Guide detail
Guies de lectura
Cap a un futur millor: Objectius de Desenvolupament Sostenible
El 25 de setembre de 2015 l'Assemblea General de Nacions Unides va aprovar l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible (ODS). En aquesta agenda es troben 17 objectius i 169 metes específiques, totes centrades en el desenvolupament mundial sostenible.
Els objectius estan centrats en 5 esferes de vital importància: les persones, el planeta, la prosperitat, la pau i les aliances.
Substitueixen els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM), que van caducar el 2015. A diferència dels ODM, que els va elaborar un comitè a porta tancada, en l’elaboració dels ODS hi van estar involucrats 193 estats i fins i tot també, la societat civil.
El 2019 a Catalunya es va elaborar un “Pla nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya” amb l’objectiu d’implementar els ODS a Catalunya mitjançant les polítiques públiques impulsades per la Generalitat de Catalunya.
En aquesta guia de lectura es presenten una selecció de lectures per cada un dels 17 objectius de les ODS.
Date created: 24/08/2020
Last updated: 04/12/2020
Guide sections
- 01. Fi de la pobresa
- 02. Fam 0
- 03. Salut i benestar
- 04. Educació de qualitat
- 05. Igualtat de gènere
- 06. Aigua neta i sanejament
- 07. Energia assequible i no contaminant
- 08. Feina decent i creixement econòmic
- 09. Indústria, innovació i infraestructura
- 10. Reducció de les desigualtats
- 11. Ciutats i comunitats sostenibles
- 12. Producció i consum responsable
- 13. Acció pel clima
- 14. Vida submarina
- 15. Vida d'ecosistemes terrestres
- 16. Pau, justícia i institucions sòlides
- 17. Aliances per aconseguir els objectius
10. Reducció de les desigualtats
En aquest llibre l’autor apunta el que considera el gran desafiament del segle XXI: posar fi a la plaga de la pobresa extrema, la desigualtat i l’amenaça del col·lapse mediambiental.
Espanya, malgrat estar en la part alta de molts rànquings internacionals sobre benestar social, els seus ciutadans no ho perceben com a tal. Tanmateix, Guillem López exposa àmbits en els quals s’ha millorat i presenta la forma per arribar a un millor benestar a Espanya.
Segons l’autor ens trobem en una situació d’esclaus de la productivitat. Aquesta és una situació molt tòxica i s’hi ha de defugir, i per tal de fer-ho ens presenta el seu model: el model del decreixement.
Anàlisi dels mecanismes socioeconòmics que provoquen les desigualtats. En el llibre l’autor demostra com ”l’actual augment de la desigualtat es deu a opcions de política econòmica i no a factors estructurals”.
Un 1% de la població mundial es consideren els més rics del planeta. El 99% restant, representats pel moviment Occupy, proposen unes reformes per gestionar aquesta desigualtat econòmica, estimular el creixement i incrementar les oportunitats per a tothom.