Oceans
Oceans
El dia 22 de març se celebra el Dia Mundial de l’Aigua. A més, a principis d’aquest mes de març, després de més de 15 anys de negociacions l’ONU ha aconseguit arribar a un acord per protegir el 30% dels oceans de cara al 2030.
És per això, que des del prestatge de turisme us proposem fer un viatge travessant l’oceà per visitar algunes illes escampades arreu del món.
L’Oceà Atlàntic és el que ens queda més a prop de casa nostra, separa Europa i Àfrica d’Amèrica.
En primer lloc us proposem anar a l’arxipèlag de Cap Verd. Es tracta d’un estat independent format per conjunt de 10 illes volcàniques situades a uns 700 km de les costes de Senegal, el punt continental més proper.
Una altra destinació enmig de l’Atlàntic, és Islàndia, més coneguda, però més llunyana que l’anterior. Islàndia és una terra freda, remota i amb volcans tant potents que poden bloquejar el trànsit aeri de tot el món.
In libraries you will find:
You may also like:
Go to the shelf:
L’Oceà Índic és la gran massa d’aigua que es troba al sud de la costa d’Àsia entre Àfrica i Austràlia. Es tracta de la tercera massa d’aigua més gran del món. En aquest apartat ens fixarem’ en els països insulars de Madagascar i Sri Lanka.
Madagascar, a l’est de les costes africanes, és la quarta illa més grans del món. El fet d’estar força aïllada de la resta de territoris ha fet que hi hagi moltes espècies endèmiques i una gran biodiversitat. La població és d’origen asiàtic i africà i podem trobar-hi fins a 18 grups tribals diferents.
Per la seva banda, Sri Lanka, es troba al sud-est de la Índia. És una illa coneguda i poblada des de l’antiguitat i sempre ha mantingut relacions amb el continent. Les seves atraccions principals són els paisatges tropical, les platges i alguns del productes autòctons com ara el te o les espècies.
In libraries you will find:
You may also like:
Go to the shelf:
L’Oceà Pacífic es troba entre Amèrica a l’est i Àsia i Oceania a l’oest. És la massa d’aigua més gran del món i cobreix un terç de la superfície terrestre. Hi ha unes 25.000 illes. Nosaltres centrarem la nostra atenció en Rapa Nui, també coneguda com a Illa de Pasqua, i en l’arxipèlag de Hawaii.
Rapa Nui és una illa volcànica que pertany a Xile, tot i que està a uns 3.500 kilòmetres, des del punt de vista geogràfic es considera part de la Polinèsia. L’element més representatiu són els mítics Moais, grans escultures de pedra allunyats de les pedreres on van ser construïts. Es tracta d’una illa molt enigmàtica ja que en el passat hi va haver una civilització complexa que fins i tot tenia escriptura, que pràcticament es va extingir. Un altre dels aspectes que ha generat força debat és la provinença dels seus pobladors.
Hawaii és l’estat 50 dels Estats Units d’Amèrica (s’hi va afegir el 1959). Està format per 19 illes d’origen volcànic, tot i que n’hi ha 8 de principals. La població és d’un milió i mig d’habitants i culturalment hi ha elements autòctons polinesis, però també hi ha molta influència americana i asiàtica. A la cultura tradicional es practicava el surf, que tenia un significat espiritual. Avui en dia es tracta principalment d’un esport, però és un destí molt cobejat per als surfistes de tot el món.
In libraries you will find:
You may also like:
Go to the shelf:
L’Oceà Àrtic és el més petit dels 5 oceans i per això alguns oceanògrafs el consideren tant sols un mar. La característica principal és que es tracta d’una zona que es glaça i es fon segons l’època de l’any. La majoria d’ecosistemes àrtics estan greument amenaçats pel canvi climàtic. Les dures condicions ambientals d’aquesta zona, fan que es tracti d’una àrea molt deshabitada, tot i que és molt rica en recursos naturals. A llarg de la història ha estat un dels escenaris de grans gestes en l’àmbit dels viatges i expedicions d’exploració.
En aquest oceà no ens centrarem en cap illa en concret sinó que donem bibliografia de guies i viatges en general de tota la zona.
In libraries you will find:
You may also like:
Go to the shelf:
L’Oceà Antàrtic es troba a l’extrem austral del planeta i va des de la costa d l’Antàrtida fins als 60 graus de latitud sud. A diferència de l’Àrtic no hi ha disputes territorials entre països, es tracta d’un territori internacional, dedicat a la investigació científica. Tampoc hi ha hagut comunitats indígenes, els únics habitants que hi ha són els científics que treballen allà. De la mateixa manera que l’Oceà Àrtic, les aigües de l’Antàrtida es glacen més o menys segons l’època de l’any.
Us proposem recursos que podeu trobar a les biblioteques sobre l’Antàrtida en general sense estar dedicats a cap territori específic.