Santi Santamaria

(Sant Celoni, 26 de juliol de 1957 – Singapur, 16 febrer de 2011)

El famós restaurador Santi Santamaria estudià dibuix tècnic i industrial abans d’inaugurar, el 1981, l’emblemàtic El Racó de Can Fabes, al seu poble, Sant Celoni. Va obtenir la primera estrella Michelin pel Racó el 1988, la segona dos anys més tard i la tercera el 1994, convertint-lo en el primer cuiner català mereixedor d'aquest reconeixement.

L'any 1991 fou admès com a membre de Relais & Châteaux i, el 1993, ingressà en el reduït club de Traditions & Qualité, Les Grands Tables du Monde. La Guia Michelin considerà Can Fabes el millor restaurant d’Espanya els anys 2000 i 2005, en renovar-li la tercera estrella i qualificant-lo amb quatre forquilles vermelles atorgant d’aquesta manera la màxima distinció donada a l’Estat Espanyol. Els següents anys obriria diversos restaurants més, el més conegut és el Santceloni (Madrid - 2001), després vindria Evo (Hesperia Tower, L’Hospitalet de Llobregat – 2006) ambdós en col·laboració amb el grup Hesperia i, l’any 2007, un quart restaurant, anomenat Tierra, a la població de Torrico (Toledo); tots aquests aconseguiren diverses estrelles Michelin. Posteriorment, crearia nous projectes a l’estranger, Dubai i Singapur.

 

 

L’any 2008 va publicar el llibre La cocina al desnudo, amb el qual provocaria una forta polèmica en el sector culinari, ja que hi reivindicava la cuina tradicional davant una cuina que considerava artificiosa: química, empresarial i centrada en l'espectacle mediàtic d'altres xefs.

Morí el 16 de febrer del 2011, als 53 anys, visitant el restaurant que dirigia la seva filla a Singapur a causa d'un infart de miocardi. El succeïren al capdavant de Can Fabes el xef Xavier Pellicer i la seva filla Regina tot i que acabaria tancant les portes el 31 d'agost del 2013.

A més de les distincions culinàries, rebé altres guardons com el Premi Nacional de Gastronomia de la Generalitat de Catalunya el 2009, en l’apartat de divulgació i el premi de l’Acadèmia Espanyola de Gastronomia.  Al març de l’any 2011 fou guardonat pòstumament amb la Gran Creu al Mèrit Civil del govern espanyol (compartida amb els també cuiners Ferran Adrià i Juan Mari Arzak).

Santi Santamaria fou un important divulgador gastronòmic, organitzava exposicions i mostres gastronòmiques, va polemitzar sobre determinades tendències de la cuina alhora que col·laborà amb diversos mitjans de comunicació com el Telenotícies TV3 Online i el diari La Vanguardia on publicava setmanalment. Gran part de les seves opinions i reflexions són consultables al seu bloc on apareixen els textos que hi va escriure entre 2009 i 2011.

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

Data de creació 22-05-2019 Última actualització 26-07-2021