Els mars del sud

Els mars del sud fan referència a una àrea indeterminada del sud de l’oceà Pacífic que s’associa sovint a la Polinèsia. Aquest territori comprèn un triangle format per les illes de Hawaii, Nova Zelanda i l’illa de Pasqua, encara que cal afegir-hi també el conjunt de les illes del sud-est asiàtic. El mite dels mars del sud té l’origen en les aventures dels exploradors europeus que durant segles van escriure la relació dels seus descobriments a les antípodes. La relació d’aventures dels navegants com el capità britànic James Cook i les històries de corsaris són un dels principals motius dels llibres d’aventures de l’època moderna. El mite dels mars dels sud va créixer gràcies als relats de viatges de narradors com Robert Louis Stevenson, Herman Melville, Daniel Defoe i més recentment Jack London, tots ells viatgers intrèpids. Juntament amb la literatura de ficció, la literatura científica protagonitzada per estudiosos de les més diverses matèries que s’han dedicat en cos i ànima al descobriment geogràfic i la seva divulgació popular. Tot i això, la vigència de la literatura clàssica han contribuït a difondre’l com un lloc paradisíac, com si fos un estat gairebé infantil, i l’aparició del cinema tampoc no ha canviat gaire aquest punt de vista doncs ha donat peu a una visió encara més escenogràfica i prefixada.

  A les biblioteques trobaràs:

La Bounty : la verdadera historia del motín de la Bounty / Caroline Alexander

El motí de la Bounty és un fet històric ocorregut l’any 1789 al mar d’Haití, es tracta d’una peripècia marítima protagonitzada pel capità del veler Bounty i la seva tripulació fidel, els quals van patir un motí i van emprendre un viatge en barca amb escassos mitjans. La novel·la que Charles Nordhoff i James Hall van escriure després de fer-se’n ressò en un viatge a Tahití és segurament el document més popular al respecte, i després de tots aquests anys el mite de la Bounty segueix viu encara avui en dia.

Prisioneros en el paraíso / Arto Paasilinna

Una de les primeres novel·les del l’escriptor finlandès Arto Paasilinna, que destaca per la seva escriptura en clau d’humor, i que aquest cop tracta una història de supervivència en una illa de l’arxipèlag d’Indonèsia. Durant un vol transoceànic, els integrants d’un avió es veuen atrapats enmig del mar a causa d’una avaria en l’aparell. Un cop a terra caldrà que es posin d’acord en aspectes que fins aleshores passaven per alt, com ara la distribució del treball, els càstigs, els premis i totes les qüestions relatives a l’organització social d’un grup de persones en una illa.

Darwin : el viaje del Beagle : la extraordinaria aventura de Darwin a bordo de la famosa expedición de FitzRoy / James Taylor

El famós viatge del vaixell Beagle a les illes Galàpagos, que va empenyer Charles Darwin a escriure el seu llibre Sobre l’origen de les espècies l’any 1859, va transcórrer en bona mesura a través del sud del Pacífic, provinent de sud-América. Darwin també va escriure un llibre anomenat El viatge del Beagle on recull les seves observacions de les més diverses qüestions relacionades amb els països que visità durant els cinc anys del viatge que, entre 1831 i 1836, el va portar al voltant de tot el món.

Cuentos de los mares del sur / Jack London

A Jack London se’l reconeix a la primera com l’escriptor d’aventures al Canadà i el Pol Nord, però no és tan conegut per les seves històries de la mar. Amb la novel·la Llop de mar ens podem fer una idea de la seva familiaritat amb la navegació, doncs ja des dels quinze anys exercia la pirateria a la costa oest nord-americana. Ja com a escriptor reconegut, va empescar-se a fer la volta al món amb el seu propi vaixell, l’Snark, les aventures del qual van portar-lo a escriure un considerable nombre de relats ambientats al Pacífic del sud.

En los Mares del Sur : viajes y aventuras / R.L. Stevenson

De Robert Louis Stevenson cal destacar el lligam que va establir amb els mars del sud, doncs va viure amb la seva família en una petita illa de Samoa fins poc abans de morir als quaranta dos anys. Tenia una salut ben precària que el duia a viatjar habitualment, fent llargues estades en els balnearis dels Alps i la costa britànica. Com en la resta de llibres de viatges, posant per exemple el curiós relat del Viatge en Ase per les Cévennes, Stevenson va escriure les seves impressions de la seva estada En els Mars del Sud.

Historia general de los robos y asesinatos de los más famosos piratas / Daniel Defoe

Daniel Defoe va escriure aquesta història de pirates amb el pseudònim de Philip Gosse, hi recull abastament la relació de pirates britànics que dominaven les costes de l’Àfrica i l’Índia. Aleshores la pirateria s’estava convertint en un maldecap per a la corona britànica a causa del perjudici envers el comerç marítim. La creació d’empreses comercials estava en un punt àlgid i companyies com la dels Mars del sud, de la qual Defoe n’era beneficiari, veien la necessitat de perseguir-la.

Taipi : un edén caníbal / Herman Melville

L’any 1841 el novaiorquès Herman Melville va embarcar, amb tan sols vint anys, en un vaixell balener anomenat Acushnet. El viatge que el portaria durant tres anys a través dels Mars del sud, va ser l’estímul per escriure el seu llibre cabdal, Moby Dick o la balena, ambientada en un balener que travessa tot el Pacífic intentant donar mort a la gran balena blanca. A més a més va escriure diversos relats mariners i de viatges, fruit de la seva experiència marinera, es tracta dels llibres Taipi i Omoo.

Viatges literaris a la Polinèsia: Aurora Bertrana, Josep Maria de Sagarra / Marta Vallverdú i Borràs

Les illes de l’oceà Pacífic van convertir-se en els paradisos exòtics que coneixem avui en dia, en gran part gràcies a la fotografia, la ràdio i el cinema. Són icones populars i tanmateix encara segueixen sent llocs inabastables per a la majoria. Tot i això dos escriptors catalans van ser testimonis de la vida als mars del sud. Al començament del segle vint Aurora Bertrana i Josep Maria de Sagarra van realitzar els seus respectius viatges oceànics, el testimoni dels quals resta als llibres Paradisos oceànics i La ruta blava.

Al país del núvol blanc / Sarah Lark

Sarah Lark és el pseudònim de l’escriptora alemanya Christiane Gold, autora de la sèrie de llibres ambientats a Nova Zelanda que tracta la història de dues noies angleses que l’any 1852 emprenen la travessia cap a les antípodes. Totes dues responen als oferiments de matrimoni provinents de dos senyors nova zelandesos i aleshores decideixen emprendre una nova vida. Sarah Lark també té la seva particular experiència personal amb el país, donat el seu treball de guia turístic que l’ha fet visitar-los en nombroses ocasions.

Hotel Honolulu / Paul Theroux

L’escriptor i viatger Paul Theroux és l’autor d’aquesta novel·la que tracta les vivències d’un escriptor frustrat que accepta una feina de director d’hotel a Hawaii. La història està narrada pel seu protagonista, relata una sèrie d’episodis que en el seu conjunt formen un mosaic de la vida a dins de l’hotel. Els personatges d’aquestes petites històries són molt nombrosos, tant els hostes com els, empleats, els visitants il·lustres, i personatges locals que al capdavall ens parlen del lloc on s’emplaça l’hotel, la platja de Waikiki a la ciutat de Honolulú.

Res no és perfecte a Hawaii / Màrius Serra

L’explorador britànic James Cook va morir a mans dels hawaians l’any 1779 a la badia de Kealakekua, on s’erigeix en l’actualitat un monument en el seu honor. L’escriptor Màrius Serra escull aquest lloc per ambientar la seva novel·la, que tracta del sabotatge d’un complex turístic a mans d’activistes hawaians. Un història que té com a protagonistes un empresari català, una periodista nord-americana i un hawaià que viu envoltat de llibres sobre el capità Cook.

La Isla de los ciegos al color : y la isla de las cicas / Oliver Sacks
Pingelap i Pohnpei són dos petites illes de la Micronèsia on els seus habitants són propensos a la ceguera al color, un succés extraordinari que capta l’atenció de l’escriptor Oliver Sacks. El llibre tracta, a més de l’estudi de tan singular fenomen, de la particular exploració de les illes a càrrec d’un neuròleg, un oftalmòleg i un científic que també és cec al color, sent la crònica del seu viatge cap als Mars del sud.

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 11-10-2017 Última actualització 10-11-2017