Jean-Claude Izzo

El periodista, activista polític, agitador cultural, guionista, poeta i novel·lista Jean-Claude Izzo va néixer a Marsella el 20 de juny de 1945. Fill d immigrants, pare italià i mare d'origen espanyol, ell era cent per cent marsellès.

Bon estudiant, a l'escola tècnica va aprendre l'ofici de torner. El 1963 treballa en una llibreria i el 1964 fa el servei militar a Toulon i Djibouti. Col·labora amb el diari militar com a fotògraf i periodista.

Retornat a França, el 1966 s'afilia al PSU (Parti Socialiste Unifié) i més tard al PCF (Parti Communiste Français). Esdevé redactor en cap de la publicació comunista La Marseillaise. El 1970 publica la seva primera recopilació de poemes Poemes à haute voix. El 1978 trenca amb el PCF i escriu per a diverses revistes. 

L'èxit el sorprén amb la publicació de la seva primera novel·la Total Khéops (1995). Amb Chourmo (1996) i Soleá (1998), formen la Trilogia de Marsella, protagonitzada per la ciutat de Marsella i el policia Fabio Montale.

L'editor francès, Gallimard, volia que continués la saga. Malgrat l’èxit, Izzo ho refusà. Aleshores ja estava malalt i tot i que va escriure altres obres, la trilogia va quedar tancada. Total Khéops es va publicar en català i en castellà el 2003.

Marsella és la protagonista principal de la trilogia. Una ciutat plena de vida i de generositat, però també de violència. Izzo ens la fa conèixer amb força: "Marsella no es una ciudad para turistas. No hay nada que ver. Su belleza no se fotografía. Se comparte. Aquí hay que tomar partido. Apasionarse. Estar a favor o en contra. Estar hasta las cachas. Y sólo así lo que hay que ver se deja ver".

Fabio Montale és un policia honest en un cos corrupte que serveix als poderosos en comptes de servir la llei i la justícia. Destinat a la perifèria de Marsella, s'enfronta a la jerarquia policial i és proper a la gent del carrer multirracial. D'esperit reflexiu, Montale estima el bon menjar i el bon beure (Pastis, Lagavulin i Cassis blanc). Escolta música diversa (Paco de Lucía, Thelonious Monk, Django Reinhardt, Miles Davis, Léo Ferré, Astor Piazzola). Destesta els racistes i els que no es mullen i li agrada la pesca.

A Sangre en los estantes, llibre de capçalera per a tots els amants de la novel·la negra, Paco Camarasa aconsella llegir en ordre la Trilogia de Marsella i confessa que si hagués de recomanar un sol llibre de novel·la negra, recomanaria Total Khéops.

Total Khéops (caos total en argot raper) és una història d'honor que denuncia les connexions entre el tràfic de drogues i l'extrema dreta. Lole, la noia de la colla, demana a Fabio que intervingui per evitar que Manu vengi la mort d'Ugo. Els tres nois es van criar en un barri mestís de Marsella i pujaren com a delinqüents. A diferència dels seus amics, Fabio acaba de policia. Un policia que estima i odia la seva ciutat. Ha canviat amb ella i s'adona que la globalització dels baixos fondos, el racisme i la corrupció política neguen el futur als joves.

Chourmo els joves que abans eren camells ara surten de la presó convertits en integristes islàmics, "barbuts" que prohibeixen la música i els pantalons a les seves germanes. Izzo ja va denunciar el 1996 el perill d’allò que esdevindria realitat.

El Fabio Montale de Soleá s'acosta als quarenta-cinc i es va buidant de desitjos i passions. Canvia els somnis per les enyorances d'una vida senzilla alhora que es pregunta si res no canviarà, si els poderosos seguiran sempre guanyant la partida de la vida.

El 1997 apareix una recopilació de les seves poesies Loin de tous rivages i la novel·la Les Marins perdus, que narra la història de tres homes atrapats a bord d'un vaixell vell atracat al port de Marsella. Le Soleil des mourants (1999) fou la seva darrera novel·la publicada.

Jean-Claude Izzo va morir a Marsella el 26 de gener de 2000 a causa d'un càncer de pulmó, deixant la ciutat òrfena de qui millor ha sabut explicar-la.

 

SABIES QUE...?

 

  • Jean-Claude Izzo, Manuel Vázquez Montalbán, Andrea Camilleri i Petros Márkaris són considerats els quatre grans autors de la novel·la negra mediterrània. Tots quatre hi arriben quan ja no són joves i després d'haver fet altres feines. Més que la trama, els interessa explorar la ciutat on hi té lloc i conèixer millor les persones que protagonitzen la història. Incorporen un discurs polític, cívic i social sota l'aspecte d’una novel·la negra. El gènere els permet exercitar la denúncia.

 

  • Els noms del comissari Salvo Montalbano, creat per Andrea Camilleri el 1994, i el del policia Fabio Montale, creat per Jean-Claude Izzo el 1995, són un homenatge a Manuel Vázquez Montalbán, amic de tots dos.

 

  • El 2001 la televisió francesa va produir una minisèrie de tres capítols amb Alain Delon donant vida a Fabio Montale. Va generar molta polėmica perquè Delon es mostrava pròxim a la mafia marsellesa que Montale i Izzo combatien.

 

  • El 2002 Alain Bévérini va portar al cinema Total Khéops, amb Richard Bohringer, Marie Trintignan i Daniel Duval de protagonistes.

 

  • Izzo i Vázquez Montalbán van col.laborar en el guió d'Olímpicamente muerto, una pel.lícula per a la televisió amb Constantino Romero fent de Pepe Calvalho.

  En las bibliotecas encontrarás:

Los Marineros perdidos / Jean-Claude Izzo
Les Marins perdus  / Jean-Claude Izzo
Marseille / Jean-Claude Izzo
La Trilogie Fabio Montale / Jean-Claude Izzo
Total Khéops  (francès) /  Jean-Claude Izzo
Total Khéops (castellà) / Jean-Claude Izzo
Keops total  (català) / Jean-Claude Izzo
Chourmo  (francès) / Jean-Claude Izzo
Chourmo (castellà) / Jean-Claude Izzo
Xurmo (català) / Jean-Claude Izzo
Solea (francès) / Jean-Claude Izzo
Soleá (castellà) / Jean-Claude Izzo
Soleà (català) / Jean-Claude Izzo

Obres sobre Jean-Claude Izzo

  Búsquedas en el catálogo:

  Selección de webs:

  También te puede interesar:

Descarrega els llibres de Jean-Claude Izzo a l’ebiblio:

 

  Ir al estante:

Fecha de creación 16-06-2020 Última actualización 17-05-2022