Guies de lectura

1zonaLIJ: propostes de lectura

1zonaLIJ: propostes de lectura

Abans de presentar aquesta guia de lectura ens agradaria dir un parell de paraules sobre 1zonaLIJ, el grup que les confecciona, integrat bàsicament per bibliotecàries de la comarca d’Osona, l’equip de la llibreria El Petit Tresor de Vic i alguna promotora de lectura que ha participat en les nostres trobades periòdiques.

El grup sorgeix com a resultat de tres anys de tertúlies, des de 2019, que, majoritàriament, han tingut lloc a la llibreria El Petit Tresor. La dinàmica de les trobades, la participació conjunta en altres esdeveniments relacionats amb la Literatura Infantil i Juvenil i la vocació que ens impulsa a promoure la lectura allà on siguem, ens ha aplegat i ha donat cos a aquest grup que avui es presenta amb nom i imatge pròpia (creada per l’il·lustrador vigatà Christian Inaraja), un col·lectiu obert sempre a nous aprenentatges i noves incorporacions.

La intenció i compromís d’1zonaLIJ amb aquesta guia és oferir a un públic divers (famílies, mestres, bibliotecaris...) recomanacions de lectures per a infants de totes les edats, des que són nadons fins que arriben a l’adolescència. La idea és elaborar una guia per a cada etapa de creixement i evolució lectora: descobriment (1-4 anys), aprenentatge (5-6 anys), autonomia lectora (7-9 anys) i perfeccionament (10-12  anys).

Esperem que aquesta guia, Quan ja llegeixo, siguin del vostre gust i que comportin alguna utilitat a l’hora de triar lectures.

Bona lectura i fins la propera!

 

Guía creada por:
  • Torelló. Biblioteca Dos Rius
  • Taradell. Biblioteca Antoni Pladevall i Font
  • Vic. Biblioteca Pilarin Bayés
  • Centelles. Biblioteca La Cooperativa
  • Roda de Ter. Biblioteca Bac de Roda
  • Torelló. Biblioteca

Fecha de creación: 09/12/2019

Última actualización: 27/10/2022

La lectura enganxa: propostes de lectura jove +13 anys


 Algun dia aquest dolor et servirà
Algun dia aquest dolor et servirà
Cameron, Peter  
Carcaixent: Sembra, 2014

En James és un jove novaiorquès de 18 anys, intel·ligent, reflexiu, a qui li costa relacionar-se amb gent de la seva edat. Rebutja tots els postu­lats que governen la societat d’avui, incloent-hi el fet d’anar a la universitat, com volen els seus pares. Ell s’imagina un altre futur, lluny d’una quotidianitat que l’ofega.

 Ametlla
Ametlla
Son, Wo?n-p'yo?ng  
Barcelona: Fanbooks, 2020

En Seon pateix alexitímia, que li impedeix experimentar cap emoció. La mare i l'àvia moren i en Seon ha de viure sol, en un món en el que no comprèn res degut a la seva insensibilitat i falta d'empatia. Coneixerà en Gon un noi conflictiu amb el que tindran una estranya amistat que a tots els canviarà les vides.

 Aquí és on tot comença = Holding up the universe
Aquí és on tot comença = Holding up the universe
Niven, Jennifer  
Barcelona : Fanbooks, 2016
 Aristòtil i Dante descobreixen els secrets de l'univers
Aristòtil i Dante descobreixen els secrets de l'univers
Sáenz, Benjamin Alire  
Barcelona: L'Altra Tribu, 2019

El descobriment d’una amistat especial, la mena d’amistat que et canvia la vida i és per sempre, i de com és d’important saber qui som i les persones que volem ser. Una lectura que atrapa i emociona.

 Bella confusió
Bella confusió
Christian, Claire  
Lleida: Pagés Editors, 2018

L’Ava i en Gideon són dos joves que tenen ferides profundes. L’Ava cau en una espiral d’autodes­trucció per la mort de la seva millor amiga i en Gideon pateix depressió. Entre ells s’inicia una relació complexa, dolorosa, però alhora plena d’esperança, que els transformarà.

 Caminant junts per la lluna
Caminant junts per la lluna
Puig, Pep  
Barcelona: L'Altra Tribu, 2020

Quatre amics es retroben, un estiu més, a Al­tafulla. Tenen 14 i 15 anys, aquella edat en què es comença a perdre l’interès pel joc i es pren consciència de l’amistat i l’amor. Un estiu de canvis, de descoberta, de noves sensacions i de deixar enrere la infantesa.

 Desconeguts
Desconeguts
Lozano Garbala, David  
Barcelona: Edebé, 2018

Dos joves es lliuren a un joc misteriós a través de les xarxes: compartir somnis, il·lusions i pors, però no la seva identitat. Aviat faran el pas se­güent, una cita a cegues. Però trobar-se amb un desconegut sempre comporta riscos.

 El Príncipe del mar
El Príncipe del mar
Ozaki, Kaori  
Colombres [Astúries] : Milky Way, DL 2016
 El sol i les seves flors
El sol i les seves flors
Kaur, Rupi  
Barcelona: Empúries, 2018

Rupi Kaur, poetessa d’origen indi-canadenc, publica el seu segon poemari que reflecteix un procés de superació i aprenentatge personal, on els poemes caminen en diferents etapes d’aquesta transformació: marcir-se, caure, arrelar, alçar-se i florir.

 El Viento comenzó a mecer la hierba
El Viento comenzó a mecer la hierba
Dickinson, Emily, , Rubia, Kike de la  
Madrid : Nórdica, 2012
 Els Ulls se'm van tancar...
Els Ulls se'm van tancar...
Bard, Patrick  
Barcelona : Kalandraka, 2018
 Fauna o amor
Fauna o amor
Suu  
Barcelona : Rosa dels Vents, febrer del 2020
 Invisible
Invisible
Moreno, Eloy  
Barcelona: Nube de Tinta, 2020

Un trencaclosques que haurem de posar en ordre si volem una visió completa de la història. Ens obre els ulls a la crua realitat de l’assetjament i ens fa pensar en qui realment és el culpable. Ser valent, ser covard, ser invisible.

 Juno
Juno
Aguilar, Laia  
Barcelona: Fanbooks, 2018

Un institut privat, una classe plena d’alumnes “pijos” i un tutor nou. Un centre d’acollida, una finestra oberta i una resident que es creu Diana la caçadora. Aquests dos escenaris es trobaran per explicar que la vida pot ser dura i que res no val la pena. Ell i ella ens ho expliquen, a la seva manera, professor i alumna.

 L'Evolució de la Calpurnia Tate
L'Evolució de la Calpurnia Tate
Kelly, Jacqueline  
Barcelona : La Galera, 2012

Ser l’única noia de set germans al Texas de finals del segle XIX no és gens fàcil. La mare de la Calpurnia Tate vol que aprengui coses de noia de bona família, com la seva, però ella és un esperit inquiet a qui li agrada la ciència. La seva vida canvia quan el seu avi li obre les portes al coneixement.

 L'Home dels records
L'Home dels records
Lowry, Lois  
Barcelona : Cruïlla, 2014
 L'Impostor de Viena
L'Impostor de Viena
Castellanos, Pol  
Barcelona: Estrella Polar, 2019

En Bruno viu en un petit poble d’Itàlia amb la seva mare adoptiva. En esclatar la Primera Guerra Mundial, la mare és assassinada per un general que busca alguna cosa a casa seva. El nen fuig amagat en la caravana d’un mag. Intriga, història i molta aventura.

 La Cançó del cucut
La Cançó del cucut
Hardinge, Frances  
Barcelona : Bambú, 2018
 La Guerra de Catherine
La Guerra de Catherine
Billet, Julia , Fauvel, Claire , Fauvel, Claire  
Barcelona : Astronave, 2018
 La guerra dels botons :
La guerra dels botons :
Avi  
Barcelona: Bambú, 2018

Un grup de joves veu com el seu poble és envaït per diferents exèrcits. Mentre això passa, un dels set amics de la colla s’inventa un repte ben perillós: qui robi el botó més valuós d’un uniforme militar es convertirà en el rei. Però, en temps de guerra, qualsevol acció, per innocent que sembli, pot tenir conseqüències terribles.

 La Maleta
La Maleta
Parera, Núria  
Barcelona : Babulinka Books, 2018
 La Música del diable
La Música del diable
Vilaplana, Silvestre  
Barcelona : Editorial Cruïlla, octubre de 2020
 La Noia ocell
La Noia ocell
Stark-McGinnis, Sandy  
Barcelona : Blackie Books, febrer de 2020

A la December li agraden molt els ocells, ho sap tot d’ells. Aviat, quan ella es transformi en un d’ells, tot serà més fàcil. S’acabaran les discussions, els malentesos i els canvis de casa constants. Però el dia costa d’arribar i la cicatriu de l’esquena li molesta.

 La sopa de l'avi
La sopa de l'avi
Satz, Mario  
Barcelona: Babulinka Books, 2013

Un relat curt que narra la relació d’un avi amb la néta que pateix anorèxia nerviosa i de com ell fa tot el possible per treure-la d’aquest pou. Una his­tòria plena d’amor, d’experiència, de delicadesa, de respecte, acompanyada de les magnífiques il·lustracions de l’Albert Asensio.

 Les Filles de Tara
Les Filles de Tara
Gallego García, Laura  
Barcelona : Fanbooks, 2018
 Les Llàgrimes de l'assassí
Les Llàgrimes de l'assassí
Bondoux, Anne-Laure  
Barcelona : Baula, 2012
 Les Pereres fan la flor blanca
Les Pereres fan la flor blanca
Bakker, Gerbrand  
Barcelona : Raig Verd, 2017
 Lo que pensamos, lo que hicimos
Lo que pensamos, lo que hicimos
Oppermann, Lea-Lina  
Santa Marta de Tormes: Lóguez, 2018

El segrest d’una classe de batxillerat. Hores inacabables, sentiments extrems, un ambient angoixant… No és fàcil poder-ho suportar. Els alumnes d’un institut qualsevol ens expliquen com ho van viure i què els va passar pel cap.

 Louis entre fantasmas
Louis entre fantasmas
Britt, Fanny , Arsenault, Isabelle , Arsenault, Isabelle , Arsenault, Isabelle  
Barcelona : Salamandra, 2018

Edat recomanada, 2n cicle d'ESO

 Nascuts per ser breus
Nascuts per ser breus
Mata, Toni  
Barcelona: La Galera, 2020

En un futur llunyà, la Terra només pot sostenir deu mil milions d’habitants i superar aquest número suposarà el col·lapse del planeta. La societat està dividida en dos grups: els Eterns de Ciutat Eterna, i els Breus, els esclaus dels suburbis que resen per no acabar anihilats per la Llauradora.

 No-res :
No-res :
Teller, Janne  
Barcelona : Comanegra, 2012
 Noi coneix noi
Noi coneix noi
Oseman, Alice  
Barcelona : Fanbooks, març del 2020

En Charlie i en Nick van al mateix institut, però no es coneixen fins que un dia es fan amics ... o potser més que amics? Ja sabem que l’amor és imprevisible... La vida, l’amor i l’amistat, un relat que ajuda a trencar barreres i que va directe al cor. Primer volum de la col·lecció Hearstopper.

 Nosaltres abans i després
Nosaltres abans i després
Iacopelli, Jennifer  
Barcelona: Lluna Roja, 2020

Dues amigues, uns Jocs Olímpics, i un escàndol que les separarà o les unirà per sempre. Una no­vel·la que captura de manera brillant l’emoció i la pressió que implica el fet de formar part d’un equip d’esport d’elit.

 S'acosta un front fred que deixarà neu a cotes baixes
S'acosta un front fred que deixarà neu a cotes baixes
García i Cornellà, Dolors  
Barcelona : Estrella Polar, 2011
 Siega
Siega
Shusterman, Neal  
Madrid : Nocturna, 2017

Edat recomanada, 2n cicle d'ESO

 Sunny
Sunny
Matsumoto, Taiyou  
Barcelona : ECC, 2016
 Sweet sixteen
Sweet sixteen
Heurtier, Annelise  
Lleida: Pagès, 2017

L’any 1957, l’institut amb més prestigi d’Arkansas accepta estudiants negres per primer cop. Són 9 nois i noies disposats a trencar el segregacionisme, però són 2500 disposats a impedir-ho. Basada en fets reals sobre els anomenats Els nou de Little Rock, parla del passat però també del present de la lluita per la igualtat racial als Estats Units.

 Tina Frankens
Tina Frankens
Olid, Bel  
Barcelona : Fanbooks, 2018
 Train kids
Train kids
Reinhardt, Dirk  
Lleida: Pagès, 2016

Cinc joves emprenen el viatge amb destí als EUA: Miguel, Fernando, Emilio, Jaz i Ángel. Són immigrants il·legals i els esperen més de dos mil quilòmetres a través de Mèxic, viatjant en trens de càrrega. Una narració a l’estil “road movie” que sacseja per la seva actualitat.

 Un Batec alhora
Un Batec alhora
Creech, Sharon  
Lleida : Pagès, 2018
 Un Fill
Un Fill
Palomas, Alejandro  
Barcelona: Bridge, 2015

En Guillem, un nen introvertit però aparentment feliç, un pare en crisi, una mare absent, una professora intrigada i una psicòloga que vol esbrinar què amaga el nen, formen les peces d’un trencaclosques que es va resolent de for­ma pausada. Un misteri amb una paraula clau: Supercalifragilisticespialidós.

 Un Mag de Terramar :
Un Mag de Terramar :
Le Guin, Ursula K.,  
Barcelona : Raig Verd editorial, febrer 2020
 Una Bala per al record
Una Bala per al record
Carranza, Maite  
Barcelona : Jo llibre, 2017
 Ya nadie baila :
Ya nadie baila :
Sastre, Elvira  
Granada : Valparaiso, 2016
 Zona prohibida
Zona prohibida
Cirici, David  
Barcelona: Fanbooks, 2013

L’aventura per a la supervivència en un món desolat per una pandèmia. Els joves protagonistes hauran d’entendre la nova realitat, on la violència és una forma de vida i res és el que sembla, i fer-s’hi un lloc. Té una segona part: La decisió d’en Viggo.

Volver al inicio