Matilda, va patir una educació estricta en què la violència física i el sadisme estaven a l'ordre del dia: va passar-se deu anys de la seva vida en internats en què les normes de conducta de professors i alumnes posen els pèls de punta. No és extrany, doncs, que alguns dels seus personatges siguin esclafats com a ratolins.


"Matilda
 

"Boy"
 

"Brujas"
 

A les biblioteques trobaràs:


"Volando solo
 

"La meravellosa història de Henry Sugar"
 

"L'Autoestopista"
 

"La Cata"

"Cuentos completos
 

"Els millors relats"
 

"Intercanvi de parelles i altres contes"
 

"Històries imprevistes"

"Historias extraordinarias
 

"El gran cambiazo"
 

"Los mejores relatos de Roald Dahl"
 

"Boy: relatos de la infancia"

Més obres de Roadl Dahl a les biblioteques ►

 Selecció de webs:

 També et pot interessar:

Torna al prestatge de Novel·la ►
Efemèrides anteriors ►

Data d'actualització: 13/09/2016