Hayao Miyazaki

El mestre ha tornat a dirigir una pel·lícula!

I la ha estrenat a Europa coincidint amb el 71è Festival de Cinema de San Sebastián.

‘Kimitachi wa Do Ikiruka / The Boy and the Heron’  La nova pel·lícula de Hayao Myiazaki ens proposa una fantasia semi autobiogràfica que ret homenatge a l'amistat i aprofundeix en la dualitat entre la vida i la mort. La pel·lícula narra la història de Mahito que busca desesperadament una manera de trobar a sa mare en un món màgic on la frontera entre els vius i els morts està difosa.

 

 

Tot just fa deu anys que Miyazaki va anunciar la seva retirada, per raons d'edat, de la producció de llargmetratges amb l'estrena a les sales japoneses de Kaze Tachinu (El vent s'aixeca, 2013) la pel·lícula més taquillera del 2013 al Japó i nominada a l'Oscar a la millor pel·lícula d'animació, al Globus d'Or a la millor pel·lícula de parla no anglesa i al Premi de l'Acadèmia Japonesa a la millor pel·lícula d'animació.

"El vent s'aixeca" va coincidir a les pantalles amb la del seu company a Ghibli, Isao Takahata, titulada El conte de la princesa Kaguya, coincidència que no es produïa des del 1988 amb l'estrena simultània d'El meu veí Totoro i La tomba de les cuques de llum, dues obres mestres de l'animació.

L'únic treball del mestre que hem conegut en deu anys d'absència va ser Boro the Caterpillar, un curtmetratge d'animació per ordinador que va sorgir a la preproducció de Princess Mononoke i es va projectar exclusivament al Museu Studio Ghibli el juliol de 2017.

Afortunadament, el mestre ha tornat i l'excusa de l'edat ha passat a la història. Al Japó es va estrenar el 14 de juliol de 2023 amb una mínima campanya de màrqueting, renunciant a tràilers i anuncis. Una decisió de Toshio Suzuki (cofundador dels Estudis Ghibli) a la sobresaturació de materials de màrqueting de les pel·lícules convencionals. Li desitgem tota la sort del món i esperem més projectes de la mà de l'Estudi Ghibli.

 

Un passeig per la seva vida i obra:

Hayao Miyazaki va néixer a Tòquio el 5 de gener de 1941. El seu pare, Katsuji, era enginyer aeronàutic i tenia la seva pròpia empresa Avions Miyazaki, on va fabricar parts per avions durant la Segona Guerra Mundial. Va estudiar ciències econòmiques pensant que continuaria amb l'empresa familiar, però, a causa del seu interès en el dibuix, l'any 1961 entrà a treballar com a intercalador a l'empresa d'animació Toei. Allà va conèixer al seu amic i soci, Isao Takahata.

L'any 1971 va deixar l'empresa, però continuà treballant amb Takahata. Junts van realitzar les conegudes sèries Heidi (1974), Marco (1976) i Anna, la de teules verdes (1979), produïdes per Nippon Animation.

Poc després va dirigir la seva primera sèrie, Conan el nen del futur (1978) i la seva primera pel·lícula El castell de Cagliostro (1979), protagonitzada pel detectiu Lupin.

L'any 1982 va publicar el manga Nausicäa a la vall del vent, que tingué un gran èxit, i començà a preparar la seva adaptació animada al seu propi estudi. La pel·lícula es va estrenar l'any 1984 i es considera la primera de l'estudi Ghibli, fundat l'any 1985 junt amb Isao Takahata

 Ghibli

L'estudi de Miyazaki és considerat un dels millors estudis d'animació del món

Les seves pel·lícules van dirigides a un públic infantil, però les seves històries poden agradar al públic adult gràcies a les referències a la literatura infantil europea, la cultura japonesa clàssica o el món dels invents i l'enginyeria.

     Al Japó gaudeixen d'un gran èxit de crítica i comercial des dels seus inicis. Dins l'estudi Miyazaki ha dirigit nou pel·lícules fins al moment.

De totes les pel·lícules que ha dirigit, destaquem La princesa Mononoke (1997) perquè va ser la pel·lícula que el va fer conegut en occident.

 

Amb El viatge de Chihiro va aconseguir l'Ós d'or al festival de Berlín l'any 2002 i el Premi Oscar a la Millor Pel·lícula d'animació l'any 2002.

 

 

L'any 2001, es va inaugurar al poble de Mitaka, als afores de Tòquio, un museu dedicat íntegrament a l'estudi, als seus treballs, a la seva història, etc.

El seu fill, Goro Miyazaki també forma part de Ghibli i l'any 2006 va tenir l'oportunitat de dirigir la seva primera pel·lícula per l'estudi: Llegendes de terramar, una història més adulta, basada en la col·lecció de llibres del mateix títol d'Úrsula K. Le Guin.

Tot i això, la continuïtat de l'estudi no està clara. Miyazaki i Takahata ja són grans i ni Goro ni altres animadors que tenen en plantilla han demostrat prou qualitat per a convertir-se en els hereus de la factoria.

Característiques de les seves pel·lícules

Miyazaki defensa l'animació tradicional, tot i que anat introduint tècniques digitals a les seves pel·lícules. L'estil de Miyazaki és clàssic, això li ha permès crear un imaginari visual molt personal i característic, que està present a tota la seva obra.

A causa de la influència del seu pare, Miyazaki és un gran amant de la navegació aèria i els avions, aquests aparells i d'altres invents tecnològics constantment al llarg de la seva filmografia, al mateix temps que posa un èmfasi especial en la natura i en la defensa del medi ambient. Les seves pel·lícules estan plenes de figures com esperits del bosc o altres éssers sobrenaturals que protegeixen la Terra dels qui la volen destruir.

Una altra constant a les seves pel·lícules és que les protagonistes gairebé sempre, són nenes. Les seves heroïnes són fortes, valentes i decidides i acostumen a estar vinculades a entorns rurals, normalment fent un viatge de retorn des de les ciutats.

Miyazaki dona molta importància a les bandes sonores de les seves pel·lícules i des de Nausicäa treballa amb el compositor Joe Hisaishi, col·laborador habitual també de Takeshi Kitano.

BSO de les pel·lícules d'en Miyazaki

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 30-10-2018 Última actualització 19-09-2023