Salut

Dia Mundial del Lupus

lupus © Lucky Kristianata / iStock.com

divendres, 10 de maig de 2024

El 10 de maig se celebra el Dia Mundial del Lupus per donar visibilitat a aquesta malaltia poc coneguda per la majoria de la població.

 

 

 

En què consisteix aquesta malaltia?

El Lupus Eritematós Sistèmic forma part de les anomenades  malalties  autoimmunes sistèmiques. Consisteix en una alteració de l’autoimmunitat per la qual la persona afectada fabrica en excés una sèrie de proteïnes, anomenades anticossos, que ataquen algunes de les seves cèl·lules i òrgans.

El lupus  pot afectar pràcticament a qualsevol òrgan, per això es diu que és sistèmic, fent-ho en forma de brots, durant els quals la persona afectada pot  patir entre altres símptomes: dolors  musculars  i articulars, pèrdua de pes, febre, cansament, taques a la pell després de l'exposició solar, etc. 

Aquests brots, diferents en cada persona afectada, es poden presentar de forma greu o lleu, en intensitat i duració es combinen amb períodes de remissió durant els quals el pacient està asimptomàtic.

Les afectacions més freqüents són les renals, cardíaques, pulmonars, articulars, neurològiques i cutànies. En cada brot pot presentar-se un o diversos símptomes. Podem dir que cada pacient pateix un lupus diferent.

L’origen del lupus avui dia és desconegut, es creu que pot tenir una base genètica, amb influència de factors ambientals, hormonals, etc.

En cap cas és una malaltia infecciosa, per tant, no és contagia, és una alteració immunològica de qui la pateix.

Es manifesta entre els 15 i 40 anys, generalment, i és més freqüent en les dones que en els homes, la proporció és de 9 a 1.

TEXT: Associació Catalana de Lupus E.G. (ACLEG).

  A les biblioteques trobaràs:

Guía práctica para pacientes de lupus / Asociación Catalana de Lupus E. G.
Tratamiento natural del Lupus / Adolfo Pérez Agustí
El Mejor paraguas del mundo / Miguel Ángel Martínez Cantillo, José Luis Molina
CONTE INFANTIL

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 02-05-2023 Última actualització 10-05-2024