La Cubana

L’any 1980 Jordi Milán i Vicky Planas, -provinents de El gall groc, companyia teatral amateur-, funden La Cubana. La companyia neix principalment com un grup d’accions de teatre de carrer, a pobles i ciutats. L’any 1983, amb "Cubana’s Delikatessen", on busquen sorprendre es passejants utilitzant  els aparadors com a escenaris improvissats, el grup inicia el camí de la professionalització, amb molt d’èxit.

El nom de La Cubana, fa referència als nombrosos "americanos" que, durant el segle XIX van sortir de Sitges per empendre el camí de les Amèriques, la majoria amb Cuba com a destí. És pera això que a la vila se’ls coneixia com a Cubanos. Aquest fet, i el nom d’una antiga botiga anomenada La Cubana, va ser l’origen de la denominació del grup.  Sitges és una vila on la tradició teatral ve de lluny. Als anys 60 hi trobem tres teatres actius: El Casino Prado, el Retiro i el Patronat, i el 1967 es crea el Festival Internacional de teatre de Sitges, que fins l’any 2003 va acollir les propostes més innovadores del teatre nacional i internacional.

La Cubana entén el teatre com un joc. Practiquen un teatre global, fan teatre dins el teatre, a partir de la vida quotidiana, on qualsevol acte de la vida pot esdevenir teatre, capgirant-ne el sentit, i sempre buscant la participació del públic i l’humor.

"La Tempestat", a partir de l’obra de Shakespeare, és el primer muntatge on porten les accions de teatre de carrer als escenaris: fan teatre dins del teatre. Aquesta manera de fer, marca tota la producció posterior del grup, amb obres com "Cómeme el coco negro", on recreen el teatre de revista, i que va suposar el primer gran èxit del grup i el reconeixement del gran públic.

Després van venir programes de televisió mítics com  Per Cap d’Any TV3 no fa res, o sèries tan exitoses com les "Teresines" o accions tan diferents com l’exposició "Equipatge" pel 2000, on barregen el llenguatge expositiu amb el teatral.

La Cubana ha estat un important gresol de professionals de les arts escèniques. Actrius i actors de teatre i televisió tan coneguts com Mont Plans, Anna Barrachina, Yolanda Ramos, Mònica Pérez, Santi Millán, José Corbacho o Santi Ibáñez, han iniciat la seva carrera dins del grup.

La proposta

Exposició: La Cubana, 40+1 anys: un viatge des del ‘no-res’ fins al 2021

Una ‘versió visitable’ de la companyia La Cubana on tothom podrà descobrir el seu món a partir d’objectes, compartir el seu univers i reviure tots els seus espectacles. Més que una exposició convencional, les sales i terrasses del Miramar - Centre Cultural es transformaran temporalment en un gran magatzem ple de coses entranyables i curioses. Però també es podrà veure la història viva d’aquesta companyia sitgetana que l’any 1980 va començar a jugar fent comèdia pels carrers i que ens ha fet descobrir amb el temps un altre tipus de teatre; un teatre que tots fem a la vida quotidiana i que passa inadvertit com a tal.

Dates: Del 17/06 al 26/09/2021
Lloc: Miramar – Centre Cultural. Bernat de Fonollar, 19, Sitges
Horari: De dimarts a diumenge de 10 a 14h i de 18 a 21 h
Preu: entrada general 6 € / preu reduït amb el carnet de les biblioteques 4,5 €

Celebrem els 40 anys de la companyia amb una marató d'obres de teatre i sèries de la Cubana disponibles en línia:

1. Cómeme el coco, negro (1989)

Estrenat al Mercat de les Flors el 1989, l’espectacle és un homenatge a les companyies de còmics ambulants amb un to humorístic i ple d’originalitat, factors claus de l’estil de La Cubana al llarg de la seva trajectòria. L’obra representa les vivències de la companyia ambulant Teatro Cubano de Revista just en acabar el seu espectacle de music-hall, on el públic és partícip del desmuntatge juntament amb les intimitats dels membres de la companyia.

 

 

2. Cegada de amor (1994)

Un dels grans èxits de la companyia amb més d’un milió espectadors/es i el reconeixement de la crítica, amb el premi Max a Millor espectacle de teatre en la seva 1a edició l’any 1998, Cegada de amor és un viatge pel món del cinema a través del teatre i del fenomen de les nenes-prodigis dels anys 60. Protagonitzada per Estrellita Verdiales i interpretada per Anna Barrachina, l’obra juga amb l’experimentació tècnica i la implicació del públic dins d’una atmosfera exagerada sense fre.

 

 

3. Una nit d'òpera (2001)

La Cubana s’endinsa en el món de l’òpera a través d’aquest espectacle estrenat al Teatre Tívoli de Barcelona, el qual agafa com a referència Aida de Verdi, i el resultat esdevé una versió poc convencional i plena de sorpreses. El muntatge també ret un homenatge a tots els professionals i artesans del gènere operístic, des dels responsables d’escenografia a vestuari sense deixar enrere l’estil esbojarrat de la companyia.

 

 

4. Campanadas de boda (2012)

Darrere de qualsevol episodi quotidià sempre hi ha teatre per La Cubana, i en l’espectacle Campanadas de boda, és l’acte matrimonial el que dóna el tret de sortida a una nova aventura divertida i multicultural a ritme de Bollywood i del vodevil.

 

 

5. Gente bien (2016)

Teatre, cinema, opera i amb Gente bien, musical! La companyia catalana nascuda a Sitges s’endinsa en l’univers dels musicals a través d’un sainet de Santiago Rusiñol que porta el mateix títol i publicat l’any 1917. Un espectacle que representa un viatge en el temps i els personatges del dramaturg modernista, a més d’una peça actual sobre els nous rics d’ahir i també d’avui.

 

 

6. Teresina S.A. (2016)

És una sèrie amb idea original de La Cubana, del tipus comèdia de situació, produïda i enregistrada per Televisió de Catalunya l’any 1991. Al llarg de tretze capítols d’uns 25 minuts que discorren pels dotze mesos de l’any, tres germanes que viuen al barri barcelonès de Gràcia es guanyen la vida preparant diferents comandes qua fan des de casa involucrant i donant feina als veïns de l’escala del seu edifici.

Capítols: 1: Festa major | 2: Tots Sants | 3: Sants innocents | 4: Nadal | 5: Carnestoltes | 6: Setmana Santa | 7: Rams | 8: Les falles | 9: Sant Jordi | 10: Pel maig, comunions | 11: San Fermín | 12: Turisme | 13: De nou, festa major

 

 

7. Documental La Cubana 40 anys (2020)

Reportatge especial dedicat als 40 anys de La Cubana que explica la història de la companyia teatral catalana creada l’any 1980 i professionalitzada tres anys després. Des d'aleshores han produït 18 espectacles teatrals i 5 sèries de televisió.

 

  En las bibliotecas encontrarás:

  También te puede interesar:

  Ir al estante:

Fecha de creación: 02/12/2020 Última actualización: 17/06/2021