Musica

Avui fa...

Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►


50 anys de l'estrena de la pel·licula Mary Poppins

 

Ara fa 50 anys, al 1964, es va estrenar Mary Poppins, una història deliciosa, imaginativa i alegre que coneix mig planeta. La seva música, graciosa i lleugera, no era fruit d'una casualitat. Per composar aquestes peces cal tenir molt art, molta astúcia i un sentit estètic hiperdesenvolupat. Els seus autors són els Sherman Brothers, als qui homenatgem amb aquest escric, tot desitjant que escolteu les seves cançons amb la atenció que es mereixen més enllà de les pel·lícules que les van impulsar...

Actualment són dos octogenaris, de 86 i 83 anys, que viuen retirats gaudint d'un gloriós anonimat entre les hordes que adoren la música popular. Però ells dos, Robert B. Sherman i Richard M. Sherman són el duo compositor amb més bandes sonores de la història i amb més cançons que han passat a l'imaginari popular. 

Tots hem cantat desenes de cançons d'aquests duo compositor. La raó-com no podia ser d'una altra manera- és doble: per una banda, el fet que les seves cançons fossin la banda sonora de pel·lícules infantils en l'època de màxim esplendor de Disney.

Aquí va una selecció perquè sapigueu de qui estem parlant:


Mary Poppins
(1964)


El llibre de la selva
(1967)


Los Aristogatos
(1970)


Tom Sawyer
(1973)Winnie the Pooh and a Day for Eeyore
(1983)


Little Nemo: Adventures in Slumberland
(1992)
   

Per altra, clar, la extraordinària qualitat i sensibilitat de les seves partitures que han arribat a trascendir les escenes per les quals van estar creades, i han saltat generacions , cultures i estils. Sembla mentida que puguem fixar l'autor d'aquest tema, que sembla tan clàssic i perfecte, que és de ningú:


Fills de compositor, els dos van començar a formar parella compositora al 1951. Més de 50 anys de carrera artística a Hoollywood els ha deparat honors de tota mena, Grammy's, Oscars, i fins i tot s'ha rodat una pel·lícula sobre la seva vida que trobareu aquí. The boys!  

Autèntics genis del difícil equilibri que representa adaptar el propi geni a les necessitats de les cançons, van saber imprimir gràcia a infinitud d'escenes. Com aquesta inoblidable peça de El llibre de la Selva:De fet, són autors de la cançó més cantada pels nens arreu del món, tot un himne fratern anomenat "It's a small world" que podria haver fet nadar en royalties als seus creadors: però no, van renunciar al seu copyright en favor de la Unicef. És un món petit, després de tot, i uns orientals ens el presenten des de Disney World per acabar asistint a una interpretació del propi Richard Sherman.

De la desena de bandes sonores magnífiques que van composar, cadascú podrà fer el seu top. Aquí ens inclinem per rendir-nos a Chitty Chitty Bang Bang, l'innocent pel·lícula on el gran Dick Van Dyke (un altre octogenari encara en acció) desplega tot el seu increïble carisme com actor, ballarí i cantant. Aquí va la balada que els hi canta als nens per fer-los dormir, una partitura a l'alçada de qualsevol stàndard de jazz de Duke Ellington o Gershwin, un Summertime infiltrat a una pel·lícular de Disney. Els ulls us reaccionaran immediatament:


Aquí estan, els Sherman Brothers amb Walt Disney, el creador que va confiar en ells amb un ull visionari. 

 

Cançons perquè les canti tothom sense importar l'edat, l'origen ni l'autor. Es pot imaginar una glòria popular superior? Llarga vida al compositor anònim, al creador de cultura popular. Longevitat definitiva i multitudinària la dels Sherman Brothers.

Font: Ampli

Més informació: