Isao Takahata

La mort d’Isao Takahata ha deixat el cinema d'animació orfe d'un dels personatges més influents. Director, productor i guionista japonès de cinema d’animació i cofundador amb Hayao Miyazaki de l’estudi Ghibli, un dels millors estudis d’animació del món.

La primera pel·lícula com a director de Takahata va ser Les aventures d’Hols, príncipe del sol (1968) i ho va fer col·laborant ja amb Miyazaki quan encara treballava per Toei Animation Studios.

Entre 1974 i 1978, també amb la intervenció de Miyazaki, va treballar a Nippon Animation on va dirigir sèries d'animació per la TV basades en clàssics de la literatura infanto-juvenil.

La primera obra va ser Heidi, la nena dels Alps (1974). Revolucionària per la seva concepció reposada i costumista, lluny de les sèries d'animació de l'època amb trames d'acció i fantasia, l'obra va ser un sorprenent èxit mundial.

Després Takahata va dirigir altres dues sèries de parella qualitat i importància: Marco (de los Apeninos a los Andes) i Ana de les Teules Verdes.

Takahata va aconseguir el reconeixement internacional en dirigir amb La tumba de las luciérnagas (1988) basada en una novel·la homònima d’Akiyuki Nosaka i que tracta sobre dos petits germans que miren de tirar endavant a Kobe, una ciutat a l'oest de Japó que va quedar completament devastada durant els últims mesos de la II Guerra Mundial.

Posteriorment va dirigir films com PomPoko (1994), Recuerdos del ayer (1991) o Mis vecinos los Yamada (1999).

La seva darrera pel·lícula va ser El cuento de la princesa Kaguya (2014) per la qual va estar nominat als Premis Òscar a la Millor Pel·lícula d’Animació.

El seu últim film com a productor va ser La tortuga roja (2016), el primer de l’Studio Ghibli dirigit per un realitzador no japonès.

 

Data de creació: 09/04/2018 Última actualització: 09/04/2018