Comediants
Comediants
Comediants va néixer el 19 de novembre de 1971 a l'escola de teatre independent de Barcelona, ara fa 50 anys. Tot i que en els seus inicis la companyia es va radicar a Barcelona, l’any 1975 Comediants es trasllada a Canet de Mar, on s’instal·la a la cúpula geodèsica de La Vinya, un espai de creació dissenyat expressament per a la companyia.
Comediants es va especialitzar des dels seus inicis en la creació d'espectacles d'animació, utilitzant figures i elements unint elements de les tradicions festives populars (titelles, ombres xineses, capgrossos, gegants) i imatgeria mediterrània (sol, lluna, astres, dimonis) de colors vius i lluminosos.
Després d'assolir un gran èxit en l'àmbit nacional i internacional, la companyia va diversificar les activitats teatrals cap a un estil més avantguardista, basat en experiències col·lectives de teatre creatiu, sense text ni director.
La interdisciplinarietat és una altra de les característiques de la companyia: més enllà del teatre, són una "companyia d'espectacle", on es barregen el teatre amb el circ, la música, l'audiovisual, el disseny, etc. Per això, es defineixen com un col·lectiu format per actors, músics i artistes de tota classe, dedicat per complet al món de la creació.
Considerada una de les màximes representants del teatre de carrer a Catalunya, actualment és una de les companyies més prestigioses del món quant a l'espectacularitat dels seus muntatges.
El seu espectacle fundacional, "Non plus plis", estrenat a Olesa el juny de 1972, es va representar en més de 60 ocasions fins a 1974.
L’any 1976 s'estrenà "Plou i fa sol", un espectacle dins del Festival de carrer que va sorgir de les experiències de vida comunitària dels quinze membres del grup a Canet.
Amb "Sol, solet" (1978), Comediants va assolir un dels èxits més celebrats (Premi Ciutat de Barcelona de 1980), amb un muntatge complex, creat a partir de les tècniques i recursos de gèneres com la Commedia dell'arte.
Comediants han realitzat espectacles per a esdeveniments tan importants com la cerimònia de clausura dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992, les exposicions universals de Sevilla (1992), Lisboa (1998) i Hannover "2000" o el Fòrum de Barcelona 2004.
L’any 1996 el grup celebra el 25è aniversari amb Anthologia al Teatre Victòria, creat a partir d'escenes i retalls dels espectacles de la seva trajectòria i el 1997, T.E.M.P.U.S., un espectacle amb el qual van inaugurar la sala petita del Teatre Nacional de Catalunya.
Amb motiu del 40è aniversari de la Companyia, l’any 2011 es va presentar "Comediants, amb el sol a la maleta", un documental dirigit per Elisenda Dalmau i Héctor Muniente, que recull la història del grup i la seva trajectòria artística i vital a través d'una peculiar estructura basada en el conte i el documental.
En las bibliotecas encontrarás:
La recomanació
Búsquedas en el catálogo:
Selección de webs:
También te puede interesar:
Ir al estante:
L’any 1999 Comediants s’inicia en la creació d’òperes amb "La flauta màgica" de Mozart, amb producció del Gran Teatre del Liceu. Un espectacle que es va representar al Teatre Victòria, va passar per diferents festivals i pel Gran Teatre del Liceu.
A partir d’aquest moment la companyia s’especialitza en muntatges operístics i musicals, de gran repercussió. Destaquem:
- "La flauta màgica" i "La petita flauta màgica" al Gran Teatre del Liceu de Barcelona
- "Orfeó d'Euridice", de Gluck, al Festival de Peralada (2002)
- "La verbena de la Paloma", al Festival de Granada (2004)
- "La Cenerentola", coproducció del Welsh National Opera, el Houston Grand Opera, el Liceu de Barcelona i el Grand Théatre de Genève (2007-2008); i la seva versió per al públic infantil, La Cenicienta;
- L'òpera de nova creació "Faust-Bal", al Teatre Real de Madrid (2009)
- "Allegro Vivace", per l'espectacle del Petit Liceu dedicat al públic familiar
- "La Cenerentola" de Rossini, per a la Canadian Opera Company, que es va estrenar el 2011 al teatre Four Seasons de Toronto.
En las bibliotecas encontrarás:
La recomanació
Búsquedas en el catálogo:
Selección de webs:
También te puede interesar:
Ir al estante:
La companyia està liderada des dels seus inicis per Joan Font, acompanyat per altres membres del nucli fundacional, com Jaume Bernadet, Francesca Solà, Jin Hua Kuan i Àngels Julián.
Els Comediants són una companyia coral, per on han passat alguns dels actors i actrius més destacats de l’escena catalana: Anna Lizaran, Imma Colomer, Quimet Pla, Llum Barrera o Sílvia Abril.
Entre els nombrosos premis que ha rebut al llarg de la seva trajectòria, destaquen el Premi Nacional de Teatre (1983), la Creu de Sant Jordi (1996) i el Premi Joan Amades de cultura popular 2012 (2013).
L’any 2016 l’exposició “Comediants, inventors d’un nou llenguatge” va recórrer la trajectòria innovadora del grup de teatre al Palau Robert.
A finals del 2018, es va dur a terme la descripció i la digitalització del fons fotogràfic de Comediants que va cedir a l’Ajuntament de Canet i que es conserva a l'Arxiu Municipal: 8.660 negatius, 4.885 diapositives i 218 fulls de contactes. Per tal de difondre aquest treball, es va fer una selecció d’imatges del fons i altres documents que formaren part de l’exposició de l'any 2019 “Gent Fent Festa. Quan els carrers començaven a ser nostres. Comediants i Canet 1975-1985”.
Coincidint amb el seu 50è aniversari, 6 de juny de 1972 amb l’estrena de "Non plus plis" a l’Institut del Teatre, Comediants està preparant el seu comiat. El grup de Canet presentarà el seu darrer espectacle, dins de la programació del Festival Grec de Barcelona.
Un espectacle que s’afegeix al projecte d’editar un llibre d’autor que expliqui el recorregut del grup al llarg d’aquests anys i que, juntament amb els volums "Sol, solet" i "La nit", mostrarà l’univers creatiu de la companyia. Actualment podeu consultar aquests llibres a la Xarxa de Biblioteques municipals.
Comediants plega després de cinquanta anys d’èxits en escenaris internacionals però també recorrent els pobles més petits de la geografia catalana, amb les seves celebracions d’espectacles de carrer. Actualment, la companyia està en converses amb l’Ajuntament de Canet per cedir part del seu espai de creació escènica La Vinya com a jardí públic.
En las bibliotecas encontrarás:
La recomanació