Música i lletres : cançons inspirades en clàssics de la literatura

Sovint trobem referències literàries en les cançons que escoltem. Molts cantautors o compositors les utilitzen com un recurs creatiu més, reinterpretant-los a la seva manera. Ho podem veure en noms de grups, títols d’àlbums conceptuals...

Per aquest contingut hem volgut recopilar una petita mostra de cançons inspirades en algun d’aquests clàssics de les lletres amb resultat brillant, per celebrar la diada amb bona música.

1. The Boy who cried wolf / Passenger

The Boy who cried wolf és un conte tradicional, basat en una de les faules d’Esop. L’expressió “To cry wolf” es pot traduir com “donar una falsa alarma”. La narració tracta sobre un jove pastor que es treu l’avorriment cridant “Que ve el llop!”, alarmant a la resta de vilatans sense motiu. Quan el perill és real, ningú el creu... Partint d’aquesta petita història, Mike Rosenberg (conegut com a Passenger) va crear una preciosa cançó amb el mateix títol, mostrant un cop més el seu talent per encaixar lletra, mètrica i melodia en cançons plenes d’emoció.

 

2. Romeo and Juliet / Dire Straits

L’escriptor més influent de les lletres angleses és William Shakespeare. Fins al punt que es diu que l’anglès és “la llengua de Shakespeare”. Una de les seves obres, Romeu i Julieta, ha estat objecte de múltiples adaptacions des de punts de vista molt diversos. Entre altres cançons d’estils totalment diferents, trobem la que Mark Knopfler va escriure i publicar amb els Dire Straits el 1980. Partint dels personatges arquetípics, va escriure i interpretar la seva pròpia versió moderna del clàssic shakespearià.

 

3. Fahrenheit 451 / Ismael Serrano

Les grans obres de ciència ficció del segle XX van imaginar futurs distòpics que servien com a reflexió i com a alerta del patiment generat pels totalitarismes. Entre aquestes obres, una de les més destacades és Fahrenheit 451, de Ray Bradbury. Ismael Serrano -que, a més de cantautor, és editor- va escriure i publicar el 2021 una cançó on el títol de la novel·la es converteix en la lletra de la tornada. A ritme de cúmbia, repassa algunes de les idees inquietants incloses al llibre, que li recorden d’alguna manera la societat actual: la superficialitat dels continguts televisius, la desinformació, els discursos d’odi...

 

4. Ramble on / Led Zeppelin

Des del moment de la seva publicació, El Senyor dels anells es va convertir en una obra icònica de la literatura fantàstica. Tant, que fins i tot els Beatles van arriba a pensar en portar-la a la gran pantalla. Va ser Peter Jackson qui va fer l’adaptació que avui relacionem amb l’obra de Tolkien. Però, molt abans, alguns músics s’hi van inspirar per fer grans cançons. Un d’aquests exemples més notables és el de Led Zeppelin a Ramble on, amb una gran línia de baix i una lletra que fa referència a personatges i llocs de la terra mitjana, incloses les profunditats de Mordor.

 

5. Suis mois / Camille, Hans Zimmer

El Petit príncep és una altra d’aquelles les obres que s’han adaptat infinitat de vegades: còmics, pel·lícules, musicals... La darrera versió d’animació, estrenada el 2017, tenia com a banda sonora les composicions de Hans Zimmer. I entre el llistat de temes, un meravellós amb lletra i veu de la cantant francesa Camille.

 

6. Qualsevol nit pot sortir el sol / Jaume Sisa

Aquesta cançó no està inspirada per cap llibre en particular. Sinó per molts. La seva lletra és una lletania per on desfilen multitud de personatges sorgits de les històries en paper: contes, novel·les, còmics... Un cant a la imaginació i a la literatura de ficció en qualsevol de les seves manifestacions, reinterpretada per molts altres (de la Troba Kung-fu a Dàmaris Gelabert).
Malgrat que alguns d’aquests personatges ja resulten poc coneguts per als més joves, ha quedat en la memòria col·lectiva de diferents generacions.

 

  També et pot interessar:

  • Playlist
  • Freak out!
  • Efemèrides

  Vés al prestatge:

Data de creació 12-04-2024 Última actualització 18-04-2024