Guies de lectura

Cinema de dones i món laboral

Cinema de dones i món laboral

El cinema és un mirall del nostre món. Des dels inicis, el setè art ha mostrat la transformació i l'evolució de les dones en el món laboral, en molts casos la lluita contra les desigualtats i ha estat una eina pedagògica per identificar i conscienciar sobre els rols que es mostren a la pantalla gran que moltes vegades s'estableixen com habituals a la nostra societat.

Ens apropem des del cinema a la lluita per la igualtat entre homes i dones en l'àmbit laboral en una societat on encara tenim molt camí per recórrer.

També et pot interessar:

Cinema i món laboral

Fecha de creación: 07/03/2019

Última actualización: 27/02/2024

Secciones de la guía

Pel·lícules

 Armas de mujer
Armas de mujer
Ford, Harrison , Weaver, Sigourney , Griffith, Melanie , Nichols, Mike  
[S.l.] : Twentieth Century Fox, cop. 2002

Tess McGill és una frustrada secretària que intenta obrir-se pas en el món dels grans negocis de Nova York. Quan la seva cap es trenca una cama esquiant a les seves vacances veu l'oportunitat d'aprofitar la seva absència per donar una empenta a la seva carrera. Formarà equip amb el broker Jack Trainer per aconseguir un gran contracte. La situació es complicarà quan torni la seva cap.

 Certain women = Vidas de mujer
Certain women = Vidas de mujer
Reichardt, Kelly , Williams, Michelle , Dern, Laura , Stewart, Kristen  
Madrid : Sony Pictures, cop. 2017

Dirigida per Kelly Reichardt, ens apropa a la quotidianitat de quatre dones de l’estat de Montana dels EE.UU. Laura, una advocada que combat el sexisme i el masclisme; Gina, una esposa i mare cansada de com l’infravalora el seu marit; i Beth, una jove estudiant de dret que forma una relació ambigua amb la Jamie una solitària treballadora del seu ranxo. Quatre dones independents que tiren endavant amb tots els elements en contra.

 Coco de la rebeldía a la leyenda de Chanel
Coco de la rebeldía a la leyenda de Chanel
Fontaine, Anne , Tautou, Audrey , Poelvoorde, Benoit , Nivola, Alessandro  
[S.l.] : Warner Bros., cop. 2009

Se centra en els anys d'aprenentatge de la gran dissenyadora de moda i mostra com una jove de família molt modesta, autodidacta però dotada d'una personalitat excepcional, arriba a ser un símbol d'èxit i llibertat, creant la imatge de la dona moderna.

 Cómo eliminar a su jefe
Cómo eliminar a su jefe
Fonda, Jane , Tomlin, Lily , Parton, Dolly , Higgins, Colin  
Madrid : Twentieth Century Fox, cop. 2004

Violet, Doralle i Judy són tres treballadores que fartes del seu cap, Franklin Hart, un home dèspota, tirà, masclista, egoista, mal educat i insuportable, fantasiegen formes imaginatives d’acabar amb ell. Un gir inesperat fa que les seves fantasies es tornin realitat i es fan amb el control de l'oficina mentre retenen el seu cap segrestat. La pel·lícula va tenir una continuació en una sèrie de televisió i l'any 2009 es va estrenar a Broadway "9 to 5: The Musical", amb la direcció i les cançons de Dolly Parton.

 Dos días, una noche
Dos días, una noche
Dardenne, Jean-Pierre , Dardenne, Luc , Cotillard, Marion , Rongione, Fabrizio  
Barcelona : Cameo, DL 2015

A Seraing, una ciutat industrial de Liège a Bèlgica, Sandra (Marion Cotillard) és una jove esposa i mare, que treballa en una petita fàbrica de panells solars. Té una crisi nerviosa i es veu obligada a agafar temps lliure en el seu treball. Durant la seva absència, els seus companys de treball s'adonen que són capaços de cobrir els seus torns de treball per hores lleugerament més llargues i la gestió proposa un bo de €1.000 a tot el personal si estan d'acord per fer fora a Sandra. Sandra més tard torna al treball i descobreix que el seu destí està en mans dels seus 16 companys de treball, i ella ha de visitar cadascun d'ells en el transcurs d'un cap de setmana de persuadir-los per rebutjar la bonificació monetària. No obstant això, la majoria dels companys de treball necessiten el bo proposat per a les seves pròpies famílies i Sandra s'enfronta a una dura batalla per mantenir el seu lloc de treball abans de la votació crucial el dilluns al matí.

 El Principio de Arquímedes
El Principio de Arquímedes
Herrero, Gerardo , Belaustegui, Marta , Enriquez, Roberto , Jiménez, Alberto  
Barcelona : Cameo, cop. 2004

Una important empresària del món de la moda, Sònia, amb prou feines disposa de temps per dedicar al seu fill i el seu marit. La seva veïna Rocío, malgrat estar també molt qualificada i preparada, no ha aconseguit triomfar professionalment encara que sí en el pla familiar. Cadascuna de les dues amigues desitja la vida que porta l'altra, pensant que així seran felices, però no és tan fàcil d'aconseguir com sembla.

 En tierra de hombres
En tierra de hombres
Caro, Niki , Theron, Charlize , MacDormand, Frances , Spacek, Sissy  
[S.l.] : Warner Bros., cop. 2006

Quan fracassa el seu matrimoni, Josey Aimes torna a la seva localitat natal al nord de Minnesota. Amb dos nens al seu càrrec i amb el suport de la seva vella amiga Glory, Josey busca feina a les mines de ferro. Aviat començarà a sentir l'assetjament dels seus companys masculins.

 En un mundo libre
En un mundo libre
Loach, Ken , Wareing, Kierston , Ellis, Juliet , Leslaw, Zurek  
Barcelona : Cameo, DL 2008

Angie és una noia plena d'energia, enginy i ambició, encara que l'educació que ha rebut no ha estat massa acurada. Després de quedar un cop més sense ocupació, intenta de nou refer-se i demostrar la seva vàlua. Angie i la seva companya de pis, Rose, decideixen convertir-se en les seves pròpies caps obrint una agència de treball temporal per a immigrants.

Disponible a eFilm

 Erin Brockovich
Erin Brockovich
Roberts, Julia , Soderbergh, Steven , Finney, Albert , Eckhart, Aaron  
Madrid : Columbia Tristar, 2001

Erin Brockovich és una mare soltera i aturada que busca feina amb poca fortuna. Després de no aconseguir una indemnització per un accident de cotxe, li demana al seu advocat, Ed Masry que la contracti com a compensació. Al principi ningú la pren seriosament amb el seu aspecte i modals estrambòtics, però això canviarà quan comenci a investigar un escàndol d'aigües contaminades en la comunitat local. Erin i Ed intentaran aconseguir la major indemnització de la història.

Disponible a eFilm

 Figuras ocultas = Hidden figures
Figuras ocultas = Hidden figures
Melfi, Theodore , Henson, Taraji P. , Spencer, Octavia , Monae, Janelle  
Madrid : Twentieth Century Fox, DL 2017

Mentre Estats Units competia contra Rússia per portar a l'home a l'espai, la NASA va descobrir el talent ocult d'un grup de dones matemàtiques Afro-Americanes que van ser els autèntics cervells després d'una de les majors operacions americanes de la història. Basada en la increïble història real de tres d'aquestes dones, conegudes com els "ordinadors vivents", la pel·lícula segueix a aquestes dones tan aviat comencen a ascendir al costat de les grans ments pensants de la NASA amb la tasca de calcular el llançament a l'òrbita de l'astronauta John Glenn i garantir el seu retorn. Dorothy Vaughn, Mary Jackson, i Katherine Johnson van superar qualsevol limitació professional, de raça o de gènere mentre el seu talent i desig per assolir els seus somnis les va catapultar com a veritables heroïnes en la història dels Estats Units.

 La Fuente de las mujeres
La Fuente de las mujeres
Mihaileanu, Radu , Biyouna , Bakri, Saleh , Ouazani, Sabrina  
Barcelona : Savor, DL 2012

Radu Mihaileanu dirigeix aquesta pel·lícula que ens trasllada a un poble rural entre el nord d'Àfrica i el Pròxim Orient on un grup de dones proposen una mesura de xoc -una vaga d'amor i sexe- per aconseguir que els seus respectius homes comencin a col·laborar en el transport de l'aigua des de la font de les muntanyes ja que tradicionalment des de temps immemorables aquesta tasca ha recaigut sempre sobre les dones del poble.

 La Sonrisa de Mona Lisa
La Sonrisa de Mona Lisa
Roberts, Julia , Dunst, Kirsten , Stiles, Julia , Newell, Mike  
Madrid : Columbia, cop. 2004

En plena dècada dels 50, una professora d’Història de l’Art, Katherine Watson, arriba a una universitat per donar classe a un col·lectiu de noies pertanyents a la aristocràcia anglesa. La seva forma d’ensenyar trenca amb la societat patriarcal i la imposició social de que la dona ha de dependre econòmica i socialment del seu marit.

 La Vida soñada de los ángeles
La Vida soñada de los ángeles
Zonca, Erick , Régnier, Natacha , Bouchez, Élodie , Colin, Gregoire  
Barcelona : Filmax, DL 2000

A la ciutat francesa de Lille, dues joves franceses sense diners ni perspectives de futur es fan amigues. Isa es muda al costat de Marie, que està amargada per l'accident de cotxe que ha deixat en coma a la seva mare i la seva germana, mentre que Isa somia amb anar-se'n a viure al sud, a un clima més càlid.

 Mataharis
Mataharis
Bollaín, Icíar , Nimri, Najwa , Ulloa, Tristán , Vázquez, María  
Madrid : Sogepaq, 2008

Carmen, Inés i Eva són tres detectius privades, però en comptes de portar barret i pistola, fan la compra, canvien bolquers i tracten de mantenir una parella. Mentre intenten desvetllar secrets aliens, descobriran que hi ha mentides pròpies que no han sabut veure i veritats que és millor no revelar. Inés és una detectiu infiltrada en una firma multinacional que gràcies a la col·laboració de Manuel ha arribat al moll d'una intriga laboral. Però aquesta investigació la portarà a haver de prendre una difícil decisió ètica. Eva acaba de reincorporar-se després d'una baixa per maternitat i descobreix alguna cosa que la seva parella li ha estat ocultant. La veterana Carmen observa el naufragi conjugal d'en Sergio i no veu el seu propi fracàs.

 Norma Rae
Norma Rae
Ritt, Martin , Field, Sally , Bridges, Beau  
Madrid : Twentieh Century Fox, cop. 2003

Norma Rae és una jove mare soltera i treballadora tèxtil que treballa a una fàbrica d'Alabama en condicions pecàries. La seva anodina vida canviarà quan un dia conegui a un sindicalista anomenat Reuben, que ensenyarà als treballadors de la factoria el valor de la solidaritat en un lloc on els empleats creuen que les paraules unió i problemes van juntes.

 Rosetta
Rosetta
Dardenne, Luc , Dardenne, Jean-Pierre , Dequenne, Emilie , Rongione, Fabrizio , Yernaux, Anne  
Barcelona : Manga, DL 2005

La jove i impulsiva Rosetta viu en una caravana amb la seva mare alcohòlica. És acomiadada de la fàbrica on treballa perquè el seu contracte temporal ha expirat. Això la trasbalsa fins al punt que hauran de trucar a la policia perquè se l'emporti. La violència i l'assassinat comencen a circular per la seva ment.

 Silkwood
Silkwood
Nichols, Mike , Streep, Meryl , Russell, Kurt , Cher  
Barcelona : Manga, cop. 2005

El 1974, Karen Silkwood (Meryl Streep), treballadora i sindicalista d'una central nuclear d'Oklahoma, reuneix proves que demostren la ineficàcia de les mesures de seguretat de la planta. Aquesta actitud l'enemistarà tant amb els seus companys de feina com amb els dirigents de la central.

 Stupeur et tremblements
Stupeur et tremblements
Corneau, Alain , Testud, Sylvie  
[Paris?] : Studio Canal, c. 2003

Basada en una novel·la d'Amélie Nothomb, narra l'experiència laboral d'una jove belga que retorna al seu país natal per treballar de traductora en una gran companyia japonesa. Ser dona i occidental provocarà que l'humiliïn i l'acabin degradant laboralment per no ser massa competent i tenir iniciativa, en comptes de seguir la submissió i convencionalisme de la resta de companys.

 Sufragistas
Sufragistas
Gavron, Sarah , Mulligan, Carey , Bonham-Carter, Helena , Streep, Meryl  
Barcelona : Savor, DL 2016

El moviment sufragista va néixer a Anglaterra prop de la Primera Guerra Mundial. La majoria de les sufragistes no procedien de les classes altes, sinó que eren obreres que veien impotents com les seves pacifiques protestes no servien per res. Per això que van començar a radicalitzar-se, tot posant en risc la seva feina i les seves vides. Aquest es el cas de Maud (Carey Mulligan), la protagonista d'aquesta pel·lícula.

 Una Cuestión de género
Una Cuestión de género
Leder, Mimi , Jones, Felicity , Hammer, Armie  
[Madrid] : Aurum Producciones, [2019]

Basada en la història real de la jutgessa del Tribunal Suprem dels EE. UU Ruth Bader Ginsburg, el llargmetratge se centra en la carrera de la segona dona en la història (després de Sandra Day O'Connor) que va servir en aquest alt òrgan judicial desafiant el sistema legal nord-americà i va establir les bases contra la discriminació de gènere.

Volver al inicio