Oficis vius
Oficis vius
Canalla, que som a l’era d’Internet i ens hem de posar les piles! Feu-vos influencers... o youtubers! No heu sentit a parlar dels nous perfils professionals?
Tot això està molt bé, però què se n’ha fet dels oficis de tota la vida? Si bé és cert que alguns han anat desapareixent amb l’aparició de noves tecnologies i que d’altres només ens han arribat a través de llibres i noms de carrers, n’hi ha una bona colla que gaudeixen de molt bona salut.
Avui en dia trobem un grup de professionals que lluiten per preservar la manera de fer les coses a la manera tradicional. No es tracta d’una visió romàntica, sinó que han aconseguit adaptar-se als nous temps sense perdre l’essència del seu ofici. Així, per exemple, podem trobar cistellers que es dediquen a l’arquitectura amb fibres vegetals, o forjadors que treballen per dissenyadors de moda.
Repassem-ne alguns dels que encara podem trobar a casa nostra:
Esmolet
Els esmolets són aquells professionals que es dediquen a esmolar ganivets i altres eines de tall. Tradicionalment anaven pels pobles avisant de la seva arribada amb un bufacanyes i duien un cavallet de fusta on hi havia una mola que s’accionava amb un pedal. Més endavant van substituir el cavallet per bicicletes o motos amb sistemes d’esmolat més automàtics.
Manyà/na
També anomenats serrallers, són els professionals encarregats dels panys i les claus (de la fabricació i actualment sobretot de la reparació). Tot i que en un inici formaven part del gremi dels ferrers, per l’especificitat de la seva feina van acabar formant gremis propis.
Brodador/a
L’art del brodat consisteix en l’elaboració de dibuixos de fil amb l’agulla sobre diversos tipus de teixit. Es tracta d’una feina minuciosa que pot produir des de brodats simples a un sol color a veritables obres d’art policromàtiques que a primer cop d’ull poden semblar una pintura.
Rellotger/a
Els rellotgers, tal i com el seu nom indica, eren els encarregats de construir rellotges. Tot i que actualment es dediquen més aviat a la reparació i venda d’aquests petits aparells, la seva tasca és imprescindible per la seva especialització. A més, han sabut incorporar les novetats tecnològiques al sector sense fer cap lleig als dispositius digitals.
Això és només un tastet d’alguns oficis que podem trobar encara ara al nostre territori, però n’hi ha molts més. Només heu d’obrir bé els ulls i parar l’orella, segur que en descobriu algun al vostre municipi. I si no, estigueu atents al prestatge de Cultura Popular, que segur que tornarem a parlar-ne.
En las bibliotecas encontrarás:
Búsquedas en el catálogo:
Selección de webs:
- Revisió dels oficis antics (Telenotícies TV3)
- Oficis que es resisteixen a morir
- Programa “Oficis que es perden” (TVE Catalunya)
- Associació Catalana de Cistellaires
- Associació de Forjadors de Catalunya
- Associació Catalana de les Arts del Vidre
También te puede interesar:
Monogràfic Palmes i palmons del Prestatge virtual de Cultura popular
Monogràfic de Carros i traginers del Prestatge virtual de Cultura popular
Subapartat d'Oficis tradicionals