De far en far

Far, torre situada a la riba del mar, amb un llum en la seva part superior, que serveix per guiar de nit els navegants.

Aquesta és la definició de far però també es podria completar dient que són unes estructures amb unes vistes espectaculars i, tot sovint, envoltades d’un entorn extraordinari que val la pena ser visitat.

És per això que des del Prestatge Virtual de Turisme hem fet una selecció de 5 fars de la costa catalana i 5 fars més que podem trobar arreu d’Espanya que ens semblen interessants de visitar per un motiu o altre.

El litoral català té una longitud de 826,5 quilòmetres, entre el cap Falcó a l’Alt Empordà i el riu Sénia al Montsià, on hi trobem un total de 21 fars, alguns dels quals ja no estan operatius.

Far de la punta del Fangar – Deltebre

El far més emblemàtic del Delta de l’Ebre, va començar a funcionar el 1860. Després de diverses reestructuracions i desmuntatges, s’inaugurà de nou una torre de formigó al 1986 que dona una silueta ben característica de la zona.

Far de Calella – Maresme

Estrenat el 1859, és un far amb forta importància a la zona ja que disposava d’un canó. A més a més, l’edifici s’estructurava en quatre elements: el servei del far i tres habitatges – el faroner principal, el de l’auxiliar i el de l’enginyer.

Far del Cap de Creus i Far de la Cala Nans – Cadaqués

A 400 metres del mar i a 75 metres d’alçada, el Far del Cap de Creus és una talaia magnífica de la zona. La geologia de la zona és també impressionant ja que ens trobem dins el Parc Natural de  Cap de Creus.

No podem marxar de la zona sense destacar el Far de la Cala Nans, l’únic far català que no té carretera per arribar-hi, cosa que fa que els tres quilòmetres de camí fins al poble siguin un dels més bonics de la costa catalana.

Far de la Banya – Tarragona

Traslladat peça a peça des del Delta de l’Ebre, és el darrer testimoni de les antigues estructures metàl·liques faroneres. Actualment, en el que fou l’habitatge del torrer, s’hi mostra una exposició permanent de senyals marítims i el 2003 es convertí en el Museu dels Fars.

Far de la punta de la Galera – Torredembarra

Inaugurat l’1 de gener del 2000, l’arquitecte Josep Llinàs, va ser finalista dels premis FAD, cosa que li permetre construir el darrer far de la Península, el més alt de Catalunya i un dels pocs construïts a Europa en el segle XXI.

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

L’estat espanyol compta amb gairebé 8.000 quilòmetres de costa a través de la qual hi podem localitzar fins a 188  fars. Com en el cas català, des del Prestatge hem fet una petita tria ben complicada ja que les vistes des d’aquestes talaies són espectaculars a cada far.

Far del Cabo Vilán – A Coruña

Hi ha diversos fars encarregats de donar llum a la Costa da Morte. El far de Cabo Vilán s’aixeca sobre 125 metres d’altitud, és el far elèctric més antic d’Espanya (en funcionament des del 1896) i el seu accés es realitza a través d’un passadís per tal d’esquivar les inclemències meteorològiques de la zona.

No podem marxar de A Coruña sense nomenar també el far de la Torre de Hércules el far romà en funcionament més antic del món i el far de Finisterre, el que es troba més a l’oest d’Europa.

Far del Cabo de Gata – Almeria

Punt de referència marítim des dels temps dels romans i els fenicis, és el punt on la costa espanyola tomba per mirar cap al sud. Amb només 18 metres d’alçada però construït sobre un penya-segat de 50 metres, ens alerta d’un perillós escull de corall que ha causat nombrosos naufragis al llarg de la història.

Far del Caballo – Santoña

Aquest far es troba amagat en un dels llocs més bonics de Cantàbria, enmig d’un paratge natural ple de penya-segats i alzines. Accedir al far és tot un repte i una aventura de pel·lícula: 700 escales t’esperen per arribar davant del mar i veure l’esplendor de la Costa Esmeralda.

Far del Cabo de Palos – Múrcia

Declarat Bé de Interès Cultural el 2002, des d’aquest far tenim una panoràmica del Mediterrani extraordinària. Amb més de 50 metres d’alçada, el seu senyal lluminós es pot veure a més de 20 milles però tot i així, no ha pogut evitar algun que altre naufragi per les seves aigües.

Far de Cavalleria – Menorca

No podíem acabar sense gaudir de l’entorn i les vistes que ens ofereix el far de Cavalleria de Menorca, en el punt més septentrional de l’illa. Al costat del far, hi ha una petita cova on no s’hi pot accedir més de 15 metres, i gaudir també d’una molt bona vista de l’Illa des Porros.

  A les biblioteques trobaràs:

A Coruña y Rías Altas / por Enrique Posse
Rías Bajas : Pontevedra y Vigo / por Segundo Saavedra, Augusto Pérez Alberti y Guillermo Campos
Almería y Cabo de Gata / por Rafael Arjona
Almería / texto: Manuel Monreal Iglesia
Cantabria / texto: Jesús García Marín
Región de Murcia : mapa de carreteras : escala 1:400.000 / texto: Rubén Duro y Juan Pablo Avisón
Comunidad Valenciana, región de Murcia week-end/ [redacción: Célia Bénisty ... et al.]
Murcia / [autores: Juan Pablo Avisón y Rubén Duro]
Menorca / por Miquel Rayó y Xavier Martínez i Edo
Conèixer Menorca / Valentí Valenciano

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Data de creació 17-08-2022 Última actualització 17-08-2022