Còmics

Avui fa...

Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►

 

50 anys del naixement de Mafalda

 

Alguns situen el seu naixement el 1962 donat que una biografia de l'autor publicada l'any 1968 a la revista "Siete dias" afirmava que el popular personatge va néixer el 15 de Març de 1962.

Altres pensen que va ser al 1963, quan Quino va ser presentat a l'agència "Agens Publicidad" qui buscava un dibuixant per a què creés una historieta "barreja de Blondie i Peanuts" per publicitar l'anunci d'una nova línia d'electrodomèstics anomenats Mansfield. Una de les condicions de la firma era que els noms d'alguns dels personatges comencessin per la lletra "M". Aquest va ser l'origen real de Mafalda però la campanya mai es va fer i les tires que el seu creador va dibuixar van quedar tancades en una calaix.

L'any passat molt mitjans se'n feren ressò del 50è aniversari de Mafalda i Quino va haver de posar fil a l'agulla i aclarir a través d'una nota a la seva web l'embolic generat. Segons el pare de la criatura, Mafalda va néixer el 29 de setembre de 1964, a la revista Primera plana. Segons l'autor aquest és el dia del naixement de Mafalda com a personatge d'historieta de forma regular i segons ell qualsevol altre càlcul és incorrecte.

Malgrat hagi fet 49, 50 o 51 anys de la seva existència, segueix sent aquella nena de 6 anys que continua enamorant a milions de persones. Símbol de la llibertat i dels drets dels infants, odia la sopa i no suporta les injustícies, les guerres, la violència o el racisme. Sovint incomoda als seus pares amb preguntes, als que considera a vegades uns inconformistes. Entre les seves passions trobem a The Beatles, la lluita per la pau, els drets humans i la democràcia.
Lluitadora social incansable i convençuda del progrés social de la dona s'imagina a si mateixa estudiant idiomes i treballant com intèrpret a les Nacions Unides per contribuir a la Pau Mundial i fer d'aquest món un lloc millor on viure.

L'autor feia servir el personatge de Mafalda i el seu entorn per reflexionar sobre la situació del món i les persones que vivim en ell.

Quino va deixar de publicar tires noves de Mafalda el 25 de juny de 1973. Són diverses les aparicions posteriors del personatge, destacant la seva col·laboració en campanyes de defensa de la infància, a favor de l'educació i la democràcia.

Des de 2012, la tira de Mafalda ha arribat al format eBook i a les xarxes socials, amb les comptes de Twitter, Facebook i Pinterest. El personatge té pàgina web pròpia dins la web oficial de Quino: Web oficial de Quino i web oficial de Mafalda


Des de 2013, existeix la primera aplicació oficial de la tira còmica Mafalda, per a Ipad.

Mafalda, tant se val si és el teu aniversari...
felicitats!


Us oferim un vídeo realitzat per TVE amb motiu de l'aniversari
 


Bibliografia destacada
"Mafalda" (10 vols.)
"Mafalda inédita"

 

"Todo Mafalda"

"Tot Mafalda"

"10 años con Mafalda"Filmografia destacada


"Mafalda animada"
(v. 1)


"Mafalda animada" 
(v. 2)

"Mafalda animada" 
(v. 3)

"Mafalda animada" 
(v. 4)

"Mafalda animada" 
(v. 5)


"Mafalda 40 aniversario"

 
 
 

 Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►