excursions-primavera
5 excursions per racons desconeguts de Catalunya
La primavera és, segurament un dels millors moments per fer activitats a la natura. La temperatura suau ens permet fer excursions sense haver de patir per si passem fred o calor. Malgrat tot, a l’alta muntanya encara hi sol haver força neu; per tant, exceptuant l’alt Pirineu, podem gaudir de la natura en qualsevol indret de Catalunya.
Defugirem aquells destins recurrents, que pràcticament tothom ja ha visitat, com són Montserrat o el Montseny, i us presentarem 5 destinacions de mitja muntanya menys habituals. Es tracta de l’Alta Garrotxa, la Vall de Lord, la Noguera, l’extrem sud de Catalunya i les Muntanyes de Prades; animeu-vos a descobrir-los!
L’Alta Garrotxa va molt més enllà de les fronteres administratives de la Garrotxa pròpiament dita. Hi ha zones del Ripollès i de l’Alt Empordà que presenten unes característiques naturals i orogràfiques iguals que les del territori garrotxí. De fet tot aquest territori es troba dins del Pla d’Espai d’Interès Natural de l’Alta Garrotxa.
Es tracta d’una zona molt abrupta, trobarem molts cingles, d’alçades molt diferents; però els cims més alts no superen els 1.500 metres. És també un indret molt humit, hi ha multitud de rieres, on a l’estiu podem banyar-nos-hi per fer-nos passar la calor.
Algunes de les excursions més boniques i habituals de la zona són la caminada de Sadernes a Sant Aniol d’Aguja (on actualment s’està rehabilitant un refugi), l’ascensió al cim del Bassegoda, o un fragment de la transpirinenca (GR-11). Pernoctar en algun dels refugis lliures (o amb clau) com Talaixà o Can Galan és també una activitat amb molt d’encant. A més a més podem complementar la sortida amb la visita a l’entranyable poble de Beget amb la seva església i admirar l’escultura de la Majestat de Beget, ambdues romàniques.
Si ens decidim a anar-hi és interessant llegir abans la novel·la La Punyalada de l’escriptor olotí Marià Vayreda, que passa en aquests paratges. TV3 en va fer una versió l’any 1989 disponible a Youtube on es poden reconèixer molts llocs característics de la zona.
In libraries you will find:
Selection of websites:
- Amics de Sant Aniol d’Aguja
- Centre Excursionista Empordanès, refugi Can Galan/Bassegoda
- Centre Excursionista d’Olot, refugi Talaixà
You may also like:
Go to the shelf:
Al nord de la comarca del Solsonès hi trobem el poble de Sant Llorenç de Morunys, envoltat de muntanyes, és la població més important de la Vall de Lord, un indret força oblidat del Prepirineu català.
Tot i que potser seria agosarat parlar d’alta muntanya, podem trobar-hi condicions hivernals fins ben entrada la primavera en els cims més alts, que s’acosten als 2.400 metres. Això també té la seva part bona, és que s’hi pot practicar l’esquí alpí a l’estació de Port del Comte, o l’esquí nòrdic a l’estació de Tuixent La Vansa.
Algunes excursions interessants poden ser l’ascensió a algun dels cims més alts de la zona, com el Pedró dels Quatre Batlles o la Serra del Verd.
El que sí que són visites obligades imprescindibles són les Fonts del Cardener i la Presó de Busa. El primer es tracta de l’indret on neix el riu Cardener, s’hi accedeix amb cotxe i és un indret ideal per fer una fontada, un pícnic o una barbacoa. El segon ens exigirà més esforç, ja que cal caminar com a mínim 1 hora per arribar-hi. Es tracta d’una presó natural, és a dir, una illa de roca separada de la resta del món per grans espadats de roca. Per arribar-hi, actualment hi ha un pont, però durant la Guerra del Francès es va utilitzar per confinar-hi soldats enemics.
Altres activitats engrescadores poden ser la fàcil pujada al Santuari de Lord, des d’on hi ha una magnífica panoràmica de tota la vall; l’anada al singular paratge del Clot de Vilamala; la pràctica d’esports aquàtics al pantà de la Llosa del Cavall; o la visita de l’església romànica de Sant Pere de Graudescales, a la Valldora.
Si també voleu una recomanació literària abans d’anar-hi cal que llegiu Els estranys de Raül Garrigasait, on es descriu una memorable excursió a peu de Solsona a Sant Llorenç.
In libraries you will find:
Selection of websites:
You may also like:
Go to the shelf:
La Noguera és la comarca més extensa de Catalunya però per a molta gent és completament desconeguda. Si bé de Balaguer cap al sud és una gran plana; amb cereals i fruiters; al nord de la capital comença el Prepirineu, primer amb les modestes serres del Montroig i Carbonera, més enllà hi ha el superb Montsec, frontera amb el Pallars.
És cert, que des que la Fundació Catalunya La Pedrera ha comprat i decidit explotar el congost de Montrebei, cada cop hi ha més visitants; però la resta de la serra del Montsec o comarques veïnes continuen oblidades.
Comentem alguns dels altres al·licients que hi trobarem. Hi passen alguns dels rius més importants de Catalunya: Segre, Noguera Ribagorçana i Noguera Pallaresa, per tant hi podem practicar esports aquàtics en alguns dels seus múltiples pantans. Hi trobem congostos impressionants, a part del ja esmentat Montrebei hi ha el de Terradets o el Congost de Mu (on només s’hi pot accedir a peu o en barca). Pobles amb molt d’encant com Vilanova de Meià o Àger.
Ens queda per esmentar el Tren dels Llacs que va de Balaguer a La Pobla de Segur, passant arran de l’aigua dels embassaments; l’Observatori Astronòmic del Montsec, i castells infranquejables com el castell de Mur, ja dins el Pallars. Per últim, no podem oblidar la Transsegre, la gran festa del juliol en què els diversos participants han de baixar pel riu en barques construïdes per ells mateixos.
Algunes excursions habituals són la travessa del Congost de Mu, que s’acaba a l’aiguabarreig del Segre amb la Noguera Pallaresa; o l’ascensió a la Pala Alta del Montroig, tan si la fem des de Camarasa, Sant Llorenç o el Coll de Porta.
El passat és un element molt important en aquestes terres. Primerament hi ha totes les llegendes d’Arnau Mir de Tost i la conquesta medieval. Per altra banda, durant la Guerra Civil espanyola en aquesta zona es produïren els durs combats del front del Segre, amb l’energia elèctrica que abastia Barcelona en joc. El programa de TV3 Trinxeres també ens pot servir per conèixer i seleccionar quins indrets voldrem visitar un cop sobre el terreny.
In libraries you will find:
Selection of websites:
You may also like:
Go to the shelf:
El sud de Catalunya ha estat tradicionalment menystingut des de les altres zones del principat, i especialment en l’àmbit de l’excursionisme, que sempre ha mirat al nord, cap al Pirineu. Tanmateix, en els darrers anys, ha començat a canviar aquesta tendència; però sempre està bé fixar-nos en els grans atractius que té l’extrem meridional de casa nostra.
El primer que ens ve al cap quan pensem en el sud de Catalunya és el Delta de l’Ebre, ja força conegut: un indret excepcional per recórrer en bicicleta, admirar aus i conèixer un paisatge ben diferent al que estem habituats.
Però si ens fixem en les muntanyes, ens hem de centrar en lo Port, situat entre les comarques catalanes de la Terra Alta, el Baix Ebre i el Montsià; les comarques del Baix Maestrat i els Ports al País Valencià; i la comarca del Matarranya ja dins l’Aragó. Hi ha dos parcs naturals corresponents a les vessants valenciana i catalana del massís i també hi havia un projecte per a la part aragonesa.
Algunes de les excursions habituals per descobrir-los són: l’ascensió a les Roques de Benet o al Mont Caro (el punt més alt dels Ports), l’anada a la Fageda del retaule (una de les fagedes més meridionals de tot Europa) i la ruta dels Estrets (des del poble d’Arnes).
Una atracció de caire més cultural molt propera és la visita dels Espais de la Batalla de l’Ebre, la batalla més dura i sagnant de la Guerra Civil Espanyola, que podem conèixer millor recorrent i trepitjant la terra en la qual es va produir.
Per últim, recordar que tots aquests paratges són molt adequats per visitar a la primavera, ja que es tracta d’una zona on a l’estiu hi fa una calor canicular.
In libraries you will find:
Selection of websites:
You may also like:
Go to the shelf:
Les Muntanyes de Prades són un conjunt muntanyós poc conegut per la gent de fora del Camp de Tarragona. Formen part de la Serralada Prelitoral i es troben repartides entre les següents comarques: l’Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà, les Garrigues i el Priorat. Es troben incloses dins el Pla d’Espais d’Interès Natural.
Si volem practicar el senderisme les rutes més recomanables són la pujada al Tossal de la Baltasana, el cim més alt de tot el massís i inclòs a la llista dels 100 cims de la FEEC; l’anada a l’ermita de l’Abellera, prop de Prades; o també hi ha l’opció de recórrer algun trams dels senders de gran recorregut que hi passen: GR-175 (la Ruta del Císter), GR-7 (de La Riba a l’Arbolí passant per Mont-ral) o el GR-171 (de Montblanc a Prades).
Altres punts d’interès que trobarem en aquesta àrea són: el poble de Siurana envoltat de cingleres, amb el pantà a sota i la llegenda de la reina mora que li dóna un toc misteriós; el Monestir de Poblet, on hi ha enterrats la majoria de reis de la Corona d’Aragó. Per últim, no podem deixar d’esmentar tampoc el bonic poble de Prades, que a més dóna nom a tota la serra.