Novel·la

Curiositats - Dashiell Hammett

Com és ben sabut, Dashiell Hammett, abans de convertir-se en el creador, juntament amb Raymond Chandler, de la novel·la negra nord-americana, va ser detectiu privat de la mítica agència Pinkerton, a San Francisco. De les seves experiències va sorgir la seva vocació literària. Amb Sam Spade va néixer l'arquetip del detectiu, un tipus  solitari, desenganyat, filòsof i amb un fort codi moral, que treballa, com Hammet, a la mateixa agència Pinkerton. 

La seva novel·la més coneguda, El falcó maltès, es considera una de les obres fundacionals del gènere negre. La seva adaptació al cinema, dirigida per John Huston i protagonitzada per Humphrey Bogart, és ja un clàssic de la gran pantalla. 

Algunes curioses i divertides anècdotes de la seva experiència com a detectiu privat que explica a les seves memòries són:  

"El cap de policia d'una ciutat del sud em va proporcionar una vegada la descripció completa d'un home fins i tot incloent el detall d'un lunar en el coll, però va oblidar mencionar-me que només tenia un braç".

"Una vegada vaig ser contractat per ajudar a una dona en les seves tasques domèstiques"

"Un home al que estava seguint, va sortir un diumenge a la tarda a passejar pel camp i es va perdre completament. Vaig haver d'indicar-li el camí de tornada a la ciutat".

"Conec a un falsificador que va deixar a la seva dona perquè havia après a fumar mentre ell complia condemna a  la presó."

"Una nit, mentre intentava espiar l'interior del pis superior d'un alberg en el nord de Califòrnia – l'home que buscava estava a Seatle en aquells moments – una part de la teulada del porxo va cedir sota els meus peus i vaig caure, torçant-me un turmell. El propietari de la casa em va donar aigua calenta per fer-me una cura".

"Conec a un detectiu que una vegada va voler disfressar-se a la perfecció. El primer policia amb qui es va topar el va detenir".

"Un dels mites menys controvertits en el que tard o aviat es deté al malfactor. I, en canvi, en totes les agències de detectius del món els fitxers de dades sobre misteris irresolts i criminals sense capturar".

Sabies que..


Joe Gores, que també havia exercit de detectiu privat a San Francisco, va retre homenatge a Dashiell Hammett  convertint-lo en el detectiu de dos dels seus pastitxos, Al estilo Hammet, del que Wim Wendres faria, l'any 1982 la versió cinematogràfica  Hammet  i Spade & Archer.

 

Una nit de principis dels anys 70 Joe Gores recorria l'imponent Golden Gate acompanyat del seu agent literari Henry Morrison quan va pensar en veu alta: Aquesta és una nit Hammet? El seu agent literari li va respondre: Què passaria si algú intentés escriure una novel·la sobre ell? En aquell moment va néixer el germen de la novel·la Al estilo Hammet que publicaria l'any 1975 i on reviuria a Dashiell Hammet recorrent els barris de San Francisco igual que en els seus dies de detectiu de l'agència Pinkerton.

Anys més tard Gores va contactar amb la filla de Hammet, Jo Marshall per explicar-li la seva intenció d'escriure una novel·la on s'expliqués el passat del mític detectiu  Sam Spade. Amb aquest exercici literari volia desxifrar la icona d'aquell personatge immortal. La idea li havia vingut quan el millor especialista de Hammet, el professor Richard Layman, va definir El falcó maltès com la primera novel·la existencialista americana.

Així doncs, amb Spade & Archer Gores va crear el passat de Sam Spade, del que no se sap res, només el que es troba en el present de la història, per intentar descobrir d'on venia i quines relacions tenia abans de la història de El falcó maltès. Per fer-ho va haver d'alterar el seu estil literari per emular el de Hammet, introduint diàlegs àgils i àmplies descripcions. Va utilitzar la documentació que havia aconseguit l'any 1975 però també va obtenir el suport de bibliotecaris per poder documentar-se de tots els detalls del San Francisco dels anys 20.

Sobre aquesta obra, Joe Marshall va dir al professor Layman: A vegades oblido que Joe va escriure aquesta obra i penso que la va escriure el meu pare. 

Bibliografia destacada         


"El Halcón maltés
 
Amèrica
"El Falcó maltès"
 

"Cosecha roja"
 
Metamorfosi
 "La Llave de cristal"
 

"El Hombre delgado
 
Amèrica
"La Maldición de los Dain"
 

"Disparos en la noche: cuentos completos"
 

 "Al estilo Hammett / Joe Gores"
 

"Hammett / Joe Gores" 
 
Amèrica
"Spade & Archer / Joe Gores"
 

"El Halcón maltés [enregistrament vídeo]"
 
Metamorfosi
 "La Llave de cristal"

 

Més obres de Dashiell Hammett a les Biblioteques ►

Selecció de webs

 També et pot interessar:

Torna al prestatge  ►
Curiositats anteriors  ►
Data d'actualització: 19/04/2016