Nirvana
Juliol del 93: Nirvana presenta a un concert sorpresa el seu tercer i darrer disc, "In Utero"
Al setembre de 1993, fa ja més de 20 anys, es va publicar el tercer i darrer disc d'estudi del grup grunge per excel·lència, Nirvana. El títol escollit va ser "In Utero", extret d'un poema que va escriure a Courtney Love, tot i que en un principi Kurt Cobain volia titular-lo "I hate myself and want to die" (m'odio a mi mateix i vull morir), como a resposta als rumors al voltant del seu estat mental i les seves suposades intencions de suïcidi.
Cobain afirmava no estar conforme amb el resultat del disc "Nevermind" (1991), acusant el productor Butch Vig d'haver suavitzat i polit massa les seves composicions per fer-les més accessibles al públic general. Sentint-se en deute amb els primers fans, que deien que s'havia venut als estàndards de la indústria, va reclutar Steve Albini, qui havia treballat amb Pixies (una de les bandes preferides de Cobain).
"In Utero" va vendre 180.000 còpies només durant seva la primera setmana en el mercat. Però dos mesos abans del llançament de l'àlbum, concretament el 23 de juliol de 1993, Kurt Cobain va sorprendre uns fans privilegiats amb les cançons del nou disc a una actuació a l'emblemàtica sala de concerts Roseland Ballroom (Nova York), una sala que va tancar les seves portes el 2013 després de gairebé cent anys i on han actuat artistes com Frank Sinatra, Louis Armstrong, Rolling Stones, Metallica, Madonna o Lady Gaga.
Poques hores abans de començar la seva actuació, Cobain va patir una sobredosi d'heroïna, però va poder recuperar-se amb rapidesa i el concert no es va suspendre.
Setlist del concert:
- Serve the Servants
- Scentless Apprentice (La lletra està inspirada en l'obra "El Perfum" de de Patrick Süskind)
- School
- Breed
- Lithium
- Come as You Are
- Milk it
- Drain You
- Tourette's (Aquesta cançó va ser poques vegades escoltada en directe, ja que Kurt Cobain la considera una de les seves pitjors cançons. )
- Aneurysm
- Very Ape
- Blew
- Heart-Shaped Box
- Rape Me (Grups feministes van atacar Nirvana, però en paraules de Cobain, la lletra era de fet anti-violació)
- Territorial Pissings
- All Apologies
- Polly
- Dumb
- Something in the Way
- Where Did You Sleep Last Night
- Smells Like Teen Spirit
- Endless, Nameless
Nirvana, amb l'aparició del nou disc, es va enfrontar a la censura corporativa, ja que grans cadenes de magatzems van rebutjar vendre el seu àlbum per contenir cançons amb un títol com "Rape me" ("rape" significa "violar" en anglès) i imatges com la de la contraportada (amb fetus de plàstic, una imatge collage creada pel propi Cobain). Finament, es va publicar una versió modificada, canviant alguns aspectes com el títol de la polèmica cançó abans esmentada.
La breu carrera de Nirvana va acabar amb la mort de Kurt Cobain menys d'un any després: el 8 d'abril de 1994 el seu cos fou trobat amb un tret al cap a la seva casa de Seattle, i oficialment es va considerar suïcidi, tot i que la hipòtesi de l'assassinat és encara defensada per moltes persones.
A principis del present 2015 es va estrenar el primer documental autoritzat de la famosa icona musical: "Cobain: Montage of Heck", dirigit per Brett Morgen i amb la filla de Cobain, Frances, com a productora executiva. El documental tracta la seva vida des del seu naixement fins a un mes abans de la seva mort.
Trailer del documental
A les biblioteques trobaràs:
"Bleach " | "Nevermind" | "In Utero" | "Nirvana" | "Unplugged" |
Més discos de Nirvana a les biblioteques ►
Selecció de webs:
- Pàgina oficial de Nirvana
- Nirvana a la Viquipèdia
- Ressenya del concert del juliol del 93 a The Independent
- Curiositats sobre Kurt Cobain
També et pot interessar:
Torna al prestatge ►
Torna a les efemèrides ►
Data d'actualització: 20/07/2015