Beethoven
Beethoven
Un dels màxims representants de la música clàssica occidental és sens dubte el gran Beethoven, un geni, i el 2020 celebrem els 250 anys del seu naixement. Tot Europa celebra l’efemèride amb concerts monogràfics i maratons durant tot l’any fins arribar al 16 de desembre, la data del seu naixement.
Beethoven va néixer el 1770 a Bonn a Alemanya i va morir el 1827 a Viena, Àustria. Va viure a cavall de dos segles, en temps de grans canvis geopolítics i culturals d’Europa, entre el classicisme i el romanticisme i això li va permetre desenvolupar creacions de gran fortalesa estructural combinades amb gran projecció expressiva i emocional. L’obra de Beethoven esdevé una obra clàssica que supera qualsevol moda, la seva obra sempre està present, sempre s’escolta i sempre commou i explica reiteradament els grans temes humans, sempre hi pots escoltar i sentir coses noves en la seva música igual que en les paraules d’un Shakespeare o les escultures de Miquel Àngel, són allà i ens diuen coses noves cada vegada.
Beethoven és una icona de la música clàssica occidental, tothom coneix el seu nom i tothom ha escoltat alguna de les seves obres genials li agradi o no la música clàssica.
Què li devem a Beethoven?
La genialitat de Beethoven
Beethoven és un dels més grans i admirats compositors de tots els temps i se'l considera com el principal precursor de la transició del classicisme al romanticisme. Va ser un trencador dels cànons estètics establerts. Es parla de Beethoven com l’home lliure davant de la creació i tot un trencador, amb ell la música entra en un nou món, en una nova música.
La simfonia, els quartets de corda i les sonates de piano van ser les seves formes preferides per expressar tot allò que el seu cap sentia i pensava sobre la vida i l’home. La llista d'obres n'és molt extensa. Podem destacar-ne:
- 9 simfonies
- 5 concerts per a piano
- 1 concert per a violí
- 1 triple concert per a violí, violoncel i piano
- 32 sonates per a piano
- 16 quartets de corda
- La Missa Solemnis
- L'òpera Fidelio
La seva sordesa va ser un factor determinant per la seva creació, una sordesa que el convidava a l’aïllament exterior però alhora a una connexió interna, amb les sons interns que expressava amb la música que aniria esdevenint trencadora, difícil d’executar i plena d’emotivitat. Una sordesa que va haver d’acceptar i que el va posar en un atzucac o deixar-ho tot o seguir i lluitar fins a la fi, i això el convertí en un autèntic heroi per ser músic i sord.
Entreu al catàleg Aladí i escolteu les seves obres i llegiu sobre la seva vida i creacions
La revista 440Clàssica&Jazz dedica la portada del número 54 (desembre 2019-gener 2020) a Ludwig van Beethoven on Antoni Ros-Marbà, Benet Casablancas, Joan Magrané i Josep Colom, així com l'escriptor Jordi Cabré) exposen quina és la seva visió del personatge i de la seva obra.
L’Auditori presenta una temporada inspirada en l’inabastable llegat musical del geni alemany. La vocació humanista de Ludwig van Beethoven, l’esperit clàssic de la seva primera etapa compositiva, la profunditat i la universalitat de les seves idees musicals i la radical recerca formal de la seva darrera etapa creativa simbolitzen una incontestable modernitat musical arrelada en la tradició.
En las bibliotecas encontrarás:
Búsquedas en el catálogo:
Selección de webs:
- Festival Beethoven a l’Auditori
- Pàgina web oficial del 250 aniversari de Beethoven
- Beethoven a la Viquipèdia
También te puede interesar:
- Playlist
- Freak out!
- Efemèrides
- Recomanació: "Sinfonía nº 1 en do mayor, op. 21"