El càncer de pròstata, parlem-ne sense embuts


iStock © vadimguzhva

El càncer de pròstata és un dels grans problemes de salut de l'home del segle XXI

La seva incidència augmenta any rere any. Més de 300.000 casos a l'any es diagnostiquen a Europa, uns 5.000 a Catalunya. Tot i així, se'n parla poc d'aquest càncer i menys encara de la seva problemàtica. És per això que tot seguit exposem un conjunt de recomanacions per ajudar als homes, a les seves parelles i a la societat en conjunt a enfrontar-se positivament amb el càncer de pròstata (d'ara endavant CP):

 

 • Donat que la incidència del CP augmenta progressivament amb l'edat, aquesta es considera el seu principal factor de risc. Dos de cada tres casos es detecten a partir dels 65 anys.
   
 • Els factors coneguts que ajuden a disminuir el risc de desenvolupar CP són l'exercici físic diari, la dieta mediterrània (notablement tomàquets, nabius, vi negre -amb moderació-, soja i te).
   
 • En canvi, augmenten el risc, el sedentarisme, l'obesitat, el consum en excés de carns roges, derivats làctics i ous i el dèficit en verdures i fruita fresca.
   
 • Un grup especial de risc és el dels homes amb antecedents familiars de CP (pare, germans), sobretot si han estat diagnosticats abans dels 55 anys. Mereixen una vigilància més estricta.
   
 • El diagnòstic precoç del CP ha millorat molt amb l'anàlisi d'una substància produïda exclusivament per la pròstata, el PSA. En general, es recomana que els homes sense antecedents familiars es facin una prova anual a partir dels 50 anys. En cas de que hi hagi antecedents familiars, es comença als 40 anys. El seu metge li dirà si a vostè li convé o no fer-se aquesta anàlisi.
                                         
              La pròstata es troba just a sota de la bufeta i davant del recte i el conducte que transporta
  l'orina (la uretra) passa pel centre de la pròstata. Normalment es manifesta amb un creixement
  anormal de la pròstata, provocant manifestacions urinàries constants.

   

 • La sospita del CP apareix quan hi ha un PSA elevat i/o un tacte rectal anormal, i la confirmació del diagnòstic es fa amb una biòpsia de la pròstata. Aquests procediments no tenen perquè ser dolorosos.
   
 • En el moment del diagnòstic, el CP pot estar localitzat a la pròstata, o bé haver-se estès més enllà, a ganglis i/o ossos.
   
 • Si li han diagnosticat un CP, consulti al metge (metge de família, uròleg, oncòleg radioterapeuta, oncòleg mèdic) sobre el seu cas en particular, la seva situació i l'opció de tractament més adient per a vostè. Informi's obertament i valori els efectes secundaris de cada tractament (en especial de la disfunció sexual i la incontinència d'orina).
   
 • El tractament local té tres possibilitats bàsiques: extirpació de la pròstata (prostatectomia), radioteràpia (externa o interna) i "esperar i veure"  (per persones grans o amb altres problemes de salut, tumors petits sense símptomes o sense necessitat de tractament si el CP no progressa).
   
 • Abans dels tractaments locals (cirurgia o radioteràpia), s'acostuma a donar un tractament hormonal per fer més petit el tumor i millorar els resultats.
   
 • El tractament general dels casos estesos a ganglis i/o ossos es basa en el tractament hormonal.
   
 • El CP i el seu tractament poden provocar problemes en l'autoestima masculina i, a la llarga, podrien donar depressió. La freqüent coincidència del CP amb l'edat de jubilació i la independència dels fills contribueixen al sentiment de buit, tristesa i soledat. El CP és un problema de parella. És necessari establir llaços de comunicació oberts i afrontar-ho com un problema comú.
   
 • El control periòdic del PSA  pot ocasionar un problema d'ansietat denominat "psaitis". En especial en homes perfeccionistes, amb tendència a controlar-ho tot, pot arribar a nivells elevats d'ansietat.
   
 • Els pacients amb CP freqüentment precisen l'ajuda d'un psicòleg, formar part d'un grup de suport de pacients amb aquesta dolença i/o el suport de la seva parella i família.
   
 • És indispensable que els homes amb CP no se n'amaguin. Així com és relativament fàcil trobar dones amb càncer de mama disposades a associar-se amb altres dones en la seva situació  i donar testimoni públic, els afectats per CP solen dissimular el seu problema i el neguen.
   

Ha arribat el moment que els homes que pateixen el càncer de pròstata en parlin sense embuts, pel vostre benefici i perquè altres no pateixin el que vosaltres heu sofert sols  i en silenci.

 

font: FEFOC 


 La informació proporcionada al prestatge de Salut ha estat plantejada per donar suport, no reemplaçar,
la relació directa que hi ha entre els pacients/visitants d'aquest portal web i el seu metge.
Si té problemes de salut, consulti al seu metge.


 

  Cerca per TEMA al Catàleg Aladí:


A les biblioteques trobaràs: 

"El Cáncer de próstata" / Miguel Ángel López Costea, Enric Barba Ibáñez

DISPONIBLE VISTA PRÈVIA

 

 
DISPONIBLE VISTA PRÈVIA
 

"El Debate del cáncer de próstata" / Marc B. Garnick

 

ARTICLE DE REVISTA

 
"¿Hablamos de tu próstata?" / Juan Carlos Ruiz de la Roja, Yolanda Zaragoza González

"La Próstata: todo lo que necesita saber sobre la glándula masculina" / Yosh Taguchi

 Selecció de webs:

 

Vés al prestatge de Salut ?

Data d'actualització: 26/02/2016