El Titànic i la literatura

El mític Titanic es va enfonsar aquella matinada del 14 al 15 d’abril de 1912 i avui s’interpreta com una senyal d’alarma d’una societat satisfeta de si mateixa que s’encaminava inexorablement a una catàstrofe de les trinxeres d’un front occidental que començaria amb la Primera Guerra Mundial.

Walter Lord, l’autor de "La última noche del Titanic" (1955), diu:

"Potser representi la progressió de quasi totes les tragèdies de les nostres vides, que comencen amb una certa incredulitat i que deriven en una inquietud creixent".

Però el més inquietant del cas és que catorze anys abans de l’enfonsament del vaixell més luxós mai construït, Morgan Robertson va escriure una novel·la titulada "El hundimiento del Titán", on el transatlàntic SS Titán, s’enfonsa a les aigües de l’oceà Atlàntic després de xocar amb un iceberg durant el seu viatge inaugural. El Titán s’assemblava de manera desconcertant al famós transatlàntic anglès RMS Titanic, el qual descriu de manera quasi insubmergible i amb la major tecnologia del seu temps. Robertson també menciona que el Titán era un buc amb un excés de luxes per passatgers milionaris i que tenia una quantitat insuficient de bots salvavides, igual que el Titanic.

El seu capità era experimentat i també coincidia amb el cognom del capità del Titanic: Smith. El més sorprenent és que la novel·la va ser escrita, com ja s’ha dit, catorze anys abans de l’enfonsament del Titanic, i Robertson va morir tres anys després del succés. Morgan Robertson va ser un visionari, com Jules Verne, a qui recorda estilísticament aquesta novel·la.

Jules Verne havia escrit el 1871 "Una ciudad flotante". El transatlàntic sorgit de la imaginació de Verne, Great Eastern, és un gegantí vaixell de luxe de construcció anglesa que viatja de Liverpool a Nova York en el seu viatge inaugural. Verne el descriu com la obra mestra de l’arquitectura naval. El Great Eastern, antecessor del Titan de Robertson, i del Titanic, de la White Star Line, té molts punts en comú. A més a més, l’any 1895, Verne va escriure "La isla de hélice", on uns músics són segrestats perquè toquin en el gegantí creuer en forma d’illa. Aquests músics recorden als del Titanic, que han de tocar, inclús quan tot s’enfonsa.