Propietats nutricionals dels bolets
Propietats nutricionals dels bolets
Els bolets poden aparèixer als boscos i als prats en qualsevol època de l'any però és a la tardor, amb l'arribada de les pluges i del fred, quan són més abundants. Petits i grans en gaudim tant a l'hora de recollir-los en sortides a la muntanya com a la taula, gràcies a la seva qualitat gastronòmica.
Els bolets pertanyen al regne del fongs. No s'inclouen al regne vegetal perquè no són capaços de realitzar la fotosíntesi. Les seves cèl·lules, en comptes de formar teixits, tenen una organització més senzilla, en forma de filaments anomenats hifes. A Catalunya hi ha identificades unes 1500 espècies de bolets, però unes 20 espècies són les més conegudes. Entre aquestes podem destacar pel seu interès culinari: el rossinyol, el camagroc, la trompeta de la mort, la llenega, el fredolic, el xampinyó, l'ou de reig, el pinetó, el rovelló i el cep.
Els bolets són un aliment amb un baix contingut calòric. Des del punt de vista nutricional són molt semblants a les verdures, doncs contenen molta aigua (90%), una baixa proporció d'hidrats de carboni (4%), fibra (2%), molt poca proteïna(2%) i pràcticament gens de greix. Pel que fa a minerals, destaca el seu contingut en iode, indispensable per al funcionament de la tiroides; en fòsfor, per reforçar l'estructura dels ossos i en potassi, necessari per a l'activitat muscular. Entre les vitamines que aporten destaquen les vitamines del grup B, com la B2 i la B3, que intervenen en processos de metabolisme cel·lular, la vitamina A essencial per a la visió i l'ergosterol, una substància vegetal que, en el ronyó, es transforma en vitamina D.
El consum de bolets és molt antic i se'n té constància des de l'antiga Grècia, Roma i també a l'edat mitjana. A l'actualitat els bolets formen part de la nostra tradició. Podem consumir-los fora de temporada si els guardem dessecats, congelats, en conserva o en pols i cuinar-los en multitud de presentacions: a la brasa, a l'estofat, en truita, en puré o sopa... sigui com sigui són un regal per al paladar.
Aquesta tardor animeu-vos a sortir a buscar bolets, és una bona manera de fer activitat física, o si més no a tastar-los, per gaudir de la seva agradable textura, olor i sabor. I recordeu afegir a l'àpat verdures i fruites per tal de complir la recomanació: 5 fruites i verdures al dia!
Gaudeix a taula dels bolets
Us proposem dues receptes amb bolets:
font: Diputació de Barcelona. Servei de Salut Pública i Consum
Cerca per TEMA al Catàleg Aladí:
A les biblioteques trobaràs:
| "Bolets en temps de crisi" / Marc Estévez | "La Cuina tradicional dels bolets" / Jaume Carles i Font; il·lustracions de Joana Carles
| "Hongos medicinales: Shiitake, Maitake y Reishi: prevención y apoyo al tratamiento del cáncer" / Josefina Llargués
| "La Cuina dels bolets" / Sergi de Meià |
Selecció de webs:
- Bolet a la Viquipèdia (català)
- Gastronomia dels bolets a la Viquipèdia (català)
- Territori boletaire | barcelonaesmoltmes.cat
- La cuina del bolet del Berguedà
També et pot interessar:
Data d'actualització: 16/11/2016