Hayao Miyazaki

L'estiu del 2014 es va estrenar a les sales cinematogràfiques japoneses el darrer film d'Hayao Miyazaki, el mestre de l'animació japonesa, titulat Kaze Tachinu.

Feia cinc anys que Miyazaki no dirigia cap pel·lícula i va coincidir a les pantalles amb la pel·lícula del seu company a Ghibli, Isao Takahata, titulada El cuento de la princesa Kaguya, fet que no es produïa desde l'estrena simultànea l'any 1988 de El meu veí Totoro i La tomba de les cuques de llum.

 

 

Hayao Miyazaki va néixer a Tòquio el 5 de gener de 1941. El seu pare, Katsuji, era enginyer aeronàutic i tenia la seva propia empresa Avions Miyazaki, on va fabricar parts per avions durant la Segona Guerra Mundial.

Va estudiar ciències econòmiques pensant que continuaria amb a l'empresa familiar però, degut al seu interès en el dibuix, l'any 1961 entrà a treballar com a intercalador a l'empresa d'animació Toei. Allà va conèixer al seu amic i soci, Isao Takahata.

L'any 1971 va deixar l'empresa però continuà treballant amb Takahata. Junts van realitzar les conegudes sèries Heidi (1974), Marco (1976) i Anna, la de teules verdes (1979), produïdes per Nippon Animation.

Poc després va dirigir la seva primera sèrie, Conan el nen del futur (1978) i la seva primera pel·lícula El castell de Cagliostro (1979), protagonitzada pel detectiu Lupin.

L'any 1982 va publicar el manga Nausicäa a la vall del vent, que tingué un gran èxit, i començà preparar la seva adaptació animada al seu propi estudi. La pel·lícula es va estrenar l'any 1984 i es considerada la primera de l'estudi Ghibli, fundat l'any 1985 junt amb Isao Takahata

 Ghibli

L'estudi de Miyazaki és considerat un dels millors estudis d'animació del món

Les seves pel·lícules van dirigides a un públic infantil, però les seves històries poden agradar al públic adult gràcies a les referències a la literatura infantil europea, la cultura japonesa clàssica o el món dels invents i l'enginyeria.

     Al Japó gaudeixen d'un gran èxit de crítica i comercial des dels seus inicis. Dins l'estudi Miyazaki ha dirigit nou pel·lícules fins el moment.

De totes les pel·lícules que ha dirigit, destaquem La princesa Mononoke (1997) perquè va ser la pel·lícula que el va fer conegut en occident.

 

Amb El viatge de Chihiro va aconseguir l'Òs d'or al festival de Berlin l'any 2002 i el Premi Oscar a la Millor Pel·lícula d'animació l'any 2002.

 

 

 

L'any 2001, es va inaugurar al poble de Mitaka, als afores de Tòquio, un museu dedicat integrament a l'estudi, als seus treballs, a la seva història, etc

El seu fill, Goro Miyazaki també forma part de Ghibli i l'any 2006 va tenir la oportunitat de dirigir la seva primera pel·lícula per l'estudi: Llegendes de terramar, una història més adulta, basada en la col·lecció de llibres del mateix títol d'Úrsula K. Le Guin.

Tot i això, la continuïtat de l'estudi no està clara. Miyazaki i Takahata ja son grans i ni Goro ni altres animadors que tenen en plantilla han demostrat prou qualitat com per convertir-se en els hereus de la factoria.

Característiques de les seves pel·lícules

Miyazaki defensa l'animació tradicional, tot i que anat introduint tècniques digitals a les seves pel·lícules. L'estil de Miyazaki és clàssic, això l'ha permès crear un imaginari visual molt personal i característic, que està present a tota la seva obra.

Degut a la influència del seu pare, Miyazaki és un gran amant de la navegació aèria i els avions, aquests aparells i d'altres invents tecnològics constantment al llarg de la seva filmografia, al mateix temps que posa un èmfasi especial en la natura i en la defensa del medi ambient. Les seves pel·lícules estan plenes de figures com esperits del bosc o altres éssers sobrenaturals que protegeixen la Terra dels qui la volen destruir.

Una altra constant a les seves pel·lícules és que les protagonistes gairebé sempre, son nenes. Les seves heroïnes són fortes, valentes i decidides i acostumen a estar vinculades a entorns rurals, normalment fent un viatge de retorn des de les ciutats.

Miyazaki dona molta importància a les bandes sonores de les seves pel·lícules i des de Nausicäa treballa amb el compositor Joe Hisaishi, col·laborador habitual també de Takeshi Kitano.

BSO de les pel·lícules d'en Miyazaki

  Més cerques al catàleg Aladí:

  També et pot interessar:

Data de creació: 30/10/2018 Última actualització: 30/10/2018