Proposta de ruta turística: els llocs de Pablo Picasso

Pablo Picasso ha estat un dels artistes més influents del segle XX. Pintor, escultor, ceramista, gravador i escenògraf. Juntament amb Georges Braque va ser fundador del moviment cubista i al llarg de la seva vida va participar en una àmplia varietat d'estils en els quals va ser pioner. Artista experimental, vitalista i compromès, va deixar empremta en tot l’art contemporani.

Des del prestatge de turisme volem fer un petit especial sobre la seva figura i els llocs on va viure i treballar.

Per començar a les biblioteques hi ha un munt de llibres que expliquen la seva vida i obra.

Moltes de les obres de l’artista estan estretament lligades amb seva trajectòria vital. Per això fem una proposta de parades en diferents punts de la geografia que abarca els llocs principals on ell va viure i treballar al llarg de la seva vida.

La ruta comença a la ciutat de Màlaga, on va néixer l'artista el 1881. Allà hi ha la seva casa natal que té un museu dedicat a la seva vida i obra. 

D’allà anem a Barcelona, on la família es va instal·lar a partir del 1895 i on Picasso va estudiar a la Llotja. Barcelona també va ser el lloc on es va establir durant la Primera Guerra Mundial. A la ciutat va tenir una època d’intensa creativitat i va freqüentar molts llocs de reunió de l’art d’avantguarda amb artistes i intel·lectuals.

Al 1900 va anar per primer cop a París, on va passar llargues temporades i va participar en el món bohemi i artístic de la ciutat. Allà ell i Georges Braque van introduir el cubisme en l'art. 

Picasso es va mudar a Roma el 1917 on va treballar en el disseny de catifes i vestuari per als Ballets Russos de Sergei Diaghilev. 

Un altre punt del trajecte és a Horta de Sant Joan, a la comarca de la Terra Alta, on Picasso va passar diverses temporades i on va capturar la vida rural i la natura.

La ciutat de Madrid és un altre parada de la ruta. Allà el pintor hi va anar moltes vegades, i es va relacionar amb la cultura espanyola, amb artistes, galeristes i crítics d'art de la ciutat.  

Acabem la ruta al sud de França, a la zona de la Riviera Francesa, on Picasso va viure gran part de la seva vida adulta pintant i fent escultura i ceràmica fins a la seva mort el 1973.

  A les biblioteques trobaràs:

Guía de la Barcelona de Picasso / [Josep Maria Carandell]
París / por José Manuel Alonso Ibarrola y Elisa Blanco Barba
Roma / edición escrita y documentada por Duncan Garwood, Alexis Averbuck, Virginia Maxwell
Madrid / autores: Christopher y Melanie Rice

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

A Picasso se li atribueixen 13.500 pintures i dissenys, 100.000 impressions o gravats, 34.000 il·lustracions per a llibres i 300 escultures o ceràmiques. També és el personatge que té el nombre més gran de museus amb el seu nom («Museu Picasso»). 

El Museu Picasso de Màlaga compta amb una col·lecció de més de 200 obres de la joventut de l'artista, incloent-hi pintures, dibuixos i escultures

El Museu Picasso de París té una àmplia selecció de les seves obres cubistes com "Las Señoritas de Avignon" i "Natura morta amb cadira de palla". 

A Barcelona es pot visitar el Museu Picasso, que compta amb una de les col·leccions més grans del món d'obres primerenques de Picasso.

A Caldes d'Estrac hi ha la Fundació Palau i Fabre qui va tenir relació amb Picasso i on podem trobar la sala Estimat Picasso integrada per una cinquantena d’obres de l’artista.

Al Museu Reina Sofia de Madrid és on es troba la seva famosa obra "Guernica" i altres obres del període surrealista així com una col·lecció d'esbossos i dibuixos.

Al sud de França, a Antibes, es pot visitar el Musée Picasso, que acull una col·lecció d'obres que abasten tota la seva carrera, incloent moltes obres dels seus darrers anys: pintures, dibuixos i escultures.

A Nova York, el Museu Metropolità d´Art compta amb una col·lecció de més de 300 obres de Picasso, amb pintures, dibuixos, escultures i gravats. 

A moltes ciutats de tot el món podem trobar murals i escultures inspirades en l'obra de Picasso, com per exemple a Chicago, on hi ha l’escultura "Chicago Picasso" que s'ha convertit en una icona de la ciutat. 

  A les biblioteques trobaràs:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 19-04-2023 Última actualització 25-04-2023