Viatge a través de les biblioteques

El prestatge virtual de turisme ha preparat un recull d’algunes biblioteques d’arreu del món que s’haurien de visitar en algun moment de la vida.

La biblioteca del Trinity College de Dublin, a Irlanda, és probablement una de les biblioteques més turístiques del món. Té una importància primordial, ja que conserva més de 4 milions de llibres, i des del segle XIX rep un exemplar de tots els llibres que es publiquen a Gran Bretanya i Irlanda.

El lloc més emblemàtic de la biblioteca és la Long Room, construïda al segle XVIII on, a part de llibres, hi ha busts de marbre, una arpa medieval, la proclamació de la República irlandesa i la joia de la biblioteca: el llibre de Kells. Es tracta d’un llibre en llatí copiat per monjos escocesos amb una cal·ligrafia il·luminada que data del segle VIII.

Com a anècdota, diversos passatges de la novel·la Gent normal de la irlandesa Sally Rooney tenen lloc al Trinity College.

  A les biblioteques trobaràs:

Irlanda / Darragh Geraghty, Lisa Gerard-Sharp, Tim Perry
Irlanda / Anaya
Dublín e Irlanda / Polly Phillimore i Andrew Sanger
Irlanda / Neil Wilson
Gent normal / Sally Rooney

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

El Real Gabinete Português de Leitura, a Rio de Janeiro, al Brasil, és una biblioteca fundada a principi del segle XIX per immigrants portuguesos, tot i que l’edifici es va construir entre 1880 i 1887. Així doncs, es tracta també d’un biblioteca antiga estèticament i, a més, custodia documents molt antics.

Al 2014 la biblioteca es va posicionar en quart lloc entre les 20 biblioteques més boniques del món segons la revista Time, on es destacava la seva història, la seva arquitectura i la seva col·lecció d’obres.

  A les biblioteques trobaràs:

Rio de Janeiro / Philippe Gloaguen
Río insòlita y secreta / Manoel de Almeida e Silva, Marcio Roiter, Thomas Jonglez
Río de Janeiro / Luis Mazarrasa Mowinckel
Brasil / DK Guías visuales
Brasil / Guía Michelin
Brasil / Philippe Gloaguen
Brasil / Regis St. Louis

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

La biblioteca Alexandrina està situada a Alexandria, Egipte. Com a homenatge a la biblioteca més famosa de l’antiguitat (situada a Alexandria), a finals de segle XX s’ideà el projecte que construir una nova gran biblioteca a la mateixa ciutat. Finalment, la biblioteca obrí les seves portes el 2002. Es tracta d’una biblioteca nova amb molta llum natural i té un aforament de 2.000 persones. Parteix d’una corrent moderna que concep la biblioteca com un centre cultural, no només un magatzem de llibres.

Un dels escenaris de la pel·lícula Àgora d’Alejando Amenábar és, tal com s’imagina que podria ser l’antiga Biblioteca d’Alexandria; on la seva protagonista, la filòsofa i científica Hipàtia, ensenyava als seus alumnes.

  A les biblioteques trobaràs:

Egipto / Galo Martín Aparicio
Egipto / Jessica Lee i Anthony Sattin
Egipto / Moisés Martínez i Jesús García Marín
Egipto / Guías visuales Aguilar
Egipto / Anthony Sattin i Sylvie Franquet
Egipto / Philippe Gloaguen

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Forma part de la biblioteca de la Universitat de Coïmbra, a Portugal. Es tracta d’un edifici del segle XVIII, d’estil rococó. Té tres plantes, però només una d’elles està oberta al públic. Té més d’un milió de volums i una col·lecció d’impresos dels segles XVI i XVII. S’hi fan esdeveniments cultural, a més de ser un lloc de treball acadèmic.

Aquesta biblioteca té uns habitants curiosos, una colla de ratpenats que s’encarreguen de caçar insectes que podrien fer malbé els documents, i així ajuden a la seva preservació.

  A les biblioteques trobaràs:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

La Biblioteca pública de Nova York és una de les biblioteques més importants del món. El seu fons disposa de 50 milions d’elements, entre els quals més de 20 milions de llibres; aquesta xifra només la supera la Biblioteca del Congrés dels Estats Units (biblioteca nacional dels EUA) i la Biblioteca Britànica. Dins del seu fons documental hi ha alguns documents d’una gran importància històrica: com una bíblia de Gutemberg, una carta de Cristòfol Colom o la primera edició dels manuscrits de Shakespeare, en són un petit exemple.

Actualment la biblioteca consta de diverses seus, entre les quals hi ha 77 biblioteques de barris, una biblioteca per a persones cegues i/o amb problemes de movilitat, quatre biblioteques de recerca sense préstec i quatre biblioteques principals amb préstec.

Per als turistes, l’edifici més rellevant sigui la sucursal principal, inaugurada el 1911. Es troba situada a la cinquena avinguda, al costat de Bryant Park. El seu element més important és la sala de lectura de 23 x 90 metres i una alçada de 15 metres; que va ser la més gran del món en el moment de la inauguració. També cal esmentar les estàtues de dos lleons que custodien l’entrada, que han esdevingut un símbol i a partir d’ells es creà el logotip de la biblioteca.

La biblioteca apareix en algunes pel·lícules, el clàssic de 1984 Ghostbusters (Los Cazafantasmas); però sobretot a The day after tomorrow (El día de mañana).

  A les biblioteques trobaràs:

New York manía / Elisabetta Cirillo
Nueva York / Eleanor Berman
Nueva York: experiancias y lugares auténticos / Lorna Parkes, Hugh McNaughtan i Regis St. Louis
Nueva York / Caridad Plaza
Explora Nova York / Cossetània
Cazafantasmas 1 & 2 / Ivan Reitman
El día de mañana / Roland Emmerich

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Des de 1981 és la biblioteca nacional de Catalunya, de manera que té com missió principal formar la Bibliografia Catalana; això significa que rep una còpia de tots els llibres i documents que es publiquen a Catalunya. Es va fundar el 1907 (com a Biblioteca de l’IEC) i des de 1931 està situada al la seva ubicació actual, a Barcelona; tot i que té altres locals a Barcelona i a l’Hospitalet de Llobregat.

L’edifici principal de la Biblioteca de Catalunya és dins de l’antic l’Hospital de la Santa Creu, un edifici gòtic del segle XV que va servir d’hospital general de Barcelona des del 1401 fins al 1926. Està situat al barri del Raval de Barcelona (districte de Ciutat Vella). En les dependències de l’antic hospital actualment també hi ha l’Institut d’Estudis Catalans, l’Escola Massana i una biblioteca pública de barri, de Biblioteques de Barcelona.

La biblioteca té un fons aproximat de tres milions de documents. Hi trobem documents d’un gran valor històric com les Homilies d’Organyà, o llibres i cròniques medievals. Acull fons particulars de personalitats catalanes com Enric Prat de la Riba o Jacint Verdaguer, entre molts d’altres.

Es pot fer una breu visita de la Biblioteca sense guia ni reserva anticipada, també es realitzen visites guiades per a grups i visites especialitzades per a interessos de grups determinats. El dia de Sant Jordi és la jornada de portes obertes a la Biblioteca i s’exposen algunes de les col·leccions més valuoses del seu fons documental.

  A les biblioteques trobaràs:

Barcelona / Annelise Sorensen i Ryan Chandler
Barcelona: lo mejor, vida local, guia pràctica / Sally Davies i Catherine Le Nevez
Barcelona / Xavier Martínez Edo
Barzoolona: de safari per la ciutat / Laia Falcón i Jordi Duró
Lo mejor de Barcelona: experiències i lugares auténticos / Andy Symintgton, Sally Davies i Regis St. Louis
La biblioteca nacional de Catalunya / Tània Alaix i Gimbert i Maria Rosa Bellostas Ymbert

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Data de creació 16-11-2021 Última actualització 17-11-2021