Hans Christian Andersen
Hans Christian Andersen, el mestre dels contes de fades
Andersen va ser un escriptor i poeta danès mundialment conegut pels seus contes infantils, captivant generacions de lectors amb la seva màgia i humanitat. Nascut el 2 d'abril de 1805 a Odense, en una família humil, va créixer envoltat d’històries i llegendes populars, que més tard influirien profundament en la seva obra.
Ja des de petit va mostrar una imaginació desbordant i una gran passió per la literatura. Malgrat una infantesa marcada per la pobresa, va aconseguir ingressar en una escola amb el suport de mecenes que van reconèixer el seu talent. Es va traslladar a Copenhaguen perseguint una carrera artística, primer en el teatre i la poesia. Tot i això, va ser en l’escriptura de contes infantils on va trobar el seu autèntic talent. A partir de la dècada de 1830, va començar a publicar històries que trencaven amb les tradicionals narracions moralistes, introduint elements de fantasia, emoció i profunditat psicològica.
El 1835 va publicar el primer recull de relats infantils, Cuentos de hadas para niños, que incloïa històries com La princesa i el pèsol. Amb el pas dels anys, la seva ploma va donar vida a alguns dels contes més reconeguts de la literatura universal, com El vestit nou de l’emperador, El soldadet de plom, L’aneguet lleig, La sireneta o La reina de les neus. A diferència de les rondalles tradicionals amb finals feliços, Andersen sovint incorporava elements de tristesa, sacrifici i reflexió sobre la naturalesa humana.
La seva escriptura, carregada de simbolisme i emoció, li va valer el reconeixement en vida, tot i que també va rebre crítiques pel seu atreviment i estil poc convencional. No obstant això, avui és considerat un dels grans mestres de la literatura infantil.
Hans Christian Andersen va morir el 1875 a Copenhaguen, però el seu llegat perdura en la literatura universal. Els seus contes han estat traduïts a més de 150 idiomes i continuen inspirant adaptacions en teatre, cinema i il·lustració. El seu nom continua vinculat a la màgia dels contes i a la capacitat de transformar la realitat en fantasia.