Els viatges d'Astèrix

Recentment ens ha deixat Albert Uderzo, dibuixant francès i co-creador dels còmics d’Astèrix i Obèlix, juntament amb René Goscinny. Des del Prestatge Virtual de Turisme et convidem a conèixer on viuen els intrèpits gals i a viatjar amb ells a viure mil i una aventures arreu del món.

Aquest especial vol homenatjar, no només als seus creadors, sinó també als seus personatges i tot allò que els envolta. Per Tutatis!  

Les primeres pàgines d’Astèrix van sortir a la llum el 1959 a través de la revista Pilote però no va ser fins al 1961 que l’editorial Dargaud va publicar l’àlbum Astèrix el gal.

 

Som a l’any 50 a.C. Tota la Gàl·lia és ocupada pels romans... Tota? No! Un llogaret del nord habitat per gals indomables rebutja una vegada i una altra, ferotgement, l’invasor. La vida, doncs, no és gens planera per als legionaris romans dels petits campaments de Babaorum, Aquarium, Laudanum i Petitbonum...

 

Així comencen tots els àlbums d’Astèrix. Ens situen a Armòrica, a la costa de la Bretanya i en aquest apartat volem ajuntar els exemplars de la col·lecció que bàsicament es succeeixen al voltant d’aquesta zona, així com us hem seleccionat algunes guies per conèixer la regió.

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Tenint en compte que les vinyetes d’Astèrix i Obèlix es desenvolupen al voltant de l’any 50 a.C., aquesta parella de gals va recórrer bona part del territori conegut en aquell moment...i una mica més! Però especialment Goscinny i Uderzo van plantejar les seves històries al voltant de la Gàl·lia i amb viatges recurrents a Roma i al llarg dels territoris de l’imperi romà per enfrontar-se a Juli Cèsar.

 

  A les biblioteques trobaràs:

La Falç d'or Goscinny, Uderzo

Paris

Al druida Panoràmix se li ha trencat la seva falç d’or, l’eina que utilitza per tallar el vesc, un dels molts ingredients de la poció màgica. Davant aquest contratemps, envia a l’Astèrix i l’Obèlix cap a Lutecia (el París actual) per comprar allà una falç nova a l’únic ferrer que fàbrica falç d’or de gran qualitat.

Astèrix i els gots Goscinny, Uderzo

Lo mejor de Alemania
L’Astèrix i l’Obèlix acompanyen en Panoràmix a la conferència anual de druides. Allà es troben els gots que han traspassat la frontera volent envair la Gàl·lia, segresten al druida. Per tal de recuperar-lo, els nostres amics es faran passar per gots per poder entrar a Germània i poder tornar amb en Panoràmix.

Astèrix gladiador Goscinny, Uderzo

Roma de cerca
Un prefecte de Roma arriba al campament de Petitbonum i a la seva tornada, s’ha de trobar amb Juli Cèsar, a qui és tradició dur-li un detall. Amb aquestes, passejant pel bosc segresten al bard dels gals, l’Assegurançatòrix que, tot i que canta fatal, pot servir com a regal. Amb una mica de poció màgica a sobre marxen cap a Roma a rescatar al seu desafinat amic.

La Volta a la Gàl·lia d'Astèrix Goscinny, Uderzo

Francia

Juli Cèsar envia un inspector a Armòrica per aconseguir conquerir definitivament tota la Gàl·lia. Dia rere dia ataquen el poblat sense aconseguir-ne els fruits desitjats i, davant d’això, decideixen construir una tanca per aïllar els temuts gals i que cap altre poble més es rebel·li contra ells. Davant això, l’Astèrix decideix apostar amb l’inspector que pot aconseguir voltar lliurement per tota la Gàl·lia i tornar amb una especialitat de cada regió. Si ho aconsegueix, l’inspector desmuntarà la tanca que ha creat per aïllar-los.

Astérix y Cleopatra Goscinny, Uderzo

Egipto

Nummerobis, un arquitecte desesperat de piràmides, requereix l’ajuda d’en Panoràmix per poder construir a temps un gran temple per la Cleopatra, qui ha fet una juguesca amb el Cèsar. Sense pensar-ho dues vegades, en Panoràmix, l’Astèrix i l’Obèlix, agafen un vaixell i marxen cap a l’Egipte dels faraons.

Astèrix a la Bretanya Goscinny, Uderzo

Inglaterra y País de Gales
Juli Cèsar està decidit a conquistar Britània (l’actual Gran Bretanya). La força dels romans pot amb gairebé amb tot, excepte un petit llogaret que resisteix l’invasor. Allà hi viu un cosí de l’Astèrix, qui, coneixent el poder de la poció màgica, viatja fins al poblat gal per demanar ajuda. En Panoràmix li prepara tot un bidó de poció per poder combatre contra els romans i, per quedar-se més tranquils, l’Astèrix i l’Obèlix l’acompanyen de tornada fins al seu poblat.

Astèrix legionari Goscinny, Uderzo

Túnez
L’Obèlix ha perdut la gana. Més ben dit, està enamorat. Enamorat de la Falbalà, la filla d’un veí del poblat que ja és tota una dona. El dia que decideix anar a casa seva a explicar-li els seus sentiments, arriba el carter amb una carta d’en Tragicòmix, el xicot de la Falbalà amb qui s’ha de casar pròximament. La carta diu que ha estat enrolat a galeres a la força per Juli Cèsar i que l’envien cap a les costes d’Àfrica, concretament a Tunísia. Fins allà aniran els nostres protagonistes per intentar recuperar l’amor de la Falbalà.

L'Escut arvern Goscinny, Uderzo

En ruta por Francia
Canviem de continent per aterrar a la Vall dels Déus i contemplar els temples i tombes d’alguns dels faraons de l’Antic Egipte. Un passeig ple d’explicacions per no perdre’ns cap tipus de detall.

Astèrix als jocs olímpics Goscinny, Uderzo

Grecia : Atenas y la península
Aviat seran els Jocs Olímpics, una competició on només hi poden participar grecs i romans, aquests últims com a mostra de cortesia per part dels primers. Els nostres amics no volen ser menys i, argumentant que Juli Cèsar va conquerir la Gàl·lia, ells també són romans i hi tenen tot el dret de participar-hi. Així que agafen tot allò que necessiten i marxen cap a Grècia a competir.

Astèrix a Hispània Goscinny, Uderzo

Las 8 capitales de Andalucía
Els romans han conquerit Hispània però un petit llogaret a prop de Munda (Montilla), es resisteix a ser invaït. Davant aquesta situació, Juli Cèsar agafa com a ostatge al fill del cap del poble fins que aquest decideixi obeir les ordres de l’Imperi Romà. Per evitar problemes, envia al nen ben lluny cap a un campament romà però de camí, es desvia i acaba a Armòrica amb l’Astèrix i l’Obèlix, els quals decideixen dur-lo de retorn cap al seu poble.

Astèrix al país dels helvecis Goscinny, Uderzo

Suiza
Un qüestor romà arriba al palau del governador de Condate (Rennes) per verificar els tributs rebuts. El governador no vol que aquest li prengui la fortuna que està recollint i enverina al qüestor. És aquí quan el qüestor demana al seu escolta que es dirigeixi al poblat gal per demanar ajuda al famós druida Panoràmix per tal que el pugui curar. Després d’examinar-lo, determina que li fa falta una flor anomenada “l’estrella de plata”, la qual es troba a les altes muntanyes d’Helvecia.

Els Llorers del Cèsar Goscinny, Uderzo

Roma de cerca

Copdegarròtix, cap dels gals, acompanya la seva dona Karabella a veure el seu germà a Lutecia. Allà, ebri després de veure com el seu cunyat fa ostentació del seu estil de vida i les riqueses aconseguides, decideix convidar-lo al poblat on podrà degustar un magnífic estofat fet, fins i tot, de fulles de llorer del mateix Cèsar. A l’Astèrix i l’Obèlix no els hi queda res més que partir cap a Roma per aconseguir les fulles de llorer que necessita el seu cap.

Astèrix a Còrsega Goscinny, Uderzo

Lo mejor de Córcega
En aquesta ocasió els nostres amics han alliberat un exiliat cors que havien retingut els romans. És llavors quan comença l’aventura de tornada agafant un vaixell a Marsella per arribar fins a l’illa de Còrsega i veure com els seus habitants també lluiten contra els soldats romans.

La Gran travessia Goscinny, Uderzo

Costa Este de EEUU
Ordrealfabètix s’ha quedat sense peix per vendre. Ell no és dels que va a pescar al mar no; ell demana que li portin peix fresc de Lutecia directament perquè, segons ell, això és garantia de qualitat. Però el carruatge que ha de dur la mercaderia no arriba i necessiten el peix també com un ingredient més de la poció màgica. És aleshores quan els nostres protagonistes decideixen sortir a pescar però de cop i volta una tormenta els agafa per sorpresa i els deixa a la deriva fins arribar a la costa est dels Estats Units.

Astèrix a Bèlgica Goscinny, Uderzo

Bélgica y Luxemburgo

Juli Cèsar ha dictaminat que, de tots els pobles sota el seu poder, els belgues són els més valents. Això ha fet enfurismar a Copdegarròtix qui decideix anar a Bèlgica a demostrar als belgues i al mateix Juli Cèsar, que els gals són els més valents. Després de discutir-se amb el cap de la tribu belga, acorden fer un concurs a veure qui tomba més romans i així el Cèsar pugui decidir quin dels dos pobles és realment el més valent.

L'Odissea d'Astèrix Uderzo

Israel y los territorios palestinos

Tal i com diu el títol d’aquest volum, aquí Astèrix i Obèlix realitzen una gran odissea a la recerca d’oli de roca, un ingredient esencial per dur a terme la poció màgica. L’aventura els duu fins a l’antiga Mesopotàmia per aconseguir-ho. Aquest fou el segon àlbum editat per Uderzo en solitari i on homenatja al seu company mort recentment a través d’un dels personatges de la història.

Astèrix a l'Índia Uderzo

Lo mejor de la India
Un faquir arriba al poblat gal amb la seva catifa màgica on explica que necessita ajuda. A la Vall del riu Ganges no ha caigut ni una gota d’aigua de la pluja recentment i és per això que la reina aviat sacrificarà la seva filla, la princesa Frahazada, per apaivagar la còlera dels déus. Astèrix i Obèlix accepten ajudar al pobre faquir i, acompanyats pel bard del poble, marxen cap a la Índia per evitar la mort de la jove princesa.

El Tràngol de l'Obèlix Uderzo

Atlántida: el misterio del continente perdido
Uns esclaus han robat una galera a Juli Cèsar i van al poblat gal per demanar ajuda. Un cop allà expliquen què els hi ha passat i en Panoràmix prepara una marmita amb la seva poció per lluitar contra els romans. Com sempre, no deixen cap gota per l’Obèlix, el qual s’ofèn i, d’amagat es pren tota una marmita de reserva que tenia el druida per si de cas. Ara l’Obèlix és una pedra. En Panoràmix busca una solució, prepara un altra poció i llavors esdevé un nen petit que no té força ni per aixecar un menhir dels petits. Disgustat, Obèlix marxa al bosc d’amagat on és capturat pels romans. L’Astèrix i en Panoràmix agafen la galera robada i van al resat de l’Obèlix on, de camí, paren a unes illes no enfonsades de l’Atlàntida buscant ajuda.

Astèrix i els pictes Ferri, Conrad

Escocia
Aquest és el primer àlbum que va sorgir un cop retirat Albert Uderzo. Astèrix i Obèlix es troben a la platja passejant quan de sobte hi arriba un bloc de gel amb algú dins congelat. Un cop descongelat, coneixen aquest picte qui no es pot comunicar molt bé a causa d’una afonia que arrossega després de tot aquest temps congelat. Panoràmix li dona un beuratge per ajudar-lo però no resulta gaire efectiu. Un cop recuperat el picte, la resta d’homes el veuen com un enemic i és per això que l’Astèrix i l’Obèlix decideixen retornar-lo a casa seva, a Caledonia (Escòcia).

Astèrix a Itàlia Ferri, Conrad

Suite italiana
El senador encarregat de les vies romanes, Lactus Bífidus, és acusat d’apropiació de fons públics després d’un greu accident a una via romana. Per desviar l’atenció el senador anuncia una carrera de quàdrigues que recorrerà tota la península itàlica. Astèrix i Obèlix veuen al diari la notícia de la cursa i decideixen participar-hi. En aquesta ocasió hi haurà un canvi de rols dels personatges: Obèlix serà el pilot del carruatge i Astèrix el copilot.

El Secreto de la poción mágica Olivier Gay

Francia
Un Panoràmix pensatiu creu que ha arribat l’hora de trobar un relleu. És per això que decideix reunir-se amb tots els savis druides per decidir qui serà el seu successor. Els problemes no fan més que començar quan veu que ningú és capaç de fer el que fa ell i no troba ningú amb idees fresques de modernitat. A punt de deixar-ho estar tot, es proposa sortir del bosc dels druides i anar a voltar removent cel i terra a la recerca d’algú que sigui capaç de fer una gran poció màgica.

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Albert Uderzo i René Goscinny no només van crear dos personatges de còmic. L’Astèrix, l’Obèlix, els seus amics i els seus enemics, han esdevingut molt més que això. A les Biblioteques també hi trobareu altres materials relacionats amb els nostres protagonistes: pel·lícules, llibres de jocs, de cuina o d’història són només alguns exemples de tot el que teniu al vostre abast. Aquí us deixem amb una petita selecció.

  A les biblioteques trobaràs:

Pel·lícules

Llibres

Astèrix : ¡el pop-up! / Goscinny, Uderzo
Los Viajes de Asterix / René van Royen, Sunnyva van der Vegt
Astérix y la historia real / René van Royen, Sunnyva van der Vegt
Les XII proves d'Astèrix / Goscinny, Uderzo
Astèrix i els seus amics / Goscinny, Uderzo
Busca i troba... Astérix / Goscinny, Uderzo
La Cuina amb Astèrix / Uderzo, Marie-Christine Crabos

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 17-04-2020 Última actualització 04-12-2020