10 novel·les per a un món més sostenible

La tecnologia serveix per millorar les nostres vides sempre que no oblidem els valors, els principis i les conviccions humanes. Cada vegada hi ha més veus en aquest sentit, a favor d’un món més sostenible, també a la literatura. Les novel·les que presentem parlen de persones que es refugien al bosc, o a qualsevol altre lloc, a la recerca de l’essència de la vida. Són històries que introdueixen aire fresc i ajuden a reflexionar sobre com fer un món millor, en tots els sentits: econòmic, ecològic, solidari. I per acabar, una reflexió: Quanta terra necessita un home? Tolstoi ho tenia molt clar.

  En las bibliotecas encontrarás:

El Hombre que plantaba árboles Jean Giono

Allà on hi havia terres ermes ara hi trobem boscos frondosos. Què ha passat? Generació espontània? No! Ha estat la perseverança d’un sol home, que dedica la seva vida a transformar el paisatge que l’envolta amb una humilitat i una generositat exemplars. Relat breu i bellíssim que és un cant d’amor a l’esperança, a la natura i a la vida.

Tota una vida Robert Seethaler

eBiblio
«Tota una vida, de l’escriptor austríac Robert Seethaler, és una meravellosa contemplació d’una vida solitària en una vall remota mentre el món modern s’hi va introduint de mica en mica.»
Ian McEwan

Les Vuit muntanyes Paolo Cognetti

"En un mundo de crisis material y de valores en el que las creencias de nuestros padres ya no nos valen, la montaña reduce la vida a la esencia y permite cultivar la amistad"
El País

Bruma verde Gonzalo Giner

Una novel·la ecologista que succeeix al cor de la selva Africana i que combina una gran història d'amor amb la lluita per un món millor. La protagonista viu a una aldea del Congo i després de patir un accident conviu amb un clan de ximpazés durant uns mesos. Alhora, Lola Freixido, una exitosa directiva, viatja al Congo per rescatar la seva millor amiga, Beatriz Arriondas, una cooperant medioambiental que ha estat segrestada. Bineka i Lola s'enfronten a una complexa trama de corrupció i es veuen obligades a fugir acompanyades de Colin Blackhill, un cooperant britànic que ajudarà a Binoka a lluitar per a la conservació del seu món.

En el corazón del bosque Jean Hegland

Què passaria si deixem de tenir electricitat, gas i connexió a internet? Això és el que els hi passa als protagonistes d’aquesta novel·la, una parella de professors que viuen amb les seves dues filles, Nell i Eva, al voltant del Parc Nacional de Redwood (California). La història ens ajudarà a reflexionar sobre què és essencial en les nostres vides i quins recursos tenim per superar els moments de caos. Amb punts en comú amb Robison Crusoe, és una lectura d'actualitat.

Moby Dick Herman Melville

eBiblio (castellà)
Obra fonamental de la literatura mundial, narra la història del jove Ismael, que s’embarca en un vaixell balener comandat pel capità Ahab. Aquest personatge viu completament obsessionat a caçar una balena blanca que li va arrencar una cama. Carismàtic, impulsiu i dotat d’una forta personalitat arrossegarà a tota la tripulació en la seva cerca de venjança. Però Moby Dick, en essència, és la història de la humanitat. La fragilitat de l'ésser humà davant la immensitat de la natura, salvatge, poderosa i indomable. L’home, prepotent, venjatiu, obsessiu i dominat vol imposar-se sobre la natura, en lloc de cohabitar-hi harmònicament, i en aquest deliri l’únic que aconsegueix és la seva pròpia destrucció.

Nuestra casa en el bosque Andrea Hejlskov

Es tracta d’una narració en primera persona que explica la decisió de l’activista mediambiental Andrea Hejlskov d’abandonar la seva vida a la ciutat, perquè ella i el seu company s’adonen que volen viure de forma més autèntica. De Dinamarca, amb els seus quatre fills, s’estableixen en un bosc a Suècia per començar de nou, escapar del món consumista i ser autosuficients; reaprendre tasques com rentar la roba al riu, construir la seva pròpia cabana amb troncs del bosc, tallar llenya, encendre foc...en un retorn a la natura per cercar la felicitat i retrobar-se amb els valors humans.

El Nombre del mundo es Bosque Ursula K. Le Guin

Els humans arriben a Athshe a la recerca dels recursos que manquen a La Terra. A 27 anys llum descobreixen que el planeta és un immens bosc i decideixen explotar-lo sense mesura. Els nadius d’Athshe són petits éssers pacífics que viuen en harmonia amb el cicle dels arbres i de la natura. Els humans no triguen en convertir-los en esclaus. L’ésser humà es converteix en el nou depredador del planeta, en el rei de la destrucció. Però el més important pels asthshians és el bosc. I faran qualsevol cosa per defensar-lo.

Los Asquerosos Santiago Lorenzo

eBiblio
Un incident infortunat obliga a Manuel a refugiar-se en un poble abandonat. Amb l’ajuda del seu oncle, es convertirà en un Robinson ibèric. A cada pàgina que llegim, el protagonista es despulla de tota necessitat de civilització i troba en la solitud i l’aïllament un paradís inesperat. Fins que arriben.... Los asquerosos. Una mirada còmica i lúcida a un estil de vida ple en tots els sentits.

Un Cambio de verdad : una vuelta al origen en tierra de pastores Gabi Martínez

eBiblio
Crònica dels mesos que l'autor va viure com a pastor a La Siberia extremenya (Badajoz). Desperta la consciència ambiental, ens connecta amb aquells que ens van precedir i ens ajuda a canviar el nostre estil de vida per un altre de més senzill i en harmonia amb la natura. Parla de biodiversitat, d'ecologia, de paisatge, de futur eco-nòmic... Literatura de la Natura en estat pur.

  Ir al estante:

Fecha de creación 29-04-2021 Última actualización 14-05-2021