Guies de lectura

Sweeney Todd: el barber diabòlic del carrer Fleet

Sweeney Todd: el barber diabòlic del carrer Fleet

Sweeney Todd: the Demon Barber of Fleet Street” és un espectacle musical amb llibret d’Hugh Wheeler i música i lletres d’Stephen Sondheim. L'argument recull una llegenda de l'imaginari popular anglès que no s'ha pogut demostrar la seva veracitat. L’any 1970, el dramaturg britànic Christopher Godfrey Bond va recollir la història a la peça teatral “Sweeney Todd” que serà el punt de partida dels autors per crear un dels millors i més premiats musicals de la història.

L'obra es va estrenar l'1 de març de 1979 a l’Uris Theather de Broadway sota la direcció de Harold Prince i amb Angela Lansbury i Len Cariou com a protagonistes. Un any més tard arribaria als escenaris del West End londinenc.

La trama ens trasllada a Londres, a l'època victoriana del segle XIX. Benjamin Barker és un barber injustament acusat pel jutge Turpin, empresonat i allunyat de la seva filla i dona. Quinze anys després surt de la presó, canvia el seu nom pel de Sweeney Todd i torna a la seva antiga barberia en busca de venjança. Trobarà l’aliança perfecta amb la senyora Nellie Lovett, propietària del local ubicat sota la barberia, que amb les víctimes del seu company del pis de dalt activarà el seu negoci d'empanades de carn. En paral·lel Todd intentarà desfer-se dels seus enemics, i reunir-se amb la seva filla Johanna que viu sota la custòdia del jutge Turpin. 

“Sweeney Todd” a l'escena musical catalana"

D’ençà de l’estrena de la producció original, l’any 1979 als escenaris de Broadway, el musical s’ha vist arreu del món inclosos els teatres catalans.

El 5 d’abril de 1995 s’estrenava la versió catalana de "Sweeney Todd: el barber diabòlic del carrer Fleet" al Teatre Poliorama de Barcelona. Protagonitzada per Constantino Romero en el paper de Sweeney Todd i Vicky Peña com a senyora Lovett, sota la direcció de Mario Gas, la producció va anar a càrrec del Centre Dramàtic de la Generalitat de Catalunya. Stephen Sondheim, creador de la música i la lletres, va assistir a una de les representacions, i va afirmar entusiasmat que era el millor dels muntatges de l’obra que havia vist fins aquell moment. L’obra va rebre molts premis i el reconeixement de la crítica i va tornar diverses vegades als escenaris. Primer, l’any 1997, al teatre Apolo, amb Joan Crosas repartint-se amb Romero el paper de Sweeney.

imatgeimatgeimatgeimatge

Mario Gas va reposar el muntatge l’any 2009 en castellà. Primer es representà al Teatre Español de Madrid i després va tornar al Teatre Apolo de Barcelona. El tàndem Peña i Crosas tornaren a tenir els papers protagonistes.

 

imatgeimatgeimatgeimatge

L’any 2007, Tim Burton va fer l'adaptació  cinematogràfica del musical protagonitzada per Johnny Depp, Helena Bonham Carter i Alan Rickman. La pel·lícula, tot i que no va ser un èxit excepcional de taquilla, va funcionar bé a nivell mundial i va guanyar el Globus d'Or a la millor pel·lícula i a millor actor i l'Oscar a la millor direcció d'art; Johnny Depp també va ser nominat a l'Oscar a la millor actor.

L’any 2020 s’ha celebrat el 25è aniversari de l’estrena de l'obra als escenaris catalans. Per commemorar l’efemèride i el 90è aniversari de Sondheim el repartiment original del muntatge es va reunir virtualment per gravar un vídeo cantant la cançó “La balada de Sweeney Todd” que obria l’espectacle.

 

 

Sens dubte, estem davant d’un dels musicals més populars, sanguinaris, esperpèntics i exitosos d'Stephen Sondheim. Si vols escoltar les seves cançons, prepara el sabó, esmola la fulla d'afaitar…i reprodueix aquests podcast:

Part 1

Part 2

Part 3

[Emissions del programa La porta de l’escenari de Ràdio Premià de Mar]

Data de creació: 05/06/2020

Última actualització: 05/06/2020

Seccions de la guia

Documents


 Sweeney Todd: el barber diabòlic del carrer Fleet
Sweeney Todd: el barber diabòlic del carrer Fleet
Sondheim, Stephen  
Barcelona : Horus, DL 1995
 Sweeney Todd: el barbero diabólico de la calle Fleet
Sweeney Todd: el barbero diabólico de la calle Fleet
Burton, Tim , Depp, Johnny , Bonham-Carter, Helena , Rickman, Alan  
[S.l.] : Warner Bros., cop. 2008
 Sweeney Todd: el collar de perlas
Sweeney Todd: el collar de perlas
Rymer, James Malcolm , Prest, Thomas Peckett  
Madrid : La Biblioteca de Carfax, 2017
 Sweeney Todd: the demon barber of Fleet street: the motion picture soundtrack
Sweeney Todd: the demon barber of Fleet street: the motion picture soundtrack
New York : Nonesuch, p. 2007
Torna a l'inici