Fina Puigdevall

Fina Puigdevall va néixer el 30 de maig de 1963 a Olot (La Garrotxa) i és una cuinera catalana propietària del restaurant Les Cols, ubicat a la masia de la seva família on va néixer. Les Cols ha estat guardonat amb dues estrelles Michelin, la primera l’any 2005 i la segona, el 2010.

Puigdevall va obrir el restaurant amb el seu marit, Manel Puigvert, l'any 1990. Deu anys més tard van decidir transformar-lo, estètica i culinàriament amb el propòsit d'integrar el paisatge i la llum de La Garrotxa com una experiència més de l'àpat. Per dur-ho a terme van contactar amb RCR Arquictectes i van idear un espai més contemporani que afegia, a la part posterior de la masia, una zona amb parets de vidre i que, actualment, allotja la cuina i el menjador. Així, mentre el visitant gaudeix d'uns plats excepcionals pot fruir de les vistes a l'hort i les gallines que es passegen pels voltants. A la remodelació només es van fer servir materials – fusta i pedres – locals a fi de seguir els desitjos de la cuinera garrotxina que volia una unió entre la seva cuina i el lloc on viu i treballa. El resultat, que combina a la perfecció tradició i modernitat, ha guanyat diversos premis de disseny, com el Pritzker del 2017.

No obstant això, la veritable atracció de Les Cols és la cuina de Puigdevall, que aconsegueix molt amb pocs elements. La terra i el paisatge dels voltants formen part de la filosofia que hi ha al darrere de cada plat, una cuina natural i de km 0. La xef d’Olot aprofita el rebost que ofereix la seva comarca durant tot l’any: les patates de la Vall d'en Bas, el blat sarraí, el blat de moro, les castanyes, els naps, els fesols de Santa Pau, les trufes, els bolets, etc. A la cuina de Les Cols només fan servir ingredients de proveïdors locals o obtinguts dels seus camps o granja. La xef de Les Cols també és una pionera de la cuina volcànica, un moviment que proclama el gust particular que afegeix el sòl de la zona als productes que hi creixen. L’ingredient estrella d’aquesta cuina són les faves de santa Pau, producte amb denominació d'origen.

 

L’objectiu final del restaurant garrotxí és oferir felicitat. Així, els convidats s’endinsen en una experiència total que fusiona la cuina amb aspectes ambientals com la llum, el silenci, la serenitat de l'atmosfera o l'hospitalitat.

L’equip del restaurant funciona com una família, una àmplia família que inclou els col·laboradors més propers com els pagesos, els artesans, els encarregats de la finca, etc. Les tres filles del matrimoni s’han incorporat recentment a l’equip: Martina, actual cap de cuina; Clara, especialista en vins, i Carlota, estudiant de cuina.

  A les biblioteques trobaràs:

Anima/Les Cols Restaurant + Fina Puigdevall + Manel Puigvert
Legumbres /Fina Puigdevall et alii


Que Ànima no és el típic receptari queda clar des de la primera pàgina. Estem davant un llibre artístic, on els quadres i les escultures han estat substituïts per imatges dels productes de la Garrotxa. Perquè així és la cuina de Fina Puigdevall, un procés indissoluble entre creació i territori en el qual destaquen, especialment, els productes de la seva comarca. I gràcies a la seva mà magistral, productes tan quotidians com els pèsols, les castanyes, el blat de moro o la carabassa es transformen en elaboracions increïbles mereixedores de les dues estrelles Michelin que posseeix el restaurant. 

Aquest llibre comparteix els mateixos valors que impregnen la cuina del restaurant de Les Cols: austeritat, honestedat, naturalitat i autenticitat. Així, sobre un fons blanc, gairebé monacal, desfilen productes i plats, però també les flors i els arbres que formen el paisatge de la Garrotxa. Puigdevall ens obre una finestra al seu particular món, situat en aquest raconet de terra, perquè el gaudim tal com a ella li agrada, sense presses.

 

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 07-06-2022 Última actualització 07-06-2022