Las bibliotecas recomiendan

  • Inu Yasha

    Takahashi, Rumiko

    Barcelona : Glénat, 2005

    I si un dimoni centpeus se t'emporta a través del temps?

    Això li passà a la Kagome, una estudiant d'institut japonesa que viu a un temple xintoista. S'apropa al pou de casa seva per buscar el seu gat perdut i de cop i volta un dimoni se l'emporta dient que vol que li doni la poderosa Esfera dels Quatre Esperits que ella posseeix.

    La Kagome aconsegueix escapar del centpeus però es troba al Japó de l'època Sengoku. Sembla ser que la Kagome té l'Esfera dels Quatre Esperits dins el seu cos perquè és la reencarnació d'una gran sacerdotessa, que va morir protegint l'Esfera, la Kikyo.

    Però quan el domini centpeus torna, la Kagome es veu obligada a alliberar a un dimoni molt perillós immobilitzat per la pròpia Kikyo fa 50 anys, l'Inuyasha; que es desempallegarà ràpidament d'aquest dimoni de segona.

    L'Esfera té un poder increïble i molts dimonis la desitgen per fer el mal. Quan la Kagome intenta recuperar altra cop l'Esfera que li han robat, la parteix sense voler en bocins i es reparteixen per tot arreu.

    La Kagome i l'Inuyasha recorreran terres llunyanes, faran nous companys i s'enfrontaran a diversos enemics per trobar tots els fragments de l'Esfera, alhora que descobrirem la veritable història de l'Esfera i perquè l'Inuyasha també la desitja. 

    Aquest manga és obra de la coneguda mangaka Rumiko Takahashi, també autora de sèries com Urusei Yatsura, Maison Ikkoku o Ranma ½. El manga s'inicià el 1996 fins el 2008 amb 58 volums. L'any 2000 es realitzà la sèrie d'anime fins el 2004 amb un final obert, que es tancà amb una segona sèrie d'anime el 2009. A més, se n'han fet 4 pel·lícules.

    No us perdeu aquest shonen manga d'aventures amb tocs de terror, humor, amor i fantasia.

     

    Per a més informació:

    Recomanat per Núria Maymó. Biblioteca Les Voltes de Sant Vicenç dels Horts.

    02/11/2015
  • La Memoria del agua

    Reynès, Mathieu

    Barcelona : Norma, 2013

    Una nova vida comença per Marion quan es muda amb la seva mare a l'antiga casa familiar que hereten després de la mort de l'àvia. El lloc és màgic: unes vistes impressionats, la platja... L'antiga casa es troba a la vora d'un penya-segat en un petit poble bretó aïllat al mar. Al seu voltant, tot és molt misteriós... El seu veí més proper, el guardià del far, és un ancià enigmàtic i esquerp... Algunes roques tenen esculpides unes escultures molt estranyes, la gent gran del poble diu que són un registre de llegendes oblidades.  Però llavors Marion desxifra en una de elles les inicials i la data de la mort del seu avi, un mariner que va desaparèixer al mar quan la seva mare era només un bebè... El que aquesta jove, independent i atrevida, no es podia haver imaginat mai és que una antiga llegenda local anava a afectar-li tant de prop: una maledicció capaç de passar de generació en generació.

    L'atmosfera estranya i sobrenatural de la costa de Bretanya està perfectament descrita pels dibuixos foscos i inquietants de Valérie Vernay, els quals encaixen perfectament amb la història; així com la portada hipnòtica i suggerent del còmic, de la qual m'he sentit atreta des de bon començament.

    Una història fantàstica sobre secrets de família i llegendes marítimes més aviat dirigida al públic juvenil, però que pot ser gaudida pel lector adult. Dono fe.

    Vídeo promocional:

     

    Recomant per Lluïsa Pardo. Biblioteca Ignasi Iglésias Can Fabra de Barcelona.

     

    02/11/2015
  • DC comics

    Snider, Brandon T.

    Barcelona : Timun Mas, 2013

    "DC Comics: la guía definitiva de personajes", de Brandon T. Snider, és una guia completa i totalment il·lustrada de tots els personatges de DC Comics, ideal per fans. Conté fitxes detallades i il·lustrades de tots els personajes de DC. I els que els superherois estan més de moda que mai amb pel·lícules com "Los Vengadores, El Caballero Oscuro o El Hombre de Acero".

    Brandon T. Snider és escriptor i monologuista. Ha escrit per Comedy Central i el Huffington Post. És la guia més completa de tots els superherois i vilans de l'univers DC, i en en ella podràs descobrir tot el que volies saber sobre els seus personatges: la seva història , dades curioses, els poders i els esdeveniments més importants de la seva vida.

    Amb aquest llibre t'assabentaràs de tot el relacionat amb Superman o Wonder Woman, i també d'aquells personatges menys coneguts com el Capitán bumeran o Question.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    02/11/2015
  • X-men

    Barney-Hawke, Sid

    Torroella de Montgrí : Panini, cop. 2006

    Els mutants estan de moda! Amb l'estrena de la nova pel·lícula X-Men: Días del futuro pasado, tornem a tenir-los al peu del canó. Però hi ha un problema: Quicksilver, Bishop, Mystique, Blink... un al·luvió de noms i personatges tots amb els seus atributs, història i particularitats, que poden arribar a marejar al més entusiasta. Per a què això no us arribi a succeir hem trobat la solució. Es diu: X-Men, i és un volum de l'enciclopèdia Marvel on s'expliquen fil per randa tots i cadascun dels mutants que hem sentit anomenar alguna vegada en els còmics de superherois.

    Cada fitxa inclou: nom de guerra, nom real, primera aparició, poders/armes, una ressenya biogràfica i una il·lustració. I això no és tot, a més a més hi ha un curiós quadre on es medeix la seva capacitat sota els paràmetres de: intel·ligència, força, velocitat, resistència, projecció d'energia i habilitat en el combat. Així doncs, sabem que tot i tenir 6 sobre 7 en força, Coloso no podria per exemple contra el Juggernaut (7 de 7). O que la teleportació de Rondador Nocturno no és rival per la de Blink (3 de 7 contra 7 de 7, en l'indicador de velocitat). O el 7 de 7 en habilitat en combat de Lobezno (bé, això ben pensat ja ho sabíem).

    En fi, un veritable Qui és Qui de l'univers mutant (vosaltres coneixíeu a Flautista? I a Cereza?), que aclarirà molts dubtes, i que ens ajudarà a pronunciar-nos amb propietat en les polèmiques i debats habituals sobre el tema

    Més informació:

    Marvel Universe Wiki

    Recomanat per Francesc Pujol. Bib. Can Casacuberta Badalona

     

    05/05/2022
  • Rural :

    Davodeau, Étienne

    Barcelona : La Cúpula, 2014

    Aquesta és la història d'una tranquil·la zona rural. Després de deu anys de treball, una parella ha convertit unes velles ruïnes en una casa preciosa. Una mica més lluny, tres joves pagesos, convençuts que un altre tipus d'agricultura és possible, aposten per la bio. És un lloc realment bonic i tranquil ... fins el dia en què reben la notícia: una autopista passarà per allà.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    02/11/2015
  • Fullmetal Alchemist

    Arakawa, Hiromu

    Barcelona : Norma, 2006

    Quan qualsevol aficionat al manga té la extravagant idea d'intentar explicar a un neòfit en què consisteix el manga, és molt probable que comenci pels gèneres i que paraules com shonen, shojo, seinen i altres similars apareguin en un moment o un altre de la conversa. El neòfit segurament reflexionarà sobre això dels còmics per nois, per noies, per adults i en algun moment plantegi la pregunta clau: "llavors això vol dir que no hi ha autores que publiquin manga per a nois?". L'aficionat llavors respondrà amb un "noooo" molt més llarg que aquest per parlar, per exemple, de Rumiko Takahashi (creadora de megaèxits com Ranma ½ o Inu-Yasha) o, en el cas que ens ocupa, Hiromu Arakawa. Ara mateix Arakawa és una de les autores més reconegudes i que gràcies a l'èxit de l'obra que recomanem avui, Fullmetal Alchemist, es permet el luxe de publicar un manga de tints costumistes com Silver Spoon. Però, com dèiem, això no seria possible si Fullmetal Alchemist, la història d'un parell de germans que intenten ressuscitar la seva mare gràcies al poder de l'alquímia i provoquen una gran catàstrofe de la que no surten indemnes, no s'hagués convertit en tot un "hit" al Japó i, per extensió, al nostre mercat. Potser no ens trobem davant d'una gran dibuixant (el seu estil  és més aviat senzill) però sí davant d'una molt bona guionista que sap desenvolupar els personatges i introduir diferents nivells d'històries (aventures, conspiracions polítiques...). Tant ha estat el seu èxit que a Espanya ja s'està publicant una versió kanzenban (de luxe) i es segueix produint pel·lícules per al mercat vídeo. Per alguna cosa serà! 

    Recomanat per Héctor Calvet. Bib. Can Mulà de Mollet del Vallès.

     

    02/11/2015
  • El Fugitivo

    Rochette, Jean-Marc

    Barcelona : Bang, DL 2006

    Publicat aquí originalment a les pàgines de la mítica revista Totem als anys vuitanta sota el nom de El Transglacial, ens trobem davant d'una de les millors obres de ciència ficció de les darreres dècades. La premissa es molt simple, un tren inacabable que es desplaça a tota velocitat enmig d'uns paisatges blancs i gèlids. En un futur postapocalíptic, tot el que queda de la humanitat hi va dins, i clar, com a qualsevol espai de relació social sorgeixen estrats: la classe alta i privilegiada (en els primers vagons) i la classe baixa o treballadors (als darrers vagons). Els conflictes comencen quan Proloff intenta canviar de vagó, i per tant de posició social.

    En els any en que va ser publicat era molt habitual fer servir la CIFI per crear paral·lelismes on fer denuncia social, i aquest cas no es cap excepció.

    La mort del guionista Jacques Lob el 1990 va fer que l'obra estigues força temps inconclusa, concretament fins la publicació (amb guions molt més que dignes a càrrec de Benjamin Legrand) del segon volum el 1999 i del tercer i últim, l'any 2000.

    La part gràfica de tota la obra, magnifica tota, recau al es mans de Jean Marc Rochette.

    Actualment se n'ha fet una adaptació cinematogràfica sota el títol de Snowpiecer http://www.youtube.com/watch?v=YtfhP4XB5g4 , dirigida per Bong Joon-Ho, amb força més acció i menys guió, tot i que encara manté un cert atractiu.

    I aquí podreu llegir el principi del còmic: http://bangediciones.com/online/bang._ediciones/bang.html

    Passatgers al tren!!!

     

    Recomanat per Jaume Vilarrubí. Bib. Josep Soler Vidal de Gavà

    02/11/2015
  • Mi organismo en obras

    Solís, Fermín

    Barcelona : La Cúpula, cop. 2011

    Fermín Solís va néixer a Madronera (Cáceres) el 1972. Solís és dibuixant de còmic, guionista i il·lustrador de premsa, els seus treballs s'han publicat a Clio, Época o Rockdelux. L'any 2000 va publicar el seu primer còmic, Dando tumbos. De tant en tant crea històries per la seva revista, Las Pelusas de mi ombligo. La seva obra ha estat reconeguda a diversos festivals, entre els quals destaca el Premi a l'Autor Revelació del Saló del Còmic de Barcelona 2004.

    Mi organismo en obras és un viatge autobiogràfic protagonitzat per Martín Mostaza, moltes de les seves històries han estat viscudes per l'autor. Aquest còmic és a més un viatge als anys setanta i vuitanta, la fascinació pels tebeos, la religió, el descobriment del sexe. El primer capitol és una declaració d'amor al que va representar el món dels tebeos per als nens d'una generació. Aquest còmic està carregat d'humor i "bon rotllo", amb un estil que alguns han volgut comparar amb Dupuy, Vivamos felices sin parecerlo, i amb Seth, La vida es buena si no te rindes.

     

    Més informació:

    Fermín Solís a les Biblioteques

    Fermín Solís a You Tube

     

    Recomanat per Josep Benabarre. Biblioteca Manuel de Pedrolo. Sant Pere de Ribes

    02/11/2015
  • Bola de grasa

    Larcenet, Manu

    Barcelona : Norma, 2010

    Manu Larcenet es va donar a conèixer per al gran públic el 2004 amb Le Combat Ordinaire pel qual va obtenir el premi al millor àlbum al Festival d'Angulema. 


    Aquest àlbum és la història de Polza Manizini de 38 que està sotmès al blast. Una experiència espiritual que el transporta transitòriament cap a una altra realitat.

    La resta de l'existència de Polza està marcada per l'alcoholèmia, el menjar escombraria, els brots psicòtics, la mentida i la vida ermitana que condicionaran la seva relació amb el món.

    El més destacat d'aquest àlbum és la facilitat amb que en poques paraules i un repertori brillant de recursos visuals aconsegueix transportar-nos a les vivències interiors del protagonista. Un exercici artístic que ningú s'hauria de predre.

    Però, el millor de tot és que el continuen tres volums més, dels quals resta publicar-ne un en castellà.
     

    Recomanat per David Garcia. Bib. Central de Cornellà de Llobregat

    12/09/2023
  • Monster

    Urasawa, Naoki

    Barcelona : Planeta-De Agostini, cop. 2009

    Naoki Urasawa és l'autor del famós manga Monster, 18 volums publicats entre 1994 i 2001 i que adaptat a una sèrie d'anime de 74 episodis.

    La història explica com Kenzô Tenma, un neurocirugià japonès que treballa a un prestigiós hospital alemany, decideix operar d'urgència a un nen a punt de morir tot i anar en contra de les ordres del director; no hi ha malalts de primera i de segona, vol ser fidel a la seva ètica professional.

    Però que passaria si salvar la vida d'un nen pot suposar una veritable massacre?

    Quan el doctor Tenma salva la vida al petit Johan no podia saber que aquest infant és un assassí en sèrie. En Kenzô ho descobreix al cap dels anys, es sent responsable i determina que ha d'aturar a aquest monstre. Per això ho deixarà tot i viatjarà per diverses ciutats  d'Alemanya i de la República Txeca per seguir les pistes que el portaran a Johan; mentre fuig de la policia que el busca com presumpte culpable de crims que el propi Johan ha comés.

    "Doctor Tenma, mira que gran s'ha fet el monstre dins meu" 

    Més informació:

    Recomanat per Núria Maymó. Biblioteca Les Voltes de Sant Vicenç dels Horts.

    02/11/2015
  • Un Médico novato

    Sento

    Madrid : Sins entido, cop. 2013

    Sento, un dels dibuixants pertanyents a la "Nova Escola Valenciana" en els anys 80 ens explica en aquestes pàgines la història de Pablo Uriel, que en l'estiu de 1936 és enviat a un petit poble de la Rioja per treballar com a metge substitut. Sense saber-ho, els seus inicis professionals aniran en paral·lel al començament de la Guerra Civil Espanyola. En pocs dies el poble es veurà immers en el conflicte, i igual que molts altres joves pertanyents al bàndol d'esquerres, Pau i els seus germans ingressaran a la presó sense conèixer els motius exactes dels quals se'ls acusa. Gràcies als escrits que va deixar Pau i a les fotografies, cartes i documents que la família Uriel ha guardat durant anys, Sento Llobell ha pogut reconstruir part de la seva història i plasmar-la en "Un médico novato", obra guanyadora del VI Premi Internacional Fnac Sins Entido de novel·la gràfica. 

    * Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    02/11/2015
  • La Propiedad

    Modan, Rutu

    Madrid : Sin sentido, cop. 2013

    Després de la mort del seu fill, Regina Segal viatja amb la seva néta Mica a Varsòvia amb l'esperança de poder reclamar una propietat familiar arrabassada durant la Segona Guerra Mundial. A mesura que avança la seva estada a la ciutat polonesa Regina es veurà obligada a enfrontar-se als records del seu passat, el que li fa preguntar-se a Mica si potser les raons del viatge de la seva àvia són una mica diferents a les que li va fer creure.
    Rutu Modan ens presenta un món el realisme conviu amb l'absurd que resulta el comportament dels éssers humans i les complexes conseqüències dels seus sacrificis. L'ús de la línia clara i una suau paleta de colors complementada amb el característic enginy de l'autora israeliana per narrar històries, converteixen "La propiedad" en una obra intel · ligent, elegant i subtil on s'entrellacen les diferents històries dels personatges.

    * Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    02/11/2015
  • Los Amantes

    Fernández, Enrique

    Barcelona : Norma, 2013

    Los Cuentos de la Era de Cobra és un còmic de dos volums, publicat per Norma Editorial, d'aventura amb un toc de fantasia. Ens explica la historia de l'Irvi, que sentint-se traït per la Sian, la seva bella enamorada, jura venjança del Cobra, un tirà dèspota i manipulador. Aventura, traïció, màgia, emoció… la matèria de la que estan fetes les llegendes.

    A Los Cuentos de la Era de Cobra trobem el millor treball d'Enrique Fernández, una història que sorprèn per la seva originalitat… a l'estar narrada en un to clàssic de llegenda, de mite que captiva. Hi trobem una narració plena d'humor, drama, passió i aventura que ens porta a un món imaginari, a l'estil del de Les 1001 Nits, i que combina magníficament èpica, comèdia i reflexió, aconseguint que cap ingredient desentoni i creant un conjunt del tot coherent i narrativament aconseguit.

     Cal destacar també el captivador apartat gràfic, aquí l'autor utilitza un estil marcadament cartoon, que li confereix una gran expressivitat i crea pàgines de gran bellesa. En resum: tot un plaer de mirar i llegir.

    L'obra està nominada a millor obra d'autor espanyol  publicada el 2013, dels premis del proper Saló Internacional del Cómic de Barcelona (15 a 18 de maig de 2014).

    Del mateix autor recomanem: La Isla sin sonrisa, i Aurore.

    Us deixem amb el booktrailer que va servir de promoció a França: https://www.youtube.com/watch?v=aXTGnKDxMlQ

    Més informació:

    Bloc de l'autor

    Entrevista de l'autor

    Entrevista amb l'autor (en anglès)

     

    Recomanat per Laura Villaret. Biblioteca Jaume Perich i Escala de Premià de Dalt

    02/11/2015
  • Enemigo del estado

    Millar, Mark

    Torroella de Montgrí : Panini, cop. 2008

    La seva primera aparició a The Incredible Hulk va ser l'any 74. Un factor curatiu  mutant que li permet recuperar-se de les ferides més devastadores i un esquelet recobert d'indestructible adamàntium, que compta amb tres esmoladíssimes urpes retràctils a cada mà, més uns sentits prodigiosos i una força i capacitat de lluita fora  mida, l'han mantingut viu durant tot aquest temps. Això i el favor del públic, que l'ha dut en aquest temps de ser un membre més de la Patrulla-X renovada, a esdevenir una figura indispensable del panteó Marvel, amb una exitosa sèrie de còmics pròpia, i un paper destacat en cinema i videojocs.

    Res de tot això no hagués estat possible sense el concurs dels historietistes més brillants del món dels superherois, que l'han anat dotant d'una biografia, personalitat i imatge fascinants: des dels seus creadors, Len Wein i Dave Cockrum, passant per titans com el Chris Claremont i el John Byrne, fins els autors d'Enemigo del estado, en Mark Millar al guió i el John Romita, jr. al dibuix. Enemigo del estado inclou els n. 20-25 de la sèrie Wolverine, realitzats entre el 2004 i el 2005. En aquesta ocasió el Lobezno serà una titella en mans de les organitzacions mancomunades de La Mano, Hydra i El Alba de la Luz Blanca, una munió d'anarquistes radicals, per anomenar-los d'alguna manera ("Haremos al hombre tan libre como antes de nacer"), que després de matar el mutant el ressuscitaran, no sense abans haver-li fet un convenient rentat de cervell perquè compleixi les seves ordres malvades.

    El tenir en Lobezno en mans dels dolents propiciarà, per a delit dels fans, poder veure la seva llegendària part "animal" esbudellant a tort i a dret tota l'estona, amb l'avantatge d'estar alliberats de qualsevol càrrec de consciència, perquè al cap i a la fi,  en aquells moments l'heroi no és responsable dels seus actes. També hi ha la possibilitat de gaudir d'un munt de personatges Marvel, des de Daredevil fins a Los Cuatro Fantásticos, passant per Elektra o el Capità Amèrica, tots contra el Lobezno, més algun mutant dolent d'allò més inquietant, com el japonès Gorgón, capaç de convertir-te en pedra amb una simple mirada.   

    Més informació:

    Bloc Personajes del comic

    Article wiki

    Recomanat per Francesc Pujol. Bib. Can Casacuberta. Badalona

    05/05/2022
  • Desastre

    Fernández, Fran

    [Barcelona] : Underbrain Books, 2013

    Fran Fernández debuta al món del còmic amb una òpera prima enlluernadora, Desastre. Un còmic de gran potència visual i guió delirant, que destaca pel personalíssim traç del seu autor. La història gira entorn de Dashiell Collison, un policia i pare de família en Garyville (Louisiana) que involuntàriament viatja en el temps. De fet, és una visió fresca, transgressora i pessimista dels viatges en el temps, un tema clàssic del gènere fantàstic.

    Si viatjar a través del temps ha estat des de sempre un somni inabastable per a la majoria dels mortals, Dashiell esdevé, accidentalment, el primer a fer-ho,saltant 150 anys, des dels foscos anys vint, per aparèixer en el fantàstic futur dels Estats Units. És l'any 2078 i per al bo de Dashiell, que ja porta quatre anys vivint lluny de casa, sembla que la vida comença a tractar-lo com mereix. Té una bona feina com a assistent personal del xèrif de Garyville, un petit apartament de solter, un veí massa atent, i, ara, una noia li ha demanat una cita. Decidit a tornar a agafar les regnes de la seva vida i també d'acceptar aquest lapse temporal que li ha canviat la vida de manera radical, Dashiell es predisposa a donar el seu braç a torçar i cedir al que s'ha negat des que va arribar al futur: adaptar-se.

    Desastre està ple de personatges captivadors i girs inesperats. És d'un d'aquests còmics que atrapen el lector sense embuts. Per l'estil, pel traç, pels colors, per la trama, per l'increïble domini de la narrativa visual d'un joveníssim autor que confessa la influència de Dragon Ball. Una primera obra que li augura un gran futur en el món del còmic, així com un munt d'agradables moments per als lectors.

    Desastre no s'ha de deixar passar, et deixa amb ganes de més.

    Més informació:

    Recomanat per Bibarnabloc. Biblioteques de Barcelona

    02/11/2015
  • Shin-Chan :

    Usui, Yoshito

    Barcelona : Planeta DeAgostini Comics, cop. 2002

    A vegades que el còmic sigui un mitjà tan visual pot crear certes confusions. Sobretot si els personatges protagonistes són nens. Els exemples més paradigmàtics d'aquestes situacions són dos personatges de manga: per un costat tenim un Detectiu Conan ple d'assassinats (cadascú més complicat que l'anterior) i, per un altre, tenim a Shin-chan un ultra-famós personatge que ha provocat més d'una polèmica gràcies als seus comentaris  grollers i els seus actes que van més enllà de la mera entremaliadura. Segons els seus crítics aquest no és una manga (ni una sèrie de televisió, sobretot) per a nens. Però és que la raó d'aquestes crítiques és prou òbvia: aquest NO és un manga per a nens. És una obra adreçada a pares amb fills que volen riure amb situacions extremes familiars. I aquest era l'objectiu de l'autor Yoshito Ushui quan va començar a publicar aquest manga amb el seu peculiar estil de dibuix clarament poc adreçat als infants (diem "era" perquè l'autor va morir fa cinc anys). És veritat que, segurament, la popularitat del seu personatge va superar aquests primers objectius per convertir-se en tot un fenomen de masses que va fer derivar al personatge cap a posicions més properes als infants. Però això no vol dir que no us podreu atrevir a llegir els primers volums d'un manga tant divertit com irreverent (pels adults, és clar).

    Recomanat per Héctor Calvet. Bib. Can Mulà. Mollet del Vallès.

     

    02/11/2015
  • Andando

    Torres, Alejandro

    Barcelona : Norma, cop. 2011

    Andando és un còmic / novel·la gràfica social-humorística de rigorosa actualitat. Els autors (A.Torres, D.Riego i A.Carreres) ens proposen una visió realista del problema de l'atur al nostre país. Com afecten a les persones les "crisis" que la societat ens fa patir i carregar: crisi política, crisi econòmica, crisi social i també la crisi personal.

    Són tres històries que es desenvolupen paral·lelament a Andando: un jove empresari que decideix deixar al seu soci per buscar una feina més estable; una dona emprenedora que experimenta els obstacles amb els que es troba una treballadora embarassada a Espanya; un pre-jubilat que vol continuar sent útil a la societat.

    La coberta, amb els tres protagonistes, és en color per diferenciar-la i destacar-la de la resta del document i és sens dubte un altre èxit d'aquest còmic. Ens mostra una cua interminable de persones davant l'oficina de l'INEM i els tres protagonistes en direcció contrària. Destaca el to blavós que tenen totes les pàgines del llibre.

    El llibre no és gens pessimista, doncs cadascun dels protagonistes troba una sortida al seu problema.
    Norma editorial promociona el còmic com "el primer còmic en tractar la crisi espanyola".

    Més informació:

    Recomanat per Biblioteca Jaume Perich i Escala. Premià de Dalt

    08/09/2023
  • Impecable publicació d'un clàssic del còmic argentí que fins aquesta edició del 2009 portava lustres descatalogat.

    L'obra original fou concebuda el 1977 dins la revista Skorpio i al nostre pais fou editada per Toutain el 1988 amb força popularitat i moltes reedicions (durant aquest període el propi Barreriro va viure exiliat a Espanya).

    Juan Giménez en el moment d'afrontar aquest títol era un dibuixant força jove i poc expert però en As de Pique es doctorarà donant-se a conèixer amb molta força. Si bé Giménez es un gran coneixedor del dibuix tècnic, es autodidacta en tot el demés, demostrant un talent innat i una capacitat meravellosa per retratar tant escenaris com sers humans. Com hem dit abans la seva dedicació alhora de dibuixar avions amb màxima fidelitat no va passar desapercebuda i li obrir la porta a un munt de projectes que l'acabaren consolidant.

    Parlem d'una obra de caire bèl·lic però que a banda de retratar escenes amb perfil històric, s'enfonsa en les reaccions humanes amb gran realisme. I com a mostra de tot aixó m'agradaria destacar Una misión de rutina, que es una sinopsis perfecte de tot el potencial contingut en l'obra.

    Recomanat per Jaume Vilarrubí. Bib. Josep Soler Vidal de Gavà

    Ves al prestatge de còmic ►

    02/11/2015
  • Los Surcos del azar

    Roca, Paco

    Bilbao : Astiberri, 2013

    A Traves dels records de Miguel Ruiz, republicà espanyol exiliat a França, Paco Roca reconstrueix  la història de La Nueve, una companyia a les Ordres del Capità Dronne integrada en la Segona Divisió Blindada del General Leclerc, format majoritàriament per republicans espanyols. Una història apassionant i oblidada sobre la contribució espanyola a la Segona Guerra Mundial.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    20/06/2019
  • Vapor

    Max

    Barcelona : La Cúpula, 2012

    El passat dia 11 de març es va inaugurar al Centre d'Art Santa Mònica de Barcelona, "Max. Oh Panòptica Ficció!", per aquest motiu us volem recomanar

    una de les darreres obres d'aquest autor, Vapor.

    Nicodem, Nick, vol fugir al desert, com va fer Sant Antoni, per mirar de trobar un sentit a tot. Segons Max: "el llibre tracta de si existeix o no una alternativa al que és quotidià", però Nick tornarà a ser temptat o "distret" per les seves particulars dèries i sempre amb el toc d'humor característic de l'autor. A les seves pàgines trobarem constants referències a d'altres autors i a la cultura popular, Bruce Lee, Madonna.. Tot això fa que ens identifiquem  més amb tot el que li està passant amb en Nick.

    L'estil d'en Max ha evolucionat, ara el que vol és explicar el màxim amb el menys possible, fons blanc, dibuix clar amb tinta negra, paisatges desèrtics i formes  bàsiques.

    Aviat tindreu disponible al catàleg de la xarxa, la darrera obra d'aquest autor, Conversación de sombras en la villa de los papiros, que segur que ens sorprendrà de nou com ho ha fet durant 40 anys, des que va començar a crear històries per la revista barcelonina El Vibora.

    Us recomanem visitar la seva exposició:

    ...I per saber més sobre Vapor, us recomanem el blog que va crear l'autor:

     

    Josep Benabarre.Biblioteca Manuel de Pedrolo

    02/11/2015
  • El Cuento de una rata mala

    Talbot, Bryan

    Bilbao : Astiberri, 2013

    El cuento de una rata mala, novel·la gràfica del britànic Bryan Talbot, fou publicada originalment el 1995 per Planeta i ara el reedita Astiberri en una edició molt acurada. Precisament en els annexes de l'edició el propi artista explica el curiós procés creatiu a través del qual va donar forma al còmic, en el que conflueixen el seu interès pel Districte dels Llacs (al nord-est d'Anglaterra, famós pel seu paisatge) i el personatge de Beatrix Potter, un clàssic de la il·lustració infantil.

    El llibre ens explica la història d'Helen Potter, una adolescent rodamón que té una rata com a mascota, i que en la seva fugida d'un passat d'abusos familiars segueix els passos de la seva admirada Beatrix Potter cap a la regió dels llacs, en el que serà un viatge iniciàtic que l'enfrontarà a les seves pròpies pors.

    Una història realista i poètica que atrapa al lector des de la primera pàgina, i que ens apropa d'una manera sensible i sincera a un tema delicat i sovint encara tabú. És per això que ha estat una lectura recomanada en escoles i universitats, així com en centres d'ajuda a víctimes d'abusos infantils.

    Lectura imprescindible, considerada obra de referència del còmic europeu, i reconeguda amb diferents premis com l'Eisner a la millor novel·la gràfica al 1995.

    Més informació:

    Recomanat per Martí Noé. Bib. Tirant lo Blanc. Montgat

    02/11/2015
  • Ben Katchor es passeja en aquest àlbum pels marges oblidats de la ciutat. Marges geogràfics, de les relacions, de les persones i de la memòria. Recorre a través d'aquestes historietes oficines abandonades, fàbriques tancades, certificats perduts, americanes desgastades, florescents parpellejants i racons silenciosos.
    Converses inconnexes, comportaments fora de lloc, ... Katchor ens presenta un món on les persones han perdut el seu lloc o, més aviat, cadascuna té el seu propi amb les seves pròpies i incompressibles motivacions als ulls dels altres per fer el que fan.
    Retrat alhora intrigant, humorístic i familiar de la vida urbana en constant canvi on tot, tard o d'hora, entra en crisi i perd el seu lloc, la seva estabilitat, la seva identitat i el seu sentit en el relat de la ciutat. Un àlbum que ens convida a una lectura pausada i deixar-nos emportar per l'univers que ens presenta l'autor.

     

    Més info: Web oficial de l'autor.

     

    Recomanat per David Garcia. Bib. Central de Cornellà de Llobregat

    02/11/2015
  • Amarillo

    Díaz Canales, Juan

    Barcelona : Norma, 2013

    John Blacksad està cansat de tanta violència i misèria al seu voltant , així que decideix prendre el seu temps abans de tornar a casa . La sort sembla somriure quan un desconegut li contracta per portar el seu cotxe , un flamant Cadillac model Eldorado , des de Nova Orleans fins Tulsa . Però les carreteres del sud són tan polsoses com imprevisibles i sense voler-ho, es veurà obligat a travessar els Estats Units de cap a cap per resoldre un assassinat . Una apassionant aventura per la qual desfilaran motoristes , advocats , escriptors maleïts i fins artistes de circ . Juan Díaz Canales i Juanjo Guarnido ens presenten la cinquena aventura de la seva popular personatge, un emocionant homenatge al gènere de les road movies ia la mítica Ruta 66.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    02/11/2015
  • Expediente Excálibur :

    Castelli, Alfredo

    Valencia : Aleta, cop. 2007

    Els amants de l'esoterisme, les teories conspiratòries, els cercles artúrics, i els templers  no tenen excusa per no llegir aquest títol.

    Matin Mystère es l'investigador de l'impossible i en aquestes dos histories que componen aquest volum, sabrem perquè: La Espada del rey Arturo, i El secreto de San Nicolás.

    Ens trobem amb un dels possiblement tres personatges més populars de la factoria Bonelli, editats aquí fenomenalment per ediciones Aleta.

    L'obra conté varis articles complementaris que fonamenten la lectura de la ficció en teories més o menys documentades. Un ingredient més per deixar-se seduir pel gran ofici de Alfredo Castelli (guions) i Giancarlo Alessandrini (dibuixos), un tàndem ja clàssic que ens te habituats a grans còmics de gènere.

    Si us perdeu per les més de 400 pàgines d'aquest títol sabreu quina relació pot haver entre el Sant Grial, Excalibur, i la llança de longinus. Ah, i per adobar-ho tot, també surten Nazis.

    Recomanat per Jaume Vilarrubí. Bib. Josep Soler Vidal de Gavà

    02/11/2015
  • I am a hero

    Hanazawa, Kengo

    Barcelona : Norma, cop. 2013-

    El manga de zombis  que està arrasant al Japó.

    Als seus 35 anys, Hideo està atrapat en una vida mediocre, pateix contínues al·lucinacions i està començant a perdre la raó, mantenint filosòfiques converses amb el seu amic imaginari. Però quan el pànic i el caos es deslliguen a Tòquio descobreix, aterrit, que la realitat és molt més esgarrifós que les seves fantasies. Tindrà el que cal tenir per ser un heroi?

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    02/11/2015
  • Papel estrujado

    Nadar

    Bilbao : Astiberri, 2013

    Una història sobre la soledat de la culpabilitat i sobre persones que s'obren camí, es reinventen i sobreviuen quan tot canvia i el passat sembla ser una llosa de la qual no podem desprendre'ns.

    *Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    02/11/2015
  • Una Judía americana perdida en Israel

    Glidden, Sarah

    Barcelona : Norma, 2011

     

    Aquesta obra va ser el lluït debut (Ignatz Award al millor Nou Talent, Premi Maisie Kukoc) de l'autora bostoniana Sarah Glidden, publicada en edició original íntegra per DC Comics el 2008 (Norma, 2011).

    Es troba emmarcada dins allò que anomenen periodisme gràfic, un gènere consolidat per Joe Sacco, Marjane Satrapi o Guy Delisle entre altres, que tracta d'abordar des d'un punt de vista personal o autobiogràfic la realitat social i política d'algun indret conflictiu, on els drets humans estan en qüestió.

    En aquest cas, Terra Santa, on la Glidden hi viatja gràcies a Dret de Naixement, un controvertit programa finançat per l'Estat d'Israel i en gran part també per donants i filantrops dels Estats Units, que organitza i paga a joves jueus d'arreu del món un viatge a Israel, amb l'objectiu d'aturar l'assimilació d'aquests nois i noies als seus llocs d'origen.

    Així és com aquesta activista d'esquerres, crítica fervent de la política israeliana, s'haurà d'encarar amb el punt de vista jueu del conflicte, cosa que li provocarà un seguit de contradiccions que arribaran a fer trontollar els seus principis. Tot, reflexat això sí, amb un dibuix lluminós i sense perdre el sentit de l'humor. Una òptica diferent per abordar el problema, que no deixarà indiferent ningú. El més interessant però, és que després de la lectura, cadascú podrà treure les seves pròpies conclusions.  

    Recomanat per Francesc Pujol. B. Badalona Can Casacuberta

    Més informació

    02/11/2015
  • Ometepe

    Saracino, Luciano

    Bilbao : Astiberri, 2012

     

    L'illa d'Ometepe (dues muntanyes, en llengua Nàhuatl) es troba a Nicaragua, dins el llac Cocibolca o Gran Llac de Nicaragua i està formada per dos imponents volcans, el Concepción i el Maderas, units per un istme. Els nicaragüencs l'anomenen "El Mar Dulce", donat que hi ha onades, illes i taurons d'aigua dolça.

    L'autor de còmics bilbaí Javier de Isusi va arribar a Nicaragua l'any 2000 en un llarg viatge que va començar a Puebla (Mèxic) i que finalitzà a Fortaleza (Brasil). A Ometepe coincidí amb l'escriptor argentí Luciano Saracino, i va ser en aquesta màgica illa on tots dos decidirien dedicar-se al còmic. Ometepe va fer arribar a de Isusi la inspiració per començar el guió de la seva obra més coneguda, Los Viajes de Juan sin tierra. Els autors expliquen que sempre s'han sentit una mica en deute amb l'illa i que la novel·la gràfica és un intent de fer justícia el lloc on tots dos van decidir entregar-se a la historieta. Els autors asseguren que "l'illa d'Ometepe és un d'aquells llocs on els límits entre què és real i què és impossible semblen no existir"

    Els sis relats que conformen Ometepe, ambientats al voltant d'aquesta bella i misteriosa illa, estan en la seva gran majoria basats en llegendes locals que encara viuen en l'imaginari popular. Contes com el de Charco Verde, la llacuna a les profunditats de la qual hi ha una colònia de essers subaquàtics anomenada Encanto, d'on mai recolliràs cap regal que se t'ofereixi si no vols desaparèixer per sempre.

    Alguns d'aquest relats s'acompanyen d'una forta càrrega poètica que sintonitza a la perfecció amb el to càlid i suggerent de l'aquarel·la de Javier de Isusi. Omepete no deixa de ser una recopilació de contes nascuts de diferents històries relacionades amb l'illa, i altres ocorregudes després que els autors fossin captivats pel seu encant.

     

    Recomanat per Lluïsa Pardo. Bib. Ignasi Iglésias-Can Fabra de Barcelona

    02/11/2015
  • Los Cuatro ríos

    Baudoin, Edmond

    Bilbao : Astiberri, 2009

    És un fet força reconegut que estem vivint un magnífic moment en relació al prestigi social del còmic. També és veritat que ja no es publiquen obres mestres però l'oferta és molt rica i el nivell mitjà és força acceptable. Això ha provocat que, per exemple, ara es parli més que mai dels còmics en diaris de tirada nacional i que, a més, molts escriptors de mitjans més "seriosos" (o això s'hauria pensat abans) com la literatura o la televisió s'hagin apuntat a escriure algun que altra guió de còmic. Aquest és el cas de la Fred Vargas (sí "la", perquè és un dona) que després de ser un dels noms més seguits de la novel·la negra francesa i mundial actual ha fet un parell d'incursions el món de la bande desinée. El primer va ser aquest "Los cuatro ríos" que va il·lustrar Edmond Baudoin. L'elecció del dibuixant és clara: una autora de sèrie negra tant excèntrica com Fred Vargas no podia tenir un dibuixant acadèmic. Necessitava un creador d'atmosferes tant bo com ella mateixa. A més per acabar de donar importància a la col·laboració Vargas va fer que aquest fos un altre cas del carismàtic (encara que dispers) comissari Adamsberg.  Així que no podem queixar-nos del grau d'implicació de l'autora... ni molt menys de la qualitat del producte final. Tan bé sembla que va anar l'experiment que van fer un altre àlbum: El vendedor de estropajos. I que segueixi!

    Recomanat per Hector Calvet. Bib. Can Mulà. Mollet del Vallès

    02/11/2015
  • Marvel comics

    Howe, Sean

    Torroella de Montgrí : Panini Books, 2013

    Al començament dels anys seixanta, des d'una petita oficina de Madison Avenue, una diminuta empresa anomenada Marvel va presentar un elenc de brillants personatges que es distingien pels seus defectes humans, l'èpica i l'humor intel·ligent. Spiderman, Els 4 Fantàstics, Els Venjadors, La Patrulla-X, Darevill... Aquests herois es van situar aviat en la imaginació de fans, intel·lectuals, artistes i estudiants. Al llarg de mig segle, l'Univers Marvel s'ha alçat com la moderna mitologia dels Estats Units, mentre els seus autors es posicionaven com els profetes d'aquest particular cosmos. El periodista Sean Howe ha bussejat en la història interna de la companyia per explicar-nos la saga editorial que els va donar vida i les persones que han format part d'ella.


     

    05/05/2022
  • Pixar

    Pérez-Guerrero, Ana María

    Madrid : Encuentro, 2013

    «Parlar de Pixar és sinònim de cinema familiar de qualitat. Les seves produccions han aconseguit distingir-se, entre d'altres aspectes, per la solidesa dels seus guions i, sobretot, per un discurs sofisticat, que afavoreix la connexió efectiva amb un públic heterogeni, en què coincideixen nens i adults. Una cosa que ha contribuït a enfortir les bases d'una nova manera d'explicar a través del mitjà animat, i a aconseguir per a aquesta empresa, una marca sense precedents en la història del Setè Art: l'èxit consecutiu de crítica i recaptació de totes les seves pel·lícules [...]. L'objectiu d'aquest llibre no és altre que el de desgranar les claus de l'èxit de Pixar, mitjançant l'estudi de dos factors: la seva cultura empresarial i les persones que han conformat el nucli creatiu de la companyia, durant els seus primers vint anys».

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
     

    02/11/2015
  • El Imperio del señor Joseph ;

    Nury, Fabien

    Barcelona : Norma, 2013

    Una gran sèrie d'intriga basada en fets reals. Volum 1 del còmic "Éráse una vez en Francia".

    Orfe, immigrant, ferralla, milionari, col·laboracionista, membre de la resistència. Un criminal per a uns, un heroi per altres. Joseph Joanovici va ser tot això i molt més. La seva història és la d'un home ambigu. Un jueu a la França ocupada de la Segona Guerra Mundial, que va fer la seva fortuna a costa dels nazis. O potser no?

    Fabien Nury i Sylvain Vallée s'inspiren en un personatge real per tramar una trepidant història del més pur gènere negre. Amb clares reminiscències a El Padrí, ens regalen un relat d'intrigues, traïció i ambigüitat moral al París dominat per les tropes nazis.

    * Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    02/11/2015
  • El Libro de los insectos humanos

    Tezuka, Osamu

    Bilbao : Astiberri, 2013

    Toshiko Tomura està considerada com un geni , un modern Da Vinci . Amb poc més de 20 anys , és una actriu de renom internacional , futura arquitecta i està a punt de rebre el premi literari més important del Japó . Les seves activitats es reflecteixen en els titulars dels diaris i inspiren programes de ràdio i televisió . Però aquest geni i aquest rostre angelical amaguen un passat tèrbol i una personalitat inquietant , la d'una perillosa papallona en perpètua metamorfosi .

    És probable que Osamu Tezuka sigui més conegut fora del Japó per ser el creador d'Astroboy , però segurament els seus thrillers són les seves millors obres . El llibre dels insectes humans és una de les primeres novel · les gràfiques , destinades a un públic adult , que va escriure i va dibuixar . El seu protagonista , Toshiko , és una solitària dona fatal disposada a que el món li doni tot el que es proposi . La seva capacitat per a la imitació li permet aferrar-se a gent amb talent per extreure'n tot el que li interessa .

    * Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    02/11/2015
  • El Primer superhéroe

    Bayona, Mariano

    [Palma de Mallorca] : Dolmen, 2013

    Jerry Siegel i Joe Shuster van crear un heroi social, un protector de la veritat, de la justícia i de l'estil de vida americà, que més tard passaria a transformar-se en una reconeguda marca, en una icona cultural capaç de traspassar les fronteres del novè art. Tot va començar més ràpid que una locomotora al primer número de "Action Comics", i mai més no va parar.

    El present llibre, dut a terme pel gran estudiós de Superman a Espanya, Mariano Bayona, analitza tot el que està relacionat amb el personatge, des dels seus inicis fins a l'actualitat, passant pels còmics, pel·lícules o sèries de televisió.

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals


     

    02/11/2015
  • Vagabond

    Inoue, Takehiko

    Barcelona : Ivrea, 2003

    Musashi Miyamoto és un dels grans herois del Japó. Aquest samurai dels segles XVI-XVII és conegut per haver reinventat la forma de lluita dels samurais i, per exemple, se'l considera el creador de la lluita amb dues espases. Per tant, considerat com el millor samurai de tots els temps, és normal que la seva figura s'hagi revisitat moltes vegades en tot tipus de document literari o visual i segur que trobarem més d'un manga basat en la vida i aventures d'aquest personatge.

    El més famós i actual de tot és, sense dubte, aquest Vagabond de Takehiko Inoue (que al seu torn es basa en una novel·les escrites per Eiji Yoshikawa). Inoue es va consagrar en el difícil món del manga amb Slam Dunk que, com el seu nom indica, era un còmic sobre el basquet. Un cop finalitzada aquesta obra, la carrera d'Inoue ha transcorregut per terrenys més adults amb Real (un manga sobre discapacitats que juguen a basquet) i aquest Vagabond que presenta una versió molt respetuosa amb la figura de Musashi i amb plena de detalls. En definitiva un manga per gaudir amb calma (té un ritme lent, això no ho negarem) de la mà d'un dels autors més exitosos actuals i que es troba en el millor moment de la seva carrera.

    Recomanat per Hector Calvet. Bib. Can Mulà. Mollet del Vallès

    02/11/2015
  • Ojo de halcón

    Fraction, Matt

    Barcelona : Planeta DeAgostini, 2013

    SHIELD recluta Clint Barton perquè intercepti un paquet que conté una cinta de vídeo ... Serà així com es converteixi en l'home més buscat, en una trama que el portarà a recórrer el món i que traurà a la llum el seu costat ocult. ¿Creies que això de robar als rics per donar als pobres és exclusiu de Robin Hood? Ojo de Halcón  té alguna cosa a dir sobre això ...

    * Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    02/11/2015
  • Panorama

    Bilbao : Astiberri, 2013

    Panorama és una antologia d'historietes inèdites d'autors representatius del nou còmic espanyol que testifiquen, en paraules de Santiago García, coordinador del volum, "aquest gir en la condició del còmic: de cinema dels pobres a literatura contemporània".

    * Novetat de la Xarxa de Biblioteques Municipals

    02/11/2015
  • Mister Wonderful

    Clowes, Daniel

    Barcelona : Reservoir Books, 2012

    És molt el que s'ha escrit sobre el dibuixant de Chicago Daniel Clowes a aquestes alçades, no en va està considerat com un dels millors historietistes dels últims vint-i-cinc anys. Només ens cal un cop d'ull a la seva producció, amb títols ja mítics com Ghost world, o altres tan assenyalats com Como un guante de seda forjado en hierro o Wilson,per a confirmar aquesta percepció.

    Però per aquesta ocasió ressenyarem una de les seves últimes obres, Mister Wonderful, on l'habilitat potser més característica d'en Clowes, penetrar en els aspectes més tortuosos de la psique humana, assoleix una maduresa difícil de superar. Complexos d'inferioritat, traumes, inseguretats, obsessions, autocompadiment, però també anhels i desitjos, esperances, tot ho trobarem en aquesta senzilla història, que descriu la cita a cegues on acudeixen en Marshall i la Natalie, dos inadaptats d'edat mitjana.

    El còmic, que es presenta en una edició apaïsada i a color, sobta per la seva lucidesa i sinceritat. Tot i la dosi de sarcasme i escepticisme pròpia de l'autor, també destaca la imaginació i l'humor amb què estan tractades les diverses escenes. Sembla com si l'autor apostés veladament per una possibilitat mínima però real de redempció pels seus personatges fatigats, cosa que en el temps que corren no pot deixar de tenir un cert valor.

    Més informació:

    Bloc de l'autor

    Mister Wonderful

    Recomanat pel Francesc Pujol. B. Badalona Can Casacuberta

    02/11/2015
  • Sailor Moon

    Takeuchi, Naoko

    Barcelona : Norma, 2012-

    "Has abusat d'uns innocents i no t'ho puc perdonar. Jo, la Marinera Lluna, lluito per l'amor i la justícia. I en el nom de la Lluna…Et castigaré!!!!!!"

    A molts de vosaltres aquestes paraules us sonaran. A aquell/es que no, esteu de sort, perquè esteu a punt de descobrir una de les sèries de manga i anime més encantadores de tots els temps. Em refereixo, és clar, a Sailor Moon, també coneguda al nostre país com "Marinera Lluna".

    La protagonista de la sèrie és la Usagi Tsukino, una noieta rossa d'ulls blaus que estudia a un institut de secundària qualsevol de Tòquio. La seva vida és la de la típica adolescent, més interessada a jugar a videojocs, atipar-se de gelats o escoltar música que a fer cas dels savis consells de la seva mare. La seva relació és d'amor-odi: la mare vol que la filla posi seny, la filla intenta afirmar la seva independència fent el que li ve de gust. Els resultats acadèmics de la Usagi semblen augurar-li un futur mediocre, però a ella ja li està bé, ja que viu en el present, i aquest present és plàcid. Fins que un bon dia, veu com uns estan maltractant una gateta negra, i el seu bon cor l‘obliga a intervenir i salvar-la. Aquesta trobada accidental serà el principi d'una aventura extraordinària que revolucionarà la vida de la Usagi i la farà madurar de maneres que mai no hauria imaginat.

    La gateta, que respon al nom de "Lluna", li revela la veritat sobre la seva herència de guerrera. Sembla que la Usagi no és, malgrat tot, una noia com les altres, sinó una mena de superheroïna que té com a missió ajuntar un grup de lluitadores i trobar la princesa perduda del regne de la Lluna. La Usagi no s'ho vol creure, però la Lluna li adverteix que hi ha una reina malvada anomenada Beryl que també està intentant trobar a la Princesa. Si ho aconsegueix abans que ho facin elles, la farà servir per destruir la Terra. La Usagi respon al desafiament i pren el ceptre màgic que la transformarà en la protectora de la Terra. Només cal pronunciar les paraules màgiques: "regne de la Lluna dóna'm el poder!".

    A primer cop d'ull, Sailor Moon sembla una sèrie més de shojoo manga o manga per a noies, més concretament, del subgènere de les magical girls. Aquest es caracteritza per tenir com a protagonistes noies adolescents amb poders màgics que viuen aventures diverses i té el seu origen en la telesèrie americana Embruixada (increïble però cert!). Durant molts anys les sèries adscrites a aquest subgènere van seguir la mateixa fórmula sense desviar-se'n gaire, però Sailor Moon va introduir importants innovacions, fet que la va convertir en un fenomen de masses similar a Bola de Drac d'Akira Toriyama. La primera d'aquestes innovacions va consistir a incorporar elements d'un tipus de programa de televisió, els tokusatsu, programes tipus Power Rangers perquè ens entenguem, on un grup de superherois vestits amb uniformes de diversos colors lluiten contren monstres.

    Això va resultar ser tot un encert, ja que, en potenciar les trames d'acció i lluita pròpies del tokusatsu, es va ampliar el públic objectiu de la sèrie, però sense deixar de mantenir el focus en un repartiment majoritàriament femení. Així doncs, als nois els atreien les espectaculars escenes de combat (o els suggerents uniformes de les marineres), i a les noies els elements romàntics, la varietat de personatges i la cura amb què estaven caracteritzats.

    L'autora del manga, Naoko Takeuchi, es basà en estereotips per crear a les seves lluitadores (la noia maldestre però de bon cor, la noia forta i decidida, la noia intel·lectual i calmada…) però les va fer evolucionar. Amb el temps van aparèixer personatges trencadors, com les Marineres Urà i Neptú, que mantenen una relació homosexual que va provocar un escàndol quan la sèrie es va estrena als Estats Units. L'homosexualitat femenina no és un tema nou al shojoo, només cal recordar una obra clàssica com La Rosa de Versalles (on es tractava un altre tema recurrent, el del travestisme), però la popularitat de Sailor Moon va fer saltar totes les alarmes. Heroïnes i homosexuals? On s'ha vist això?

    Aquest èxit internacional es deu en bona part a la sèrie de televisió o anime, que adapta fidelment la història però s'allunya de l'estètica pròpia del manga, caracteritzada per la hiperestilització de la figura humana, la deixadesa en els fons de les vinyetes o l'abundància de primers plans de personatges. L'anime, d'altra banda, aposta per un estil més cartoon i humorístic, ressaltant els elements de comèdia que ja eren presents a l'original.

    No obstant això, la importància de Sailor Moon dins del novè art depassa la seva bona fortuna comercial, ja que va donar conèixer el shojoo arreu del món, atraient un públic femení massiu que havia estat abandonat per la indústria editorial i creant una generació de lectores noves. En algun lloc de la ciutat de Tòquio, la mare de la Usagi somriu satisfeta.

    Més informació:


    Recomanat per Bibarnabloc. Biblioteques de Barcelona. 

    02/11/2015
  • Capitán Harlock

    Matsumoto, Leiji

    Barcelona : Glénat, 2002

     

    És curiós el fenomen que es desenvolupa al voltant d'algunes obres que acaben superant el seu objectiu inicial. En el món del còmic això passa relativament sovint gràcies als seus llaços amb altres indústries com l'animació, la televisió o el cinema. El Capità Harlock és un bon exemple del que diem, ja que la seva fama es deu sobretot a l'emissió d'una sèrie d'animació (a Catalunya la va emetre amb força èxit TV3 als anys vuitanta molts anys abans del boom del manga). D'aquesta forma el breu manga de l'especialista en manga espacial Leiji Matsumoto, de només cinc volums i que es va publicar originàriament als anys setanta, només ens va arribar fins l'any 2003 de la mà de Glénat. Tot i els lustres transcorreguts, el manga protagonitzat per aquest idealista antiheroi que vesteix com un antic pirata encara manté tota la seva força. Gràcies sobretot a un estil de dibuix que provoca fascinació en el lector (amb l'Arcàdia com a element més destacat) i a uns guions plens d'humanitat. Això sí, no desespereu si no us acaba d'agradar el final obert del manga. Sempre podeu acabar completant la història amb la mateixa sèrie d'animació, els especials o la propera i espectacular versió per cinema que farà servir animació per ordinador.

    Recomanat per Héctor Calvet. Bib. Can Mulà de Mollet del Vallès

    27/02/2024
  • Los Fabulosos Freak Brothers

    Shelton, Gilbert

    Barcelona : La Cúpula, cop. 2011

    Si li haguessis dit al Gilbert Shelton quan va crear els Freak Brothers l'any 67, que les seves historietes seguirien reeditant-se amb èxit arreu del món gairebé mig segle més tard, segurament t'hauria demanat que li presentessis el teu proveïdor de marihuana. Però el cas és que les peripècies dels tres hippies més famosos del còmic underground han arribat incòlumes fins els nostres dies, una meravella que no podem deixar d'aprofitar, si més no si tenim ganes de passar una estona divertida.

    I és que si per alguna cosa destaca aquest còmic és per la simpatia dels seus personatges, els inimitables Frewheelin' Franklin, Phineas Freek, i en Fat Freddy i el seu gat (protagonista per cert de la seva pròpia sèrie, Fat Freddy's Cat), tres hippies amb al·lèrgia a la policia i a treballar, que viuen dels tripijocs que s'empesquen amb tota mena d'estimulants i al·lucinògens que els hagin caigut a les mans (si és que no se'ls han pres abans). Apart d'això, la crítica a l'ordre establert, que no sap d'èpoques ni de modes, com l'altre més que possible raó per què el còmic no hagi perdut vigència en els nostres dies


    Més informació:



    Recomanat per Francesc Pujol. Bib. Can Casacuberta de Badalona
     

    02/11/2015
  • El Sueño de Meteor Slim

    Duchazeau, Frantz

    [Rasquera] : Ponent Mon, [2009?]

    Blues, whisky, baralles, passions i blues, sobretot blues. Frantz Duchazeau ens porta als orígens del blues de la mà d'en Edward Ray Cochran, de nom artístic Meteor Slim, a través de les seves aventures i desventures als pobles rurals i les ciutats de l'estat de Mississipí on va sorgir el "Delta Blues" als anys trenta.

    En Meteor ho ha deixat tot per seguir el seu somni d'arribar a ser un gran cantant de blues, ric i famós... Coneix el genial Robert Johnson , que es converteix en el referent artístic en qui s'emmiralla el jove cantant de caràcter imprevisible. Alcohol, dónes, locals foscos plens de fum, "blues men" de gran talent i vides agitades acompanyaran el Meteor en la seva carrera cap a un destí incert.

    L'autor crea una atmosfera fosca i atractiva amb l'ús de la tinta i l'ombrejat, que, juntament amb un guió àgil i senzill, fa que la lectura d'aquest còmic t'atrapi des de la des de la primera pàgina. Per llegir amb acompanyament musical (de blues, és clar).

    Més informació:

    Recomanat per Bib. Districte 5. Terrassa

    02/11/2015
  • El Otro mundo

    Nykko

    Madrid : Dibukks, DL 2011

    “Los niños del otro lado” o “Les Enfants d'ailleurs” és una sèrie de còmics francesa, obra del guionista Nykko i del dibuixant Bannister. Es començà a publicar l’any 2007 i aquell mateix any el primer volum fou guardonat amb el Premi Joventut de llibres per a nens en el Festival de Còmic de Lió. Dibbuks ha publicat recentment en castellà dos volums en versió Integral “El otro mundo” i “El viejo Gab”.

    En el primer volum, “El otro mundo”, s’hi inclouen tres capítols: “El pasaje”, “Las sombras” i “Al amor de las sombras”. La història comença quan els tres amics, en Noe, en Teo i en Máximo, que coneixeran a la neta del difunt Gab, la Rebeca. Tots plegats van a investigar la casa del vell Gab, on hi descobreixen un passatge que els portarà a descobrir un nou món habitat per humans i éssers fantàstics, un món ple d’aventures i perills. Allà trobaran el seu estudi, amb llibres, apunts, esbossos, un gat, un ocell que parla i una màquina molt extranya, que els obrirà el camí a un altre món. Els quatre amics s'endinsaran en una aventura increïble, seguint les pistes que el vell Gab va deixar.

    “Los ninos del otro lado” és una història per a nens i joves, on la trama i la narració segueix molt la dinàmica de la literatura infantil i juvenil. A partir d’un viatge a un món fantàstic els infants viuran aventures, moments de terror, instants d’humor i enfortiran els seus lligams d’amistat entre ells i entre nous personatges que aniran apareixent. El primer volum tanca una etapa, però no es concloent, hi ha molts dubtes per resoldre el trencaclosques que faran al lector voler continuar llegint aquesta saga.  

    El primer capítol ‘El pasaje', va ser premiat l'any 2007 amb el Premi Joventut al Festival de Còmic de Lyon.

    Un còmic ple d’entreteniment amb un dibuix molt amigable, atractiu i simpàtic. De ben segur faran les delícies de qualsevol infant o de qualsevol adult que gaudeixi de la literatura infantil i juvenil. 

    Recomanat per Núria Maymó. Biblioteca Les Voltes de Sant Vicenç dels Horts.

    08/11/2023
  • Darth Vader e hijo

    Brown, Jeffrey

    Barcelona : Planeta DeAgostini, cop. 2013

    Què hagués estat de Darth Vader, Lord Fosc dels Sith, fidel servent de l'Emperador Palpatine si hagués tingut un paper actiu en la criança del seu fill, Luke Skywalker a l'edat de 4 anys? Com podria reaccionar el personal de "La Estrella de la muerte" si un dia Darth Vader portés al seu fill a la feina?

    Darth Vader e hijo és un còmic humorístic que presenta de manera entranyable diverses situacions quotidianes relacionades amb la paternitat. Cada pàgina conté una vinyeta que desenvolupa la relació hipotètica i peculiar d'aquests dos personatges famosos de la franquícia Star Wars, pare i fill, a través d'acudits, adaptant-los a l'univers de la saga fent referència a molts personatges i situacions.

    En aquest divertit àlbum Darth Vader és un pare com qualsevol altre; es preocupa perquè el seu fill juga amb la trituradora de deixalles de "La Estrella de la Muerte"; presumeix amb orgull perquè el seu fill hagi rebut la medalla de Yavin, o com Luke tapa els ulls del seu pare obligant-lo a fer servir "La Força" per poder trobar el camí de tornada a casa; passejant i menjant un gelat pels deserts de Tatooine; observant un bantha al zoo; les primeres classes de beisbol per aprendre l'ús de l'espasa làser; a Luke senyalant un Jar Jar Binks, a la botiga de joguines que el seu pare no té cap intenció de comprar...

    Les referències a la pel·lícula són moltes però són tan universals que no és necessari ser un fanàtic d'Star Wars per gaudir de la lectura i riure una estona.

    Jeffrey Brown és un autor conegut per la seva obra autobiogràfica, Torpe, Inverosímil... Segons l'autor, el seu fill Oscar va jugar un paper important en la gènesi del llibre, fins al punt que no creu que hagués pogut realitzar aquest còmic abans de ser pare. L'autor diu que Star Wars li serveix per connectar amb el seu fill, per tenir-hi una afinitat, cosa que no tenia amb el seu propi pare.

    Hi ha altres autors de còmics, com és el cas de Guy Delisle a Guia del mal padre, al quals la paternitat els ha inspirat a escriure i dibuixar sobre la seva faceta familiar. Com ell mateix explicava a la trobada de Clubs de Lectura de Còmics al passat Saló Internacional del Còmic de Barcelona, "enlloc d'observar països observo els meus fills".

    Darth Vader e hijo va guanyar un premi Eisner a la millor obra humorística i recentment ha estat publicada al estats units la seva seqüela Vader's Little Princess, amb la princesa Leia com a protagonista. 

    Més informació: 

     

    Recomanat per Lluïsa Pardo. Bib. Ignasi Iglésias-Can Fabra

    02/11/2015
  • Vida y muerte del Capitán Marvel

    Starlin, Jim

    Torroella de Montgrí : Panini, cop. 2011

    Avui en dia, que un còmic americà es tituli Vida y muerte del Capitán Marvel no sorprèn a ningú.

    Ara mateix podríem fer una llista de tots els superherois que han mort i han ressuscitat i, malauradament, seria ben llarga. El mal ús d'aquest recurs, matar al protagonista del còmic, ha provocat que cada vegada tingui menys impacte i que fins i tot molesti els lectors. Per sort, això no li treu cap mèrit a aquest còmic que inclou les millors aventures d'un personatge que ha passat a la història precisament per la seva mort . Per començar, des d'un punt de vista històric, la mort del Capità Marvel va ser tot un esdeveniment a la seva època quan els personatges de còmic que morien es podien comptar amb els dits d'una mà i, en teoria, ja no tornaven. A més es va fer d'una forma especial: el personatge no moria al camp de batalla... sinó al llit per una malaltia. Per tant, ja es pot veure que el concepte darrera el còmic era força "especial". L'encarregat de fer-ho va ser
    Jim Starlin, especialista en còmics de caràcter còsmic, que va fer una de les millors obres de la seva carrera (i dir això del creador de p.e., Dreadstar, és dir molt). Fixeu-vos que ho va fer tant bé que, hores d'ara, el Capità Marvel té l'honor de ser un dels pocs personatges que encara no ha tornat de l'altre món. Per ara.


    Recomanat per Héctor Calvet. Bib. Can Mulà de Mollet del Vallès

    02/11/2015
  • La dibuixant de còmics iraniana Marjane Satrapi, elogiada per la crítica i pel públic en general i alhora criticada pels integristes pels continguts de la seva obra, es feu famosa en el món del còmic per l'obra Persèpolis.

    Publicat originalment en una sèrie de quatre còmics, i editat posteriorment en català i castellà ja en un sol volum i portat al cinema, Persèpolis és un còmic autobiogràfic que descriu la vida de l'autora durant la seva infantesa, adolescència i joventut. El fet que aquests anys coincideixin amb la instauració de la república islàmica de l'Iran després de la caiguda del xa, serveix alhora per reflectir críticament l'integrisme instaurat al país pel nou règim. El fet de ser dona, ser educada a l'estil occidental i pertànyer a una família progressista, fa que l'ideari del règim xoqui encara més amb els pensaments en desenvolupament de l'autora i alhora la faci més reaccionària i convençuda de les seves idees durant els anys que descriu el còmic.

    Més informació:

    Recomanat per la Bib. del Nord. Sabadell

    02/11/2015
  • Buscavidas

    Dabitch, Christophe

    Barcelona : Norma, 2011

    En Buscavidas estem davant d'una altra novel·la gràfica escrita per Christophe Dabitch i il·lustrada per Benjamin Flao, que anteriorment ja havien treballat junts en La línia de fuga (2010) . En aquesta nova obra ens presenten la història d'amistat entre Benito, un gitano de Sevilla i Manuel, un payo que ve del sud de França però amb arrels andaluses. Tots dos personatges ens endinsarant a les profunditats de la cultura gitana, l'amor pel cant i el ball flamenc, recorrent tota mena d'aventures per poder aconseguir un local on actuar i poder compartir el seu art amb el públic, descobrirem que la seva passió pel cant i el ball flamenc els transforma de tal manera que només són capaços de veure i entendre la vida a través d'aquest art. A més, les il·lustracions den Flao ajuden a transmetre tot aquest sentiment i profunditat en el que estan destinats a viure els protagonistes d'aquesta història.

    Recomanat per Gisela Planas. Bib. Sud. Sabadell.

    02/11/2015
  • Luca Torelli es... Torpedo

    Bernet, Jordi

    Barcelona : Glénat, 2004

    Torpedo és una sèrie de còmic escrita per Enrique Sánchez Abulí i dibuixada pel Jordi Bernet apareguda a inicis dels anys 80 a la revista Creepy. Es tracta d'històries curtes situades al Nova York dels anys de la Gran Depressió, que tenen per protagonista un assassí a sou (torpedo, segons l'argot dels baixos fons de l'època) hiperviolent anomenat Luca Torelli, procedent de Sicília.

    La sèrie va tenir força popularitat i bones crítiques i s'ha traduït a diversos idiomes, entre els quals el català. L'any 86 va ser premiat al prestigiós Festival d'Angoulême. Les seves històries es van publicar entre altres llocs a Thriller, Comix International, Totem el comix, Co & Co i Viñetas i fins a tot a una revista pròpia Luca Torelli es Torpedo. Podeu accedir a l'obra completa a través dels cinc volums (contenen tres àlbums cadascun) publicats per Glénat el 2004.

    El còmic resulta simpàtic, encara que té una dosi de mala bava considerable. Torpedo no té moral alguna i és capaç de qualsevol barbaritat. Un personatge autèntic, sense concessions, que no sempre cau bé ni ho pretén, i que gràcies a la ploma de Sánchez Abulí està proveït, com la resta de personatges, d'un humor negre d'allò més àcid. Respecte al dibuix d'en Bernet, un traç dinàmic i efectiu, propi d'un dels millors dibuixants catalans de tots els temps. En definitiva un clàssic del còmic més bandarra: no apte per a tots els públics!
     

    Més informació:


    Recomanat per Francesc Pujol. Bib. Can Casacuberta de Badalona

    02/11/2015
  • Frank Cappa

    Sommer, Manfred

    Barcelona : Glénat, DL 2010

    Manfred Sommer fou un dels millors llapis que ha donat el món del còmic en aquest país. L'autor nascut a Sant Sebastià però afincat a Catalunya, va construir una reputadíssima carrera vertebrada en tres eixos, la il·lustració, la pintura, i el còmic. Malauradament, la seva apasionada vessant d'autor de còmic no s'ha vist mai justament reconeguda, més enllà del consens habitual entre els companys de professió.

    La major part de la carrera de Sommer fou en les tant anomenades agències d'il·lustració de l'època. Es en 1981 quan crea el que fou el seu personatge més recordat, el fotògraf de guerra Frank Cappa. Amb aquest personatge, una mena de barreja entre Corto Maltés i Alack Sinner, heroi romàntic, valent, i just, que ha de suportar els sinsabors de la seva posició de corresponsal. Sovint es testimoni de situacions injustes que aniran sempre acompanyades de la seva particular lectura poètica. Realment l'autor va construir un personatge magnífic, real, profund i amb les contradiccions necessàries per fer-lo interessant. En quant a l'execucció es realment genial, donada la sobrada capacitat de l'autor, tant en les històries en blanc i negre com en les de color.

    L'edició de EDT reuneix en un sol volum totes les aventures protagonitzades per Cappa, inclosa una inèdita. Una obra mestra, en la seva edició definitiva!
     

    Recomanat per Jaume Vilarrubí. Bib. Josep Soler i Vidal de Gavà
     

    02/11/2015
  • Paul en Quebec

    Rabagliati, Michel

    Bilbao : Astiberri, 2013

    Després d'abordar el tema de la paternitat a 'Paul va de pesca' (Astiberri, 2012), Michel Rabagliati s'enfronta ara a 'Paul en Quebec' amb el de la mort i el dol. Roland i Lisette, els sogres de Paul, es muden al Quebec per gaudir de la seva jubilació, però poc temps després, Roland es posa malalt. Aquest cinquè volum publicat en castellà de la sèrie de Paul es converteix en la crònica de la pèrdua d'un ésser estimat. Una història personal i commovedora, en què es perceben els forts vincles que uneixen la família i que permetran superar aquest dur moment. 'Paul al Quebec' també inclou reflexions sobre qüestions polítiques com la independència del Quebec i la desil·lusió col·lectiva que va suposar el referèndum de 1995. També fa referència a l'arribada de les noves tecnologies en la vida de Paul i a totes les incerteses que comportava el pas al segon mil·lenni...

    *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals

    02/11/2015
Mostrando el intervalo 451-500 de 584 resultados