Bill Murray

Bill Murray va néixer el 21 de setembre de 1950 a Wilmette, a prop de Chicago. Cinquè d'una família de nou fills, s'inscriu a la universitat de Regis a Denver per estudiar medicina, però abandona després d'alguns problemes amb la justícia.

Entra a la «National Lampoon Radio Hour» amb diversos altres humoristes com Dan Aykroyd, Chevy Chase, Gilda Radner, i John Belushi després de fer unes proves a la "Second City ", un cabaret de comèdia improvisada de Chicago. Tot aquest grup d'humoristes crearà l'any 1975 el famós programa de monòlegs "Saturday Night Live", amb el que va aconseguir un Premi Emmy.

L'any 1979 es va estrenar al cinema de la mà d'Ivan Reitman amb la pel·lícula Los albóndigas, interpretant a un monitor del campament. L'èxit li arribà l'any 1984 amb l'estrena de Cazafantasmas, també dirigida per Reitman. Murray va protagonitzar també la segona part l'any 1989 i des de fa uns anys està en marxa el projecte de rodar una tercera part amb els actors originals, però en Murray no te gaire clar si vol participar-hi.

Actor versàtil  

Encasellat durant molts anys en el gènere de la comèdia, Murray volia demostrar que també podia ser un bon actor dramàtic. Ja el 1984 havia co-escrit el guió d'una pel·lícula que després va protagonitzar, un drama basat en un relat de William Somerset Maugham, que va dirigir John Byrum amb el títol de El filo de la navaja.

Però els seus grans èxits continuaven sent comèdies, com la molt celebrada Atrapado en el tiempo (1993), en la que interpretava un home del temps maniàtic i bastant malcarat que haurà de repetir el mateix dia una i altra vegada fins a aconseguir enamorar la seva companya periodista.
 

 

 

La seva oportunitat vindria de la mà de Sofia Coppola, que li va oferir encarnar un actor trist i solitari que va a fer un anunci de whisky al Japó. Per aquesta interpretació a Lost in Translation (2003) va aconseguir guanyar el Globus d'Or i la seva primera i única nominació a l'Òscar al Millor Actor.

 

 

Posteriorment, i ja amb el reconeixement de la crítica, arribarien altres interpretacions a mig camí entre la comèdia i el drama (o potser comèdia agredolça), com la molt recomanable Flores rotas (2005) de Jim Jarmusch, o l'autoparòdia delirant de Bienvenidos a Zombieland (2009).

 

 

 

  Selecció de webs:

En Bill Murray real és tot un personatge i fins i tot s'ha escrit un llibre on es descriu la filosofia de vida "Murray". Què faria en Bill si es trobés en tal o qual situació?

En Bill és un home lliure i com a tal actua en qualsevol moment i circunstància. Si li ve de gust anar a una festa d'institut hi va, si vol ser director d'orquestra, ho prova, si veu que pot millorar una foto d'una parella de nuvis, allà que hi va, que es troba enmig d'un bar ple, doncs ajuda als cambrers a servir copes.... Et regalem un tastet de la seva vida amb uns vídeos plens d'anècdotes vivencials.

 

 

 

 
Data de creació 22-08-2018 Última actualització 14-06-2022