Cinema rural

De com el món rural ha esdevingut un nou gènere cinematogràfic.

El 2022 ha estat una molt bona collita d’històries rurals tant al cinema català com espanyol. Pel·lícules com As bestas (Rodrigo Sorogoyen, 2022) –guanyadora del Premi del públic al Festival de San Sebastián i de 9 Premis Goya-, Suro (Mikel Gurrea, 2022) –guanyadora del Premi FIPRESCI al Festival de San Sebastián i de 3 Premis Gaudí- i Alcarràs (Carla Simón, 2022) –guanyadora de l’Ós d’Or al Festival de Berlin i de 5 Premis Gaudí- han triomfat entre els premis, la crítica especialitzada i el públic.

Al món rural, però, no tot són paratges idíl·lics i tranquil·litat, també hi trobem despoblament, thrillers, drames, assassinats i gran dosi de talent. Per això us proposem 10 joies imprescindibles del cinema rural sobre la Catalunya interior i sobre l’Espanya buidada.

  A les biblioteques trobaràs:

As Bestas Rodrigo Sorogoyen

El crim de Santoalla. 'As bestas' s’inspira lliurement en un fet real, l’assassinat d’un holandès, Martin Verfondern, que vivia en un poble a la Galícia rural. Aquesta angoixant i multi premiada pel·lícula, ja es pot trobar a les prestatgeries de les biblioteques de la Xraxa.

 

 

O que ardeOliver Laxe

Dins els boscos de Lugo. ‘O que arde (Lo que arde)’ és una pel·lícula sobre la història de redempció d’un piròman que surt de la presó després d’haver estat condemnat per provocar uns incendis. Un commovedor retrat de la vida diària i quotidiana a la Galicia rural.

 

La lengua de las mariposas José Luis Cuerda

La lluita d’un mestre rural. Els darrers dies de la república d'Azaña i els primers de la Guerra Civil a través de la mirada d'un nen, d’un mestre i dels habitants d'un petit poble a Galícia. Adaptació cinematogràfica de tres relats de Manuel Rivas: “La lengua de las mariposas”, “Un saxo en la niebla” i “Carmiña”.

 

 

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

  A les biblioteques trobaràs:

 

Alcarràs: l'última collita Carla Simón

Els préssecs agredolços. Alcarràs (Carla Simón, 2022). ‘Alcarràs’ és bàsicament una historia sobre la pertinència a la terra, a un lloc, però també un drama sobre les perpetues tensions generacionals dins d’una família; i la lluita constant entre tradició i modernitat al món agrícola.

 

SuroMikel Gurrea 2022

Les alzines de la ira. Un ferotge drama rural sobre d’una parella de Barcelona, Helena i Iván, que decideixen construir una nova vida al camp enmig de boscos de suro. El director basc reflexiona en la seva opera prima sobre la parella, la classe social i el racisme.

 

 

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

  A les biblioteques trobaràs:

 

La isla mínima Alberto Rodríguez

Un neo-noir a la riba del Guadalquivir. Dos policies de Madrid, ideològicament oposats, són enviats a un remot poble del sud, en els aiguamolls del Guadalquivir, per investigar la desaparició de dues noies adolescents. En una comunitat ancorada en el passat, aquests hauran d'enfrontar-se a un cruel assassí, i als seus propis fantasmes.

  
Intemperie Benito Zambrano

Un western al mas. La dramàtica història d’un nen que, per raons desconegudes, fuig d’un poble i s'endinsa en la implacable plana. Durant la fugida es trobarà un silenciós cabrer que l'ajudarà a amagar-se dels seus perseguidors, el capatàs del poble i els seus homes. El rodatge es va localitzar als pobles granadins d'Orce, Galera, Huéscar i Puebla de Don Fadrique.

També us recomanem la novel.la Intemperie (Seix Barral, 2013) de Jesús Carrasco

 

 

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

  A les biblioteques trobaràs:

 

El espíritu de la colmena Víctor Erice

Frankenstein a Segovia. En un petit poble de Castella, en plena postguerra, dues germanes de vuit i sis anys respectivament, un diumenge assisteixen a la projecció de la pel·lícula Frankenstein. Aquest fet les marcarà i començaran a buscar el monstre al seu poble. Una pel·lícula sobre la infància i la memòria rodada al poble segovià de Hoyuelos.

També us recomanem l’estudi crític de la pel·lícula El espíritu de la colmena: Víctor Erice (Paidós, 2004) de Jaime Pena

 

El extraño viaje Fernando Fernán Gómez

Un crim en un poble de províncies. La vida monòtona d’un petit poble de províncies , proper a la capital, només es trenca els dissabtes quan arriba un conjunt musical de Madrid per amenitzar amb les seves cançons el cap de setmana. La pel·lícula retrata les misèries dels pobles d'Espanya dels anys seixanta amb un to costumista i esperpèntic.

 

 

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

  A les biblioteques trobaràs:

 

La novia Paula Ortiz

Aragó: Un triangle amorós als Monegros. Adaptació de l’obra teatral "Bodas de sangre", de Federico García Lorca. El fons de la història és l'Andalusia rural, un lloc tràgic i universal, un marc redundant en l'obra de Lorca, en el qual ja des de l'inici es crea una gran tensió, que augura un recorregut i un final tràgics.

També us recomanem la novel.la Bodas de sangre: texto original (SM, 2021) de Federico García Lorca

 

Los Santos inocentes Fernando Fernán Gómez

Extremadura: Rics i pobres al mas. La pel·lícula, basada en la novel·la homònima de Miguel Delibes, mostra de manera extremadament realista la vida de les classes baixes a una deprimida regió d'Extremadura de L’Espanya franquista. Durant la dècada dels seixanta, una família de pagesos viu miserablement en un “cortijo” extremeny sota la tirania d’un terratinent. Va ser rodada entre les ciutats extremenyes de Mèrida, Zafra i Alburquerque.

També us recomanem la novel.la Los santos inocentes (Ediciones Destino, 2019) Miguel Delibes

 

El OlivoIcíar Bollaín

País Valencià: A la recerca d’una olivera mil·lenària. La pel·lícula se centra en la vida d'Alma, una jove de 20 anys, treballadora d'una granja de pollastres en un poble del Baix Maestrat, a l'interior de Castelló. El seu avi deixa de parlar i menjar, i ella creu que l'únic que pot fer per ajudar-lo és recuperar l'olivera mil·lenària que la família va vendre contra la seva voluntat 12 anys d’enrere.

 

 

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 19-06-2023 Última actualització 26-06-2023