Guies de lectura

Còmic-art

Còmic-art

El còmic ha anat guanyant un lloc en la història de l'art, passant de ser un mer entreteniment a un nou mitjà de comunicació artístic amb una gran varietat de corrents estilístiques: còmic americà, manga, tebeo, historieta gràfica, etc.

Si estàs interessat en aquest món et proposem un recull de recursos sobre l'origen i la història del còmic, tècniques de dibuix, teories del llenguatge visual, la creació de narracions i moltes curiositats més del Novè art.

 També et pot interessar:

Date created: 11/11/2011

Last updated: 22/01/2015

Origen del còmic


 Apuntes para una historia de los tebeos
Apuntes para una historia de los tebeos
Martín, Antonio  
Barcelona : Glénat, 2000

L'obra és una font imprescindible per al coneixement dels autors i títols i permet establir una visió global de la història del còmic al nostre país. Una manera amena i precisa de conèixer com es va gestar l'actual còmic espanyol.

 Cómics. En la piel de los superhéroes
Cómics. En la piel de los superhéroes
Guedj, Philippe  
Teià (Barcelona) : Ma Non Troppo, cop. 2007

Tenen superpoders, una identitat secreta, una vestimenta especial i un superarsenal. Es diuen Superman, Spider-Man o Els Quatre Fantàstics. Lluiten contra el nazisme, es comprometen contra el comunisme, declaren la guerra a la droga i defensen els drets dels civils. Són, alhora, superherois i el reflex de la nostra societat.

 De los superhéroes al manga
De los superhéroes al manga
Cortés Rojano, Nicolás , Cortés Rojano, Nicolás  
[Barcelona] : Universitat de Barcelona, 2008

Experts en la matèria, com ara l'escriptor i crític de còmics Nicolás Cortés, el guionista Pepe Gálvez, el periodista i escriptor Antoni Guiral i l'editora Ana Maria Meca, expliquen l'evolució del còmic i totes les seves característiques.

 De Superman a Spiderman
De Superman a Spiderman
Viotte, Michel  
Barcelona : SAV [etc.], 2001

L'aventura dels superherois fa reviure de manera lúdica i ambiciosa la gran aventura dels superherois americans.

 Diccionario básico del cómic
Diccionario básico del cómic
López Socasau, Federico  
Madrid : Acento, cop. 1998

Diccionari especialitzat en còmic.

 Diccionario de onomatopeyas del cómic
Diccionario de onomatopeyas del cómic
Gasca, Luis , Gubern, Román , Gubern, Román  
Madrid : Cátedra, 2008

No totes les representacions escrites recollides en aquest volum corresponen, en rigor, a la definició estricta d'onomatopeia, per la qual cosa és obligat assenyalar que en aquest llibre s'ha decidit seguir un criteri lax, afavorint la inclusió sobre l'exclusió i apropiant-nos no només de les onomatopeies pures, sinó també dels seus frondosos «entorns».

 Ediciones TBO ¿dígame?
Ediciones TBO ¿dígame?
Segura, Rosa  
Barcelona : Ediciones Marré, 2006

Llibre de memòries personals de la que va ser, anys enrera, secretaria de la famosa revista TBO.

 El Cómic hispánico
El Cómic hispánico
Merino Norverto, Ana  
Madrid : Cátedra, 2003

Aquest llibre proposa una interpretació dels còmics com a factor cultural capaç de representar la modernitat massiva i popular del segle XX. Descriu, amb diversos exemples, l'espai de la cultura de masses en el qual es van forjar els còmics i com la literatura, ja en segle XIX, va pressentir aquest nou pols massiu cultural de la modernitat.

 El Gran libro de los manga
El Gran libro de los manga
Moliné, Alfons  
Barcelona : Glénat, 2002

Tot el que volies saber sobre el Manga i no t'atrevies a preguntar es troba en aquesta completíssima obra, una guia indispensable per conèixer els millors autors nipons i les seves obres més importants. Podrem conèixer la prehistòria dels manga i la seva evolució fins a convertir-se en el lucratiu fenomen de masses que és.

 Historia social del còmic
Historia social del còmic
Moix, Terenci  
Barcelona : Bruguera, 2007

Llibre de culte entre els milers d'afeccionats al còmic, Moix analitza –després que estudiosos com Umberto Ressò donessin categoria artística al gènere– els antany anomenats còmics des d'un punt social i ideològic, considerant-los manifestació de les formes de l'art ...

 La Enciclopedia Marvel
La Enciclopedia Marvel
Madrid : Pearson Educación, cop. 2007

Es tracta d'un llibre on es recopila tota la informació referent als personatges de còmic de Marvel des dels primers, en la dècada de 1960, fins als més recents. L'obra s'organitza per ordre alfabètic, agrupant els personatges segons el seu nom i els anys en els quals es van publicar els còmic.

 La Novela gráfica
La Novela gráfica
García, Santiago  
Bilbao : Astiberri, 2010

A través d'un assaig històric, Santiago García revisa la història del còmic des del segle XIX fins a l'actualitat, elaborant un relat que descobreix les claus explicatives de com i per què les vinyetes estan madurant en un dels mitjans d'expressió més vius del nou mil·lenni.

 Les Generacions del còmic
Les Generacions del còmic
Roig, Sebastià  
Barcelona : Flor del vent, 2000

Repàs a les vinyetes consumides pels catalans, entre els anys 40 i els 90. Del Capitán Trueno a 'Bola de Drac', passant per 'Hazañas bélicas', 'Cavall Fort', l'escola Bruguera o el comix underground. Inclou el testimoni d'escriptors i grans creadors. Ens parlen dels tebeos que els van fer vibrar, somiar i entendre la vida d'una altra manera.

 Los Hijos de Pulgarcito
Los Hijos de Pulgarcito
Altarriba, Antonio  
Bilbao : Astiberri, 2004

Amb motiu de la primera edició del festival de còmics de Vitòria Crash es llança aquest llibre en el qual allunyant-se de la nostàlgia i reconeixent l'absoluta vigència es fa un homenatge als mestres de la historieta espanyola i l'editorial Bruguera, de la qual fins ara no hi havia molta informació.

 Mil años de manga
Mil años de manga
Koyama-Richard, Brigitte  
Barcelona : Electa, cop. 2008

Aquesta obra ens presenta un panorama del gènere i treu el cap al cor de les fonts visuals del manga, de manera que ens ajuda a entendre com aquest mitjà d'expressió d'origen tradicional ha arribat a convertir-se en un autèntic fenomen de masses que ha sabut traspassar les fronteres de la seva Japó natal per arribar als confinis del planeta i tractant tot tipus de temes.

Back to top