Jocs tradicionals
Jocs tradicionals
Els jocs tradicionals són jocs que provenen de la tradició popular i s’han conservat en el temps, passant de generació en generació. Han nascuts als pobles, al carrer i han arrelat en la base de la convivència i les relacions humanes. Són un element important i integral de la nostra cultura, que forma part de la nostra societat. Així, molts jocs són testimonis d’un temps de postguerra i pobresa, que forma part de l’imaginari col·lectiu d’avui.
A Catalunya alguns dels jocs que recordem a través dels nostres avis, per exemple, són: el Pare Carbasser, la Xarranca, els Patacons, el Joc del Mocador, el Joc de les Cadires, entre molts altres que ens venen a la memòria.
Algunes de les característiques dels jocs tradicionals és que s’adapten al material i a l’espai on es troben i porten associats uns valors que els converteixen en una eina pedagògica molt bona: la comunicació que s’estableix entre els participants, la relació entre els participants, la transmissió cultural entre persones de diferents països, l’ús d’elements de l’entorn,...
És a través dels jocs com, d'una manera distesa i divertida, podem entrar en relació amb els altres i com podem conèixer la seva cultura i tradicions.
Us animem a fer una ullada als diferents materials que trobareu a les biblioteques
En las bibliotecas encontrarás:
Selección de webs:
- Article sobre jocs tradicionals a diari El punt
- Joc de Jocs: 100 jocs populars i tradicionals
- Article “La tradició de jugar, els jocs tradicionals” a la revista Querol. Revista Cultural de Cerdanya
- Informació dels Patacons
- Article de Vicent Pallarés Pascual : "Els espais de joc perduts a Borriol"
- Web de Jocs tradicionals