El gènere de la ciència ficció i el canvi climàtic

Diu J. G. Ballard a la seva Guía del usuario para el nuevo milenio:

“Creo firmemente que la ciencia ficción es la verdadera literatura del siglo XX, y probablemente la última forma literaria existente antes de la muerte de la palabra escrita y el dominio de la imagen visual. La ciencia ficción moderna se ocupa explícitamente del cambio – social, tecnológico y ambiental -, y ciertamente es la única ficción en inventar mitos, sueños y utopías de la sociedad.”

La ciència ficció no solament ha anticipat algunes meravelles que la ciència ens tenia reservades, sinó que també ha advertit sobre els possibles desastres motivats per la cobdícia i l’estupidesa humana. És ben cert que avui ens preocupa una llarga sèrie de catàstrofes que ja tenim a sobre i una d’elles és el canvi climàtic.

John Cristopher escrivia l’any 1956 La muerte de la hierba, la novel·la que, per primer cop es prenia seriosament el tema ecològic i les seves conseqüències. John Cristopher narra el col·lapse terrorífic de la civilització i els esgarrifosos canvi que es produeixen a la superfície del nostre planeta a conseqüència d’una ruptura de l’equilibri ecològic.

El següent recorregut literari us proposa, doncs, una selecció de novel·les de ciència ficció clàssiques que ens ajuden a reflexionar sobre el present que tenim perquè, a partir de la dècada dels anys 50, ja van preveure l’escalfament global del planeta i el canvi climàtic que se n’ha derivat com a conseqüència. 

A l’ important assaig sobre el tema, "Això ho canvia tot", de Naomi Klein, podem llegir:

Sabem que, si continuem la tendència actual de deixar que les emissions creixin any rere any, el canvi climàtic ho transformarà tot. Grans ciutat acabaran probablement ofegades sota l’aigua, cultures antigues seran devorades pel mar i existeix una probabilitat molt alta que els nostres fills i filles passin gran part de les seves vides fugint i intentant recuperar-se de violents temporals i sequeres extremes.

“Pero, ¿qué deberíamos hacer en realidad con un miedo como el que nos provoca el hecho de vivir en un planeta que se muere, que se va haciendo menos vivo a cada día que pasa?”

  En las bibliotecas encontrarás:

El mundo sumergido / J. G. Ballard
Escrita l’any 1962, és una de les novel·les que va saber anticipar-se trenta anys a l’escalfament del planeta. La història transcórrer al segle XXI. Les fluctuacions de la radiació solar han fos els casquets polars de la Terra i han elevat el nivell dels mars. Totes les terres baixes han quedat inundades, les temperatures mitjanes han pujat i la vida civilitzada només subsisteix en els cercles Àrtic i Antàrtic.

Un mundo devastado
El tema de la consciència ecològica arriba al seu punt àlgid als anys 60 amb autors de la talla de Brian Aldiss amb Un mundo devastado (1965), on el món s’ha convertit en un lloc superpoblat i malalt, els productes químics han enverinat el sòl i les idees ecològiques pertanyen al passat.

  También te puede interesar:

  Ir al estante:

Fecha de creación 31-05-2017 Última actualización 19-10-2017