Altres veus

Altres Veus és un cicle de conferències presencials i entrevistes virtuals per tractar temes d'actualitat amb experts amb reconeixement públic: escriptors, pensadors, especialistes reconeguts i persones referents dels mitjans de comunicació que generen opinió. Aquest any el cicle es dividirà en dos àmbits temàtics: “Parlem d’energia”, coordinat per Josep Puig i Boix i “Vèncer la desinformació” , coordinat per Alexandre López-Borrull.

Amb Altres Veus es vol promoure la reflexió sobre temes candents, agitar el debat com a via per a l'entesa i la convivència i, fomentar l'esperit crític per ajudar a crear una ciutadania activa compromesa amb la seva comunitat i el seu entorn.

En aquest cicle volem reflexionar sobre les situacions d’emergència climàtica i social en les que estem immersos. Emergència climàtica ocasionada per l’addicció social a la crema de materials fòssils per disposar d’energia i emergència social ocasionada pels augments dels preus dels materials fòssils. Aquest augments de preus han fet aflorar noves situacions en amplis sectors de la societat, com ara la precarietat energètica, cosa que fa que hi hagi famílies que no poden disposar de serveis bàsics.

Per fer front a aquestes emergències es molt important que la societat conegui i entengui que és l’energia, per a que es fa servir, com es fa servir i si l’ús que se’n fa és malbaratador o no.

Les sessions a aquest cicle són les següents:

  • "Parlem d’energia?. El dilema energètic. Mites entorn de l’energia. Però, què és l’energia?" Josep Puig i Boix, consultor en energia i sostenibilitat.
  • "L’energia a Catalunya: Com hem arribat on som?" Joaquim Corominas Viñas, doctor enginyer industrial.
  • "Combatre la precarietat de l’energia" Marta García Paris, ambientòloga especialista en identificar els reptes energètics de la població.
  • "La Transició Energètica a Catalunya" Ramon Sans Rovira, enginyer industrial i divulgador sobre transició energètica.
  • "Fer comunitats d’energia" Montserrat Mata i Dumenjó, enginyera industrial i doctora en electrònica.

Cal consultar l’agenda per veure a quines biblioteques es van programant les diferents conferències.

També et pot interessar: 

El fenomen de les fake news, més enllà de ser nou, ens ha comportat un canvi en la forma que consumim informació. Ens podem refiar de tot el que llegim i veiem? Ens volen enganyar? En qui confiar? Totes aquestes preguntes, rellevants, ens fan replantejar la nostra relació com a individus i com a societat amb la veritat, les institucions, les xarxes socials i les tecnologies i els mitjans de comunicació.

En aquest cicle volem reflexionar sobre si volem saber la veritat o volem les dades que reforcen allò que ja pensem, perquè això condiciona la nostra dieta digital. Així mateix, podem valorar sobre com ens afecta la desinformació a l’hora de prendre decisions i qui i per què creiem que ens vol enganyar, ja sigui en temes sensibles com les vacunes, el canvi climàtic o la salut de la nostra família.

Les conferències són les següents:

  • "Com contrastar: eines útils davant la desinformació" per Nereida Carrillo, doctora en Periodisme i Comunicació per la UAB i cofundadora de Learn to Check.
  • "El nou entorn digital: dietes informatives, polarització i falses creences" per Ana S. Cardenal, professora de Ciència Política a la UOC i co-directora del NORFACE sobre les amenaces del nou entorn informatiu.
  • "Les notícies falses a Catalunya: una bombolla que creix" per Carlos Baraibar, periodista, actualment subdirector del programa “La tarda de Catalunya Ràdio”.
  • "De WhatsApp a la televisió: com confiar quan la informació ens esgota” per Alba Tobella, periodista i cofundadora de Verificat.
  • "Internet també menteix! 10 propostes familiars per a què infants i joves qüestionin tot el que veuen” per Marta Naberhaus, periodista i doctora en Comunicació per la UPF.
  • Fake news i desinformació científica a les xarxes”, per Alexandre López-Borrull, doctor en Química i Llicenciat en Documentació.

 

Cal consultar l’agenda per veure a quines biblioteques es van programant les diferents conferències.

Fecha de creación 18-03-2022 Última actualización 06-11-2023

Actividades Altres Veus