Les biblioteques recomanen

 • Perpendicular al sol

  Cuny-Le Callet, Valentine

  Barcelona : Editorial Finestres, gener del 2024

  Un còmic compromès amb els drets humans que denuncia la crueltat del règim penitenciari nord-americà i el biaix racista que sovint acompanya l’absurditat de la pena de mort

  Quan la dibuixant tenia 18 anys va començar a escriure’s  cartes amb  Renaldo Mc GIrth, també de 18 anys, que estava condemnat a mort. Aquest còmic representa les seves cartes, les visites, l’amistat entre els dos i les vides paral·leles. Es una reflexió profunda i critica sobre la pena de mort i el sistema penitenciari dels Estats Units, sobre la desigualtat social i cultural i el racisme sistèmic, i en darrer lloc, l’esperança de la redempció.

  Aquest còmic ha rebut diversos premis com el Bd FNAC France Inter, Premi BD Gest 2023, Artemisa còmic creat per Dones 2024 i a l’obra basada en fets reals.

   *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals

  24/04/2024
 • El Cuerpo de Cristo

  Lema, Bea

  Bilbao : Astiberri, noviembre 2023

  Aquesta és la història personal de la pròpia dibuixant, que explica la seva experiència amb la malaltia mental de la seva mare. Comença amb una mirada infantil, innocent i crèdula i es va transformant amb una maduresa precoç que l’obliga a prendre consciència dels dimonis que turmenten la seva mare, acompanyat sempre del seu amor incondicional de filla.

  Aquest còmic va rebre diversos premis per la manera de tractar les malalties mentals i pel disseny gràfic. Es tracta d’un dibuix fresc, ple de colors i la inclusió de dibuixos de brodats. Fa servir el negre per explicar experiències del passat i els colors vius els moments més dolorosos. Es una obra que destaca per la seva emotivitat, força i alhora positivitat.

  *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals

   

  24/04/2024
 • Merel

  Lodewick, Clara

  [Barcelona] : Garbuix Books, enero de 2024

  Clara Lodewick és una jove autora de Brussel·les que ha debutat amb  aquest còmic ple de maduresa gràfica i narrativa, un retrat social del Flandes rural.

  Merel , la protagonista, és una dona que, als seus quaranta anys, viu tranquil·la i  lliure, sense marit ni fills. La seva vida es reparteix entre la seva granja d’ànecs, el club de futbol del poble, l’escriptura i els amics.

  Una nit tot s’embolica, quan fan córrer el rumor que la Merel es posa al llit amb tots els homes del poble. A partir d’aquest moment, tothom es gira en contra de la Merel.

  *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals

  23/04/2024
 • Dins la sala dels miralls

  Strömquist, Liv

  Barcelona : Editorial Finestres, setembre del 2022

  Us agradaria llegir assaig de temes actuals però us fan pànic els textos enrevessats i densos? No patiu: l’autora feminista Liv Strömquist (Lund, Suècia, 1978) té la solució perfecta! Mitjançant el format més amable del còmic, Strömquist ens proposa reflexions crítiques i profundes sobre qüestions diverses: la història de l’amor romàntic a Los sentimientos del príncipe Carlos, l’amor en el capitalisme tardà a No siento nada, la història cultural dels genitals femenins a El fruto prohibido, el zodíac a Astrologia lleugera, etc. Qualsevol dels seus volums és recomanable, però aquest cop voldria centrar-me en Dins la sala dels miralls, que Finestres va publicar en català la tardor del 2022.

  Al llarg de 168 pàgines que passen volant, l’autora sueca basteix el seu discurs sobre la història de la bellesa i la pressió estètica posant d’exemple figures tan populars com Kylie Jenner, Marilyn Monroe o l’emperadriu Sissi. Amb un to irònic i uns dibuixos expressius i acolorits, Strömquist ens fa més planers els raonaments i les teories d’una bona colla de pensadors (Zygmunt Bauman, Eva Illouz, Byung-Chul Han, entre molts altres) al voltant del desig i la rivalitat, la història del matrimoni, la fragilitat dels vincles, la sexualització de la dona en el capitalisme, l’envelliment o l’estandardització de la bellesa i l’escissió entre el jo públic i el jo privat, accentuades per les xarxes socials. També ens ofereix una mirada més empàtica de la madrastra de la Blancaneu, recreada a partir del testimoni de 5 dones d’entre 53 i 73 anys que reflexionen sobre el poder que els atorgava l’atractiu físic quan eren més joves i com de cruel arriba a ser que la bellesa sigui tan efímera.

  En definitiva, es tracta d’un bon llibre per analitzar la societat, riure i escandalitzar-nos alhora de les obsessions que tenim a l’entorn de l’aparença i per donar voltes a preguntes com la següent: “per què la gent o les dones joves que miren una foto de la Kylie Jenner i la seva cintura de vespa, uns pòmuls d’ivori esculpits o un cul celestial no se senten per dins de la mateixa manera que quan miren, per exemple, una posta de sol radiant, una platja increïble o la foto d’un papagai fastuós?; és a dir, per què no senten simplement una fascinació positiva davant la bellesa del món sense que, en paral·lel […], també tinguin sentiments negatius indefinits, alguna cosa que t’esquinça el cor, què és?, complex d’inferioritat?, la sensació de derrota?”.

  Més informació:

  Recomanat per Ariadna Arrufat. Bib. Ateneu Les Bases. Manresa.

  18/04/2024
 • Tauró blanc

  Espinosa, Genie

  Barcelona : Editorial Finestres, novembre de 2023

  Després de rebre la notícia de la mort del pare a qui mai va conèixer, Maude ha de viatjar a la petita illa de Jesmond per arreglar la paperassa i recollir les seves pertinences perquè la casa serà derruïda. En baixar del ferri, Maude ses troba una llar i uns records aliens i intenta reconstruir la figura del seu pares a partir de retalls de revistes, discos i missatges gravats en vells cassets. En deu dies tot ha de quedar net i Maude podrà seguir amb la seva vida, però el que no espera són les constants apagades elèctriques a tota l'illa i l'excitació regnant d'una població que està a punt de celebrar el 20è aniversari de l'albirament d'un enorme tauró blanc.

  *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  17/04/2024
 • La Playa más bonita del mar del Norte

  Bai, Sun

  [Logroño] : Fulgencio Pimentel, [2023]

  En la seva primera novel·la gràfica, Lucas Burtin i Sun Bai ofereixen un delicat retrat de la fi del món través del melancòlic última trobada d'un home i una dona. «Quan l'augment del nivell de les aigües va ser donat a conèixer, pràcticament tots van abandonar la Terra? Vaig arribar de matinada. Estava ennuvolat. Vaig aparcar enfront del port antic. A part d'una mena de mitjana edat passejant al seu gos, allí només estaven les gavines. Era un matí del nord. Un matí melancòlic però afable. Vaig decidir passejar una estona pel centre». Sun Bai i Lucas Burtin es van graduar en Belles arts a Le Mans i viuen a Lilla, on es dediquen a la il·lustració, el còmic i l'autoedició. Junts o en solitari, el seu treball se centra en crear espais narratius íntims, solcats per una suau melancolia i un vetllat erotisme. En ells emmarquen relats que oscil·len entre la ciència-ficció més el·líptica i el recompte minuciós d'un passeig dominical. «La platja més bonica de la mar del Nord» és el seu primer llibre conjunt.

  *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  17/04/2024
 • La Bibliomula de Córdoba

  Lupano, Wilfrid

  Barcelona : Norma Editorial, octubre de 2023

  Un còmic inoblidable sobre la rellevància de la cultura en temps de barbàrie
  Fins del segle X. La mort de Alhakén II ha deixat el califat de Còrdova en mans de Hisham II, un nen d'onze anys. El seu tutor, Almanzor, aprofita la circumstància per a regnar en el seu nom. Entre les seves disposicions destaca la crema de milers de volums de la biblioteca de Còrdova. Només se salvaran uns pocs, a lloms d'una mula guiada per un lladre i una parella d'esclaus. El guionista Wilfrid Lupano (Els vells forns) i el dibuixant Léonard Chemineau signen en aquest àlbum magistral una carta d'amor en saber, la tolerància i els assoliments de la cultura com a última barrera davant l'avanç dels totalitarismes.

  *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  17/04/2024
 • T'zée :

  Appollo

  Madrid : Nuevo Nueve Editores, noviembre de 2023

  T’Zee, el vell dictador d’un país africà, ha estat assassinat. Als carrers la gent es subleva, i s’enfrenten partidaris i opositors del dictador. A dins el palau presidencial, el govern corrupte, experimenta el final del seu règim. Hippolyte. El fill de T’Zee  veu per darrera vegada la seva  enamorada, Bobbi, la vidua de dictador.

   

  Una crítica a les dictadures africanes i a les potències occidentals que les secunden o les exploten. Mostra la violència, la corrupció, el tribalisme, el neocolonialisme i la misèria que sofreixen els habitants d'aquest país imaginari, però que podria ser qualsevol dels quals han viscut situacions similars en la realitat. Els personatges són complexos i contradictoris; tenen les seves motivacions, les seves pors i les seves febleses. Només son peons d'un joc d'escacs que s'escapa del seu control.

  *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  16/04/2024
 • En Piqo-Piqo i l'espantós calamar gegant d'Indoxina

  Ferreyra, Lucas

  Bilbao : Astiberri Ediciones, octubre 2023

  El món del jove Piqo-Piqo és fantasiós i màgic. És el descendent d’una estirp de pirates, ietis, minotaures i altres éssers mitològics valents. La seva illa natal és un oasi increïble on uns diamants enormes brollen del terra com si fossin bolets i les roques estan vives i solen ser juganeres. Avui, com molts altres dies, en Piqo-Piqo s’ha distret perseguint una meravellosa cuca de llum emplomada camí de l’escola. L’accident que provoca la seva arribada a classe acaba amb la paciència del mestre malhumorat que li posa uns deures impossibles per a la pròxima classe de ciències: arrencar-li una dent a un calamar llegendari oriünd de l’altra banda del món. Som-hi, doncs...

  *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals

  10/05/2024
 • Ici Même

  Forest, Jean-Claude

  Barcelona : Norma Editorial, octubre de 2023

  Nova edició d’un clàssic que va marcar un abans i un després en el còmic francobelga

  Arthur Même és l'últim representant viu d'una dinastia, que anys enrere era propietària de totes les terres de Mornemont, però que avui, després d'una llarguíssima sèrie de processos judicials, ja no té res. Res? No, encara conserva la propietat dels murs que cenyeixen les infinites parcel·les en què ara es divideix el territori, un territori que Arthur està disposat a recuperar costi el que costi.

  En 1978, el llegendari dibuixant Jacques Tardi (El crit del poble) es va unir al creador de Barbarella, el mític guionista Jean-Claude Forest, per a donar vida a una obra inclassificable que va dinamitar els fonaments de la historieta europea. 

  *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  21/03/2024
 • Molly Wind :

  Galmés Martí, Antoni

  Barcelona : Astronave, novembre de 2023

  La Molly Wind és un veritable terratrèmol. Té nou anys i viu amb la seva germana Ann a la granja dels seus oncles al sud dels Apalatxes. Li encanta llegir i el seu cavall, en Carson, és el seu millor amic i confident. Per això, quan la seva germana Ann aconsegueix una feina portant llibres a les granges de les muntanyes, la Molly no dubtarà a esforçar-se fins a tenir la seva gran oportunitat i poder seguir els seus passos.

  Acompanyada del seu fidel cavall Carson, la Molly i ell viuran incomptables aventures entre boscos, bandits, llibres i molts embolics. I què menys! Què més es podria esperar d’una valenta bibliotecària a cavall i els seus amics?

  *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  21/03/2024
 • Rotunda

  Candela Sierra

  Picassent : Andana Editorial, maig de 2023

  Què és una rotonda dins les grans urbs i enmig de les grans àrees circulatòries? Potser un oasis corpori i conceptual que alegra alhora que fa més visuals els tombs dels conductors. Ara, qui s’anava a imaginar que darrere la soledat d’aquestes obres d’art tan inspiradores s’amaga un calvari digne del propi Berlanga. La Jove valenciana Candela Sierra és l’autora d’aquest magnífic relat que ens explica focalitzat en la jove escultora Brisa a partir dels seus primers dies de feina, el dia a dia en una petita empresa que es dedica a fer rotondes. Molt enginyosament veiem com la vida de tots els treballadors s’entrelliga i es contamina passant per totes les etapes, tòpics, i nivells de poder, com si d’un micro poble es tractes amb tots els seus ets i uts: uns que s’aprofiten i uns que es deixen fer, uns que treballen i uns altres que no, uns que s’emporten la gloria i uns altres que la pateixen... però per sobre de tot un entorn patriarcal que intimida i condemna. Un Cámera cafè cruel perquè segur que és tristament extrapolable a la vida real.

  Candela utilitza un dibuix del tot original, figuratiu i acolorit, amb aspecte de collage i un toc naïf absolutament seductor.

  L’obra va guanyar el V Premi València de Novel·la Gràfica i hauria de ser de lectura obligada en totes les feines, es un identificador de cretins de primer ordre.

  Esperant ja els propers i prometedors títols de la Candela.

  Recomanat per Jaume Vilarrubí. Biblioteca Josep Soler Vidal de Gavà

  08/03/2024
 • Lubianka :

  Hernández Cava, Felipe

  Barcelona : Norma Editorial, octubre de 2023

  Literatura o partit, un descens als abismes de la policia d'assumptes interns de la unió soviètica. Moscou, 1934. La bullícia de manifestants en favor del règim soviètic plena els carrers. En canvi, en els passadissos de la Lubianka, caserna general de la temible NKVD, reina un silenci trencat a cops pels guàrdies i a crits pels detinguts. Allí dins, el sotsoficial Volodia Gubin practica un joc cruel: el de la destrucció física i mental d'un gran poeta. El guionista Felipe Hernández Cava i el dibuixant Pablo Auladell, Premis Nacionals de Còmic, s'abismen en les profunditats d'un dels períodes més sinistres de la història del segle XX.

  *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals

  20/02/2024
 • El Pájaro y la serpiente

  González, Borja

  Barcelona : Reservoir Books, septiembre de 2023

  Arriba l'esperat i enigmàtic tancament del cicle Les Tres Nits, que consagra a Borja González com l'autor més suggeridor de la novel·la gràfica a Espanya.

  Al castell, les dones esperen al fet que els homes arribin d'una llarga expedició de caça. La dinastia és antiga i cerimoniosa, la perpetuen els ritus que donen a cada membre un solemne paper que complir. Matilde i la seva germana Teresa, aficionades a les històries de terror, havien acordat escapar juntes… però alguna cosa no surt com van planejar.

  Borja González tanca Les Tres Nits: un brillant cicle de novel·les gràfiques. Aquest és un volum encara més tenebrós i subtil que els anteriors i en el qual vibra un fosc enigma sense paraules. BORJA GONZÁLEZ (Badajoz, 1982) és autor del minicómic La Reina Orquídia (2016) i de les novel·les gràfiques The Black Holes (2018) i Crit nocturn (2021). Els seus llibres han estat traduïts a sis idiomes.

  *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  05/03/2024
 • Quiroga y la muerte

  Lorenzo, David

  [Paterna] : Desfiladero Ediciones, septiembre de 2023

  David Lorenzo mostra l'univers d'Horaci Quiroga i la biografia del prestigiós escriptor. Adapta en vinyetes alguns dels seus relats més celebrats. Així, coneixem part de l'atribolada vida del narrador i poeta d'origen uruguaià i revisitem alguns dels seus contes macabres. 

  *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  20/02/2024
 • Éramos el enemigo

  Takei, George

  Barcelona : Planeta Cómic, [2021]

  El 7 de desembre de 1941, l'exèrcit japonès va llançar un atac contra Pearl Harbor, marcant així l'entrada dels Estats Units a la Segona Guerra Mundial. En aquest moment el govern va prendre la decisió de confinar més de 125.000 ciutadans americans en camps d'internament, simplement pel fet de tenir origen japonès. L'autor narra les experiències viscudes durant la infància amb la seva família en aquests camps, els quals estaven destinats exclusivament a certes persones triades pel seu origen, i ens ofereix un retrat crític d'una època caracteritzada per la paranoia i la discriminació racial.

  George Takei, actor conegut pel seu paper a la sèrie original de Star Trek, comparteix els detalls de la seva experiència desafiant les percepcions sobre la lleialtat i la traïció. Tot i que els internats eren considerats traïdors en potència, el còmic qüestiona: qui estava realment traint a qui?

  Aquesta obra no només posa de manifest una injustícia, sinó que també contribueix significativament al camí cap a la reparació històrica. És un recordatori de la fragilitat dels drets civils i ens fa pensar: quantes injustícies actuals provaran de ser reparades en el futur?

  Recomanat per Cristóbal Hilazo. Biblioteca Manuel de Pedrolo. Sant Pere de Ribes.

  12/02/2024
 • Los Niños lobo

  Barcelona : Selectavisión, DL 2013

  Ens trobem amb la pel·lícula Wolf Children, una de les obres mes conegudes de Mamoru Hosoda. 
  Ens explica una història sobre el curs de la vida, la família i les decisions que porten a canvis dràstics.
  La història escrita Hosoda juntament amb Satoku Okudera, ens explica la vida de la Hana, una jove universitària que s’enamora de Takao, un home llop. 
  D’aquell amor molt aviat naixen dos nens: Yuki i Ame, que com el seu pare tenen la facultat de convertir-se en llops. El destí fa que Hana es quedi sola amb els dos nens. Per protegir el seu secret i buscar una vida tranquil.la es traslladen a viure a les muntanyes.
  En aquest nou entorn te que aprendre tot lo necessari per sobreviure juntament als seus llops.
  Tot i els esforços els petits creixeran i faran front a una important decisió que els marcarà per sempre.
  Per aquesta pel·lícula el director ha guanyat diferents estatuetes, entre elles Millor Pel·lícula d’Animació al Festival de Cinema Fantàstic de Sitges, premis als Manichi Film Awards de Japó, Festival d’Oslo, etc. 
  El director és un dels referents actuals del cinema d’animació japonès. És autor de llargmetratges com Belle (2021), Mirai, mi hermana pequeña (2018), El niño y la bestia (2015), Summer wars (2009).... Produccions que han impactat al públic per una estètica caracteritzada per la qualitat d’imatge i el detall de les composicions visuals.
  Les seves pel·lícules expliquen històries profundes amb una gran imaginació. Amb Wolf Children trobem una oda a la família, però en especial a les mares.

   

  Més informació:

  Recomanat per Anna Capdevila. Bib. de Mira-sol Marta Pessarrodona. Sant Cugat del Vallès.

  21/03/2024
 • Pardaleta

  Estrela, Joana

  La Seu d'Urgell : Meraki, juny 2022

  Una combinació excel·lent de vinyetes i text fan d'aquesta obra una petita delícia. Joana Estrela és una autora i il·lustradora jove portuguesa que ja té alguns títols a la seva motxilla. En aquesta ocasió ens trobem amb la història de la Raquel (una adolescent) que és explicada mitjançant textos relativament curts a mode de diari i unes il·lustracions en blanc i negre que semblen senzilles però que amaguen una gran càrrega poètica. L'encert es basa en la qualitat d'una història que narra els pensaments de la protagonista que, moltes vegades, semblen dispersones i inconnexos però que tenen sentit en un moment vital concret ple d'emocions i on la descoberta de l'amor és del tot increible. Una protagonista que ens atrapa i que acompanyem durant la seva evolució; i una obra que conté un munt de referències per a lectors juvenils i adults i que s'hi retorna per rellegir-la.

  Més informació:

  Recomanat per Jordi Bosch. Bib. del Sud. Sabadell

  19/01/2024
 • Ethel y Ernest :

  Briggs, Raymond,

  Barcelona : Blackie Books, febrero de 2021

  Molts de vosaltres coneixereu a Raymond Briggs per la història d’El ninot de neu, i si no us sona pel títol segurament en reconeixereu les il·lustracions. En aquesta ocasió, però, deixarem de banda el tema nadalenc per parlar d’una de les seves novel·les gràfiques.

  Ethel y Ernest recull la història dels seus pares, des que es van conèixer l’any 1928 fins que van morir tots dos l’any 1971. L’argument pot semblar simple però transmet un univers sencer. A través de la descripció de la vida familiar als suburbis de Londres copsem la història del segle XX, les condicions socials de l'època, la ideologia dels seus pares... però sobretot, el que ens arriba més és la tendresa. 

  I si parlem de novel·la gràfica, no podem deixar de banda les il·lustracions. Amb seu estil dolç, delicat i un punt vintage Briggs va guanyar el British Book Awards al millor llibre il·lustrat l’any 1999. Si la història us enganxa i en voleu més, també podeu buscar l’adaptació al cinema de l’any 2016.

   

  Més informació:

  Recomanat per Bib. Neus Català. Polinyà.

  19/01/2024
 • Dispararon al pianista

  Trueba, Fernando

  Barcelona : Salamandra Graphic, septiembre de 2023

  Un emotiu homenatge a Tenório Júnior, un pianista, la prometedora carrera del qual es va veure truncada pels injustos atzars del destí en un dels capítols més foscos de la història llatinoamericana. Francisco Tenório Cerqueira Júnior va néixer a Rio de Janeiro i va ser un dels pianistes més reconeguts del moviment samba-jazz. Acostumava a tocar a Copacabana, bressol de la millor música brasilera, i va formar part d'Os Cobras, una banda instrumental de gran prestigi. A les tres del matí del 18 de març de 1976, després de donar un...

  *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  17/01/2024
 • Los Buenos modales

  Cuello, Daniel

  Madrid, España : Nuevo Nueve, septiembre de 2023

  A l'oficina 84, uns funcionaris revisen qualsevol text, cançó que pugui criticar el partit. El nou cap, en Teo, és un home tímid, que intenta ser just amb l'equip. Aquest està format per personatges coneguts: el que sempre està de baixa, el trepa, el que va d'amic, la secretària que sobrepassa les seves funcions... 

  L'obra té moltes capes de lectura, manté un to intimista, i l'autor va aportant la informació com si es tractés d'un trencaclosques. Tracta sobre l'autoestima, sobre sortir de la zona de confort, de la competitivitat laboral i de la família. Destaca el dibuix i l'ús del color. 

  *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  17/01/2024
 • Roaming

  Tamaki, Mariko

  Barcelona : Editorial Finestres, setembre de 2023

  Newark, Nova Jersey, 2009. Zoe i Dani, millors amigues durant l’institut, són ara estudiants de primer any a la universitat i es retroben en la ciutat que sempre han volgut visitar: Nova York. La Dani ha viatjat amb la Fiona, companya de classe i estudiant d’art amb una opinió sobre tot. Totes tres juntes intenten recórrer la major part possible de la ciutat, caient alegrement en els paranys turístics, reflexionant sobre les “grans obres d’art”, discutint sobre moda, esquivant els penjats i menjant molta pizza. El viatge transcorre entre el ritme frenètic de la ciutat, els dubtes sobre el futur que els espera i la irreverència davant d’un món que se’ls presenta com una aventura emocionant però sense edulcorants. La paleta de colors pastel suavitza una metròpoli intimidant, precisament per copsar-ne la bellesa, ben bé com si fos a través dels ulls dels viatgers que la veuen per primera vegada. Aquesta novel·la gràfica és una història a Nova York sobre els alts i baixos dels viatges internacionals, l’amistat i la vida que comença als vint anys.

  *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  17/01/2024
 • Les Maleïdes

  Gargiulo, Flavia

  [Palma] : [Dolmen Editorial], juny 2023

  Novel·la gràfica, conte tragicòmic que, com tots els contes, té una mica de màgic, inexplicable, evocador. Però no és un conte a l'ús. Ni amable ni moralitzant. Parla de la bogeria, de ser diferent en un món on no t'accepten. Una història d'inadaptats. I així, de manera impulsiva, inconscient, al ritme trepidant d'una road movie, avancen la desesperada a la recerca d'una sortida que, potser, resulti miraculosa i redemptora.

  Àvies, mares i filles, pares fantasmes, monges a la carrera, prostitutes i Déu nostre Senyor són els protagonistes d'aquesta sorprenent proposta, que Flavia ha adaptat a l'univers del còmic inspirant-se en el text original teatral de Sergio Baos. 

  *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  17/01/2024
 • Piel color miel.

  Jung

  El Mallol : Rossell, 2008

  Jung, il·lustrador i guionista de còmics sud-coreà, és nascut el 1965 i adoptat per una família belga als cinc anys, després que un policia el trobés vagabundejant als carrers de Seül.
  Publicat originalment a Bèlgica en dos volums entre 2007 i principis de 2008, Piel color miel és editat en castellà per Rossell en un únic volum l’any 2008, amb una tirada numerada de 1650 exemplars, on a més, s’ha afegit l’annex «A propósito de Jung», amb notes de l’autor, una breu biografia i una entrevista.

  Dues-centes noranta-cinc pàgines de novel·la gràfica, amb un traç en blanc i negre allunyat de formalismes, que ens portaran no només a conèixer la infància i adolescència de l’autor sinó també les històries de milers de criatures coreanes abandonades i adoptades per famílies de tot el món després de la guerra de Corea (1950-1953) i dels prejudicis i la discriminació que pateixen.
  En aquest còmic, Jung exposa la complexitat de les seves emocions com a nen adoptat, els conflictes amb germans i germanes, amb els pares, companys de classe i amb altres coreans adoptats que coneix a l'escola i a l'institut .Al llarg de la vida pensa sovint en la seva mare biològica i nega la seva pròpia procedència durant molts moments de l'adolescència. 
  Sap que les polítiques socials i els convencionalismes masclistes i conservadors de Corea del Sud, rebutgen les dones que tenen criatures fora del matrimoni i que es veuen obligades a abandonar-les per tenir una oportunitat de refer el seu futur.  

  Així mateix, a occident molt sovint es fica a la mateixa saca a persones procedents de la Xina, Japó, Corea, Vietnam, Tailàndia... per ignorància i no saber diferenciar els idiomes i els seus trets físics, i en molts casos també per por a allò que es desconeix. Es diu que tots tenen la pell de color groc, malgrat que mel és una paraula molt més bonica.

  L’any 2012 es va estrenar el documental homònim en forma de pel·lícula d’animació: Approved for adoption.

  Més informació:

  Recomanat per Bib. Esteve Paluzie. Barberà del Vallès.

  09/01/2024
 • 21 días :

  Vecchini, Silvia

  Madrid : Maeva Ediciones, [2021]

  Estiu. Un poble a la vora d’un llac. Un home en bicicleta que fa el compte enrere per a la fi del món. Els focs artificials de Ferragosto i el karate com a filosofia de vida.

  Aquest és el marc de la història de la Lisa i l’Ale, els protagonistes d’una amistat d’infància interrompuda per un terrible succés. Anys més tard, les segones oportunitats els permetran omplir els buits i fer les paus amb el passat per poder seguir endavant.

  Un còmic juvenil amb una història ben teixida i reflexions interessants sobre la pèrdua, els records i els secrets amb un to d’esperança i bones intencions.

  “Me pregunto qué más tengo que perder, cuánto vacío hay todavía por ver. Y cómo lo llenaré una vez encontrado.”

  Recomanat per Mireia Martínez Bailón. Biblioteca Ernest Lluch i Martín. Vilassar de Mar.

  31/01/2024
 • La Lotería

  Hyman, Miles

  Madrid : Nórdica, 2018

  El 27 de juny un bucòlic poble de l’Amèrica profunda celebra el seu ritual anual. Es reuneixen tots els habitants per saber qui guanyarà la loteria aquest any.

  Adaptació al còmic del cèlebre conte de Shirley Jackson. Curiosament a mans d'un dels seus néts,  Miles Hyman.

  La publicació del conte a The New Yorker l’any 1948 va provocar la cancel·lació de moltes subscripcions a la revista i cartes de queixa a l’escriptora.  

  El còmic copsa l’ambient tradicional i aparentment normal del petit poble americà amb un dibuix on la força dramàtica recau en els rostres dels protagonistes.

  La lotería a 13 millones de naves

  21/12/2023
 • Lady Snowblood

  Koike, Kazuo,

  Barcelona : Planeta DeAgostini, cop. 2006

  El manga que va inspirar la pel·lícula de Kill Bill, de la mà de Kazuo Koike i Kazuo Kamimura

  Yuki Kashima va néixer una freda nit d’hivern a la presó. Criada per una exreclusa i entrenada per un samurai en les arts marcials, amb només 18 anys s’ha convertit en Snowblood, la millor assassina a sou del Japó.

  Sayo, la mare de Yuki, compleix cadena perpètua. El seu únic desig és venjar-se dels assassins de la seva família. Aconsegueix quedar-se embarassada i, abans de morir, li demana a una companya de presó que transmeti el seu odi a Yuki. Neix la filla de l’infern.

  El manga es va estrenar l’any 1972. Es una excel·lent col·laboració entre el guionista Kazuo Koike, creador de Asa el ejecutor i El lobo solitario y su cachorro; i el malaguanyat Kazuo Kamimura, un magnífic i elegant dibuixant de la figura femenina. Dos grans mangakes units per crear un personatge totalment diferent al que s’havia vist anteriorment: una dona lliure i independent que domina les arts marcials de l’escola Shintomunen en el Japó del segle XIX.

  La història continua a Lady Snowblood regresa i els dos volums parts han estat portats al cinema.

   

  21/12/2023
 • Dulce de leche

  Vila, Miguel

  Barcelona : La Cúpula, noviembre de 2022

  Dulce de Leche és la primera obra a arribar-nos del jove autor italià Miguel Vila (Pàdua 1993). Va ser premi al millor còmic de la Comicon de Napoli 2022 i també ha estat nominada com a millor obra estrangera en l'últim Saló del còmic de Barcelona.
  Ens trobem amb la història del poc convencional triangle amorós format pels molt joves Marco i Stella i per la Lulú, una mare soltera que treballa en una gelateria. Tot i que la Stella, una noia alegre i intel·ligent està totalment enamorada i fa tot el possible per estar amb ell, en Marco, taciturn i apàtic, es va distanciant d'ella i inicia una relació en paral·lel amb la Lulú.
  A partir d'això i amb l'ajut d'un apartat gràfic meravellós que sap treure tot el suc de les possibilitats narratives i expressives del còmic, ens endinsem dins d'una obra de lectura àgil i apassionant, però que és també una interessant reflexió sobre l'amor, el desig i les relacions interpersonals.
  I a més a més és molt bo: llegiu Dulce de Leche que així explicat no és el mateix.

  Més informació:

  Recomanat per Bib. Tecla Sala. L'Hospitalet de Llobregat

  24/11/2023
 • ¡Para ti, que eras joven!

  Fontdevila, Manel

  [Madrid] : ¡Caramba!, mayo 2023

  Nom de la famosa secció d'El Jueves que dibuixaven conjuntament Albert Monteys i Manel Fontdevila. Un retrat dels joves, i no tan joves, del finals del segle XX. Hi podeu trobar critiques dels costums d’aquells anys.

  Els autors expliquen les anècdotes, història i el seu mètode de treball. 

  *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  21/12/2023
 • Aldobrando

  Gipi

  Barcelona : Norma Editorial, mayo de 2023

  Aldobrando és un jove tímid que ha viscut sempre amb el bruixot que el va adoptar quan era petit. Sempre l’ha animat a participar en els conjurs, però ell no s’atreveix a sortir de la cabana. 
  Un dia, però, el bruixot és ferit i Aldobrando ha de superar les seves pors i anar a buscar el remei que el curarà: l’herba del llop. 
  Una història que tracta sobre les pors, la valentia, l’amistat i l’amor. 

  *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 
   

  20/11/2023
 • Global

  Colfer, Eoin

  Madrid : Alianza Editorial, [2023]

  Els efectes dels canvis climàtics des del punt de vista dels nens i nenes afectats. 
  Yuki, una noia inuit del Canadà, i Sami, un noi de Bangladesh, veuen com els seus entorns naturals han estat destruïts per desastres naturals. Busquen com s’ha originat i quines conseqüències mundials tindran.  

  *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals 
   

  20/11/2023
 • El Agujero en el cielo

  Hicks, Faith Erin

  Bilbao : Astiberri Ediciones, junio 2023

  La nova capital dels Daos és l'únic accés al mar de tota la regió i està travessada pel Riu de les vides. Per la seva situació i importància, tots els pobles del voltant lluiten per conquerir-la i li canvien el nom quan guanyen. De tants canvis, la ciutat ja és anomenada La Ciutat Sense Nom. 

  Kaidu arriba a la ciutat, procedent del seu poble, per formar-se com a guerrer. És el fill d'un general dao, el qual coneixerà al palau. Allà s'adonarà que té moltes similituds amb el seu pare: la facilitat de lluitar amb espasa, l'interès per conèixer la història de la ciutat. La seva amiga Rata, una jove òrfena, li mostrarà com moure's pels racons de la ciutat. 

  *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals

  20/11/2023
 • Escucha, hermosa Márcia

  Quintanilha, Marcello

  Bilbao : Astiberri, octubre 2022

  L'autor, Marcello Quintanilha, ja va cridar l'atenció dels lectors amb els seus anteriors treballs editats a Espanya: “Tungsteno” i “Talco de vidrio”; però ha estat amb aquest “Escucha, hermosa Márcia” amb el qual ha aconseguit l'estatus d'imprescindible. Tant és així que amb aquest còmic va guanyar a Angoulême i a Barcelona.

  Aquesta és la història de Márcia, una infermera que viu en una favela de Rio, al costat del seu nuvi Aluísio, i la seva filla, Jaqueline, qui té un caràcter bastant conflictiu i a més es relaciona amb una de les bandes de la favela. La ja de per si mateix complicada relació entre Márcia i Jaqueline s'agreuja quan a aquesta la deté la policia per la seva col·laboració amb la banda. No obstant això, Márcia no està disposada a deixar sola a la seva filla i farà tot el que sigui a la seva mà per a ajudar-la, encara que això l'obligui a adoptar decisions molt complicades que li implicaran grans sacrificis.

  En definitiva, estem davant un còmic espectacular, amb una irreal i impactant paleta de colors, que contrasta amb una història completament realista que denuncia la desigualtat i la corrupció que són l'essència del Brasil actual.

   

  Més informació:

  Recomanat per Bib. Tecla Sala. L'Hospitalet de Llobregat

  01/12/2023
 • Visiones del futuro

  Torroella de Montgrí : Panini, 2016

  "Visiones del futuro" es un volum de 2016 que recull els sis primers números d'una historia que gira a l'entorn de l'Avenger Vision. Vision debuta als còmics al número 57 del "Avengers volum1" a l'agost de 1968, per tant ja es un personatge que té moltes històries al darrere, però, en aquesta, el tàndem format pel guionista Tom King i el dibuixant espanyol Gabriel Hernández Walta li donen una volta al personatge, i ens expliquen com Vision vol formar una família.

   La història, encara que no deixa de ser de temàtica superheroica, tracta temes molt humans. En aquesta, Vision forma una família amb una "dona" i dos "fills" sintezoides, a la que mes endavant s'hi afegeix un gos, i com a tota família, passa per tota classe de dificultats. Tom King aprofita de manera molt intel·ligent la vida familiar dels Vision per tractar temes mot humans com el racisme, el masclisme, el bullying, la soledat i molts altres. Ho fa a través d'una narrativa espectacular i fent us de diàlegs i monòlegs carregats de lògica i filosofia. 

  En definitiva, es tracta d'una de les històries de Marvel  mes aclamades d'aquest segle XXI, tant per la originalitat de la trama dins del gènere, com per les pinzellades del dibuixant, que l'apropen molt al còmic independent. Una joia pels amants dels superherois i pels que  volen apropar-se  per primer cop.

  Més informació:

  Recomanat per Jaime Poncelas Gutiérrez. Bib. Maria Aurèlia Capmany. Sant Boi de Llobregat

  10/11/2023
 • Petit: el peix

  Cunill, Marta

  [Barcelona] : Bang, cop. 2018

  La col·lecció Mamut, el meu primer còmic és una molt bona opció per acostar el còmic als lectors més petits, amb títols a partir de 3, 6 i 9 anys.

  Us recomanem la darrera novetat de la col·lecció 3+, Petit el peix, guió i dibuix de Marta Cunill (Vic, 1986). Un còmic sense mots per a infants que encara no saben llegir, però poden construir la història a través de la imatge i el llenguatge seqüencial de les vinyetes.

  Aquesta és la història d’un nen que recull un peixet a la platja, i el posa en una peixera amb tot l’amor del món i amb la millor de les intencions. El petit peix va creixent, i trobar-li el lloc adequat porta alguns maldecaps al jove protagonista; però ell no es rendeix a trobar la seva mascota perfecta, i el final d’aquesta història és l’inici d’una de nova, encara més sorprenent...

  Petit el peix és un còmic entranyable i divertit que permet reflexionar amb els infants sobre els animals de companyia i la necessitat de ser responsables del seu benestar. Alhora, permet treballar les emocions a través dels rostres dels diferents personatges; i també, parlar de la resolució d’un problema i la cerca de possibles solucions.

  Una lectura molt entretinguda gràcies als diferents formats de vinyeta. El dibuix sintètic, de línia fina, colors plans i saturats, resulta una proposta gràfica molt atractiva per a petits lectors.

  Altres títols de la col·lecció Mamut, el meu primer còmic 3+ anys.

  Recomanat per Mireia Martínez Bailón. Biblioteca Ernest Lluch i Martín. Vilassar de Mar.

  30/11/2023
 • Elia

  Solís, Fermín

  Barcelona : Reservoir Books, junio de 2023

  Elia és un dia de pluja però també un dia de sol. Elia és transparent i silenciosa. Elia és sensible i afectuosa però també distant i respectuosa. Elia és trista i alhora alegre però per sobre de tot Elia és magnífica i brillant: el sol en un dia plujos, atractiu i sinuós.

  Elia és el nou còmic de Fermín Solís i que, després de Medea a la deriva (Reserovir books, 2021),  confirma que l’autor de Càceres ha tornat amb més força que mai al mon dels adults. Ho fa amb un marcat regust als orígens tant estètica com formalment. Històries intrínseques i reflexives, allò que anomenàvem Slice of life i que assimilem com a costumisme. Històries on l’amor agafa un protagonisme parcial però que no deixa de surar per totes les pàgines on hi orbiten un bon grapat de personatges circulants. L’Elia Fuentesperanza és una escriptora atrapada en una cruïlla sentimental que decideix tornar als orígens familiars en un petit poble de la costa gallega. Allà hi trobarà moltes coses, entre elles amistat però també incomprensió. Les relacions amb els vilatans seran alhora dolces i aspres, en una dinàmica extremadament sacsejadora que la portarà a trobar tot el que busca i molt més.

  El dibuix sintètic de Solís ens recorda un altre cop als magnífics Michel Rabagliati i Andy Watson, sobretot amb a aquest darrer doncs semblen estar lligats en una evolució paral·lela. L’autor ha anat perfilant el seu traç, cada cop més auster però alhora també més efectiu. L’esperit bonhomiós circula per tots els espais del llibre amb moltes escenes silencioses carregades de poètica i bon humor. Destacar la metàfora dels e-mails en avions de paper, absolutament genial.

  Un dels millors títols de l’any, sens dubte, una meravella que heu de gaudir on el temps passa lent però inexorable. No és precisament un còmic d’acció a pesar que hi surti en Hulk. Una lectura relaxada i distesa a l’abast de totes les mirades, de les que t’acompanyen inclús un cop acabada. A sobre, l’edició de Reservoir Books és fantàstica, un producte rodó.

  Fermín... Elia ens ha conquerit a tots.

  Recomanat per Jaume Vilarrubí. Bib. Josep Soler Vidal de Gavà

  27/10/2023
 • Snoopy Cowabunga!

  Schulz, Charles M.,

  La Seu d'Urgell : Meraki, setembre 2022

  No descobrirem aquí la màgia de les tires de premsa dels Peanuts de Charles Schulz però sempre és un bon moment per tornar-nos a apropar a aquesta lectura genial i intemporal.

  Aquest llibre ens convida a explorar el món de Snoopy, l’adorable, i a vegades egocèntric, gos beagle que ha captivat als lectors de totes les edats durant dècades. Gaudirem, una vegada més, de les aventures compartides amb l’inseparable amic, l'ocell Woodstock, i que són tant absurdes com entranyables.

  Tot i estar catalogat com a lectura infantil, l’Snoopy i la seva colla captiven també als adults amb les relacions entre els personatges i el fi humor que s’hi transmet. Ens fa valorar també com de lluny es pot arribar parlant, amb imaginació, d’amistat i de la senzillesa de la vida. Una imaginació que l’Snoopy desborda, amb les àmplies capacitats que el fan ser un aviador intrèpid, un escriptor talentós o un esportista excepcional i ens recorda que tots podem ser qui vulguem ser.

  Amb aquesta edició, en català i a color, podem redescobrir una joia del còmic ideal per a tota la família. Una lectura que sempre ens deixarà amb un somriure.

  Recomanat per Cristóbal Hilazo Biblioteca Manuel de Pedrolo Sant Pere de Ribes

  20/10/2023
 • Simbad

  Arleston, Christophe

  Madrid : Dibbuks, cop. 2011

  Aventures garantides per a tota la família. Simbad és un còmic crossover. Agosarat per als adolescents i sorprenent per als adults. El mariner més emblemàtic de la literatura àrab inicia la cerca dels seus pares. Una reinvenció del mític mariner que ens transportarà a l’Orient més exòtic i perillós. Aventures, sorpreses, amor, bruixes, encanteris, monstres i molt d’humor. Els dibuixos d’Alary recreen magníficament els escenaris de les ciutats de l’època. Els personatges i el guió de Christophe Arleston i Audrey Alwett dominen una acció trepidant i continua, farcida d’un elegant sentit de l’humor, que no ens deixa abandonar la lectura. Ideal per compartir la lectura amb els nostres fills i filles. Aventura en estat pur i allunyada dels estereotips de la factoria Disney.

  05/10/2023
 • El Club dels amics

  Guerrive, Sophie

  Barcelona : Astronave, juny de 2021-

  En el primer volum de la sèrie El club dels amics veurem com es coneixen tres personatges dispars. L’ós Tulipa que recull provisions per hivernar, la serp Crocus que es veu forçada a deixar l’aiguamoll per conèixer nous amics i explorar el món, i l’ocell Violeta que no migra perquè en els viatges llargs se li adormen les ales. Entre ells naixerà una bonica amistat, viuran aventures en el bosc on viuen i crearan un club d’amics per celebrar la seva unió.  

  És un còmic infantil ideal per a primers lectors amb trames i diàlegs senzills dotats d’amabilitat i tendresa. Organitzat en cinc capítols curts i amb una gamma cromàtica suau i lluminosa, el converteixen en una proposta visual deliciosa.

  Premi Millor Còmic Infantil del Festival d’Angoulême 2021.

  Recomanat per Mireia Martínez Bailón. Biblioteca Ernest Lluch i Martín. Vilassar de Mar.

  21/09/2023
 • Loli Tormenta

  Torrecillas, Mario

  Barcelona : Bruguera, marzo de 2023

  La poderosa història que ha inspirat la darrera pel·lícula del guardonat cineasta Agustí Villaronga
  La Lola és una àvia moderna i caòtica que viu amb els seus nets, després de la mort de la seva filla i mare dels nens. L’àvia ha entrat en una fase avançada d'Alzheimer i els nens la cuidaran amb molt d’enginy i fantasia per ocultar la malaltia. Hauran de superar molts obstacles, com les competicions d’atletisme que participen els nens. 
  Una història fantàstica de nens que s’han de fer grans aplicant la lògica i creativitat infantil . 

  *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals

  20/09/2023
 • Llibre de les bèsties

  Brocal, Pep

  [Barcelona] : Bang Edicions, abril 2023

  Els animals es reuneixen per triar rei. Sembla que serà triat el lleó, tot i els esforços de la guineu Renard per aconseguir el poder: intrigues, engany, mentides, l’astúcia i la seva habilitat per convèncer. 
  La història no parla d’animals, sinó que és una sàtira sobre el comportament de les persones en la lluita pel poder, on preval l’enveja, l’ambició i la crueltat.
  Ramon Llull la va escriure entre els anys 1287 i 1289 i és una fabulosa història del tot vigent que ara veu la llum en forma de còmic.

  *Recomanat per la Xarxa de Biblioteques Municipals

  16/11/2023
 • La Peor banda del mundo

  Fernandes, José Carlos

  Bilbao : Astiberri, 2013

  La peor banda del mundo no és una banda qualsevol. És una meravella que probablement dorm silenciada entre els nostres prestatges i que tan sols una petita i privilegiada minoria ha tingut la sort de conèixer. No és un super vendes, però sí un super classe. Astiberri va reeditar, en un format immillorable i merescut el 2013, aquesta joia del humor relaxat i el surrealisme dissimulat, que originalment fou publicada per Ediciones Devir (Barcelona) el 2004 en sis magnífics volums de color sèpia.

  La banda assaja ad eternum els acords apassionats dels millors temes de jazz amb les seves improvisacions efímeres als soterranis d’una sastreria, amb l’esperança d’arribar a fer algun dia alguna actuació que mai arriba. Mentre els seus integrants d’aspecte carpetovetònic: Sebastián Zorn (saxo tenor), Idalio Alzheimer (piano), Ignacio Kagel (contrabaix) i Anatole Kopek (bateria), ens aniran explicant tot un grapat d’històries meravelloses i tristes alhora.

  La majoria d’inspiració clarament borgiana. Fins i tot serà el mateix Borges qui apareixerà per explicar-nos-en algunes, amb aquesta desídia quotidiana tant present. No es meravellós?

  Jose Carlos Fernández, un dels pocs autors portuguesos que han aconseguit fer-se un nom dins el mon del còmic, demostra una elegància i un estil clarament definitoris i del tot reconeixibles, i ho fa amb una brillantor sense pal·liatius.

  Un còmic ancorat en un altre espai i temps que sorprendrà tant per la seva vàlua literària com per l'originalitat de la proposta. Poseu la música de fons que vulgueu, esteu avisats.

  Recomanat per Jaume Vilarrubí. Biblioteca Josep Soler Vidal de Gavà

  20/09/2023
 • Cuadernos ucranianos :

  Igort

  Barcelona : Salamandra Graphic, marzo de 2023

  Igort, pseudònim de l’autor italià d'orígens russos Igor Tuveri, va viatjar a Rússia i Ucraïna amb la idea de treballar en una obra sobre Chéjov. Va canviar d’idea i va crear, els Quaderns ucraïnesos i els Quaderns russos publicats per Salamandra Graphic. Son còmics de tipus periodístic i documental, que recullen, en el primer cas, les històries dels ucraïnesos que van viure sota el règim comunista de Stalin, i en el segon, la guerra de Txetxènia i la vida a la Rússia de Putin. 
  Ara a aquests quaderns se suma un nou, Quaderns ucraïnesos. Diari d'una invasió (amb traducció de David Paradela), en el qual, a través d'ulls a peu de carrer, es narra l'horror del succeït, la brutalitat sense sentit d'un ésser humà que no sols pot convertir-se en la pitjor versió d'una cosa viva en determinades circumstàncies excepcionals, sinó que en moltes ocasions ve ja de casa sent una aberració, cruel fins a l'infinit, miserable i tan efímer com qualsevol vida en aquest planeta. 
   En aquests Quaderns ucraïnesos Igort defensa que la guerra no és res més que misèria. Sempre misèria. Igort retrata la cruesa de la realitat . La pregunta no és per a què. És a dir: sí que ho és, però des d'una perspectiva més existencial. En el pla pràctic, les guerres sempre tenen fins relacionats amb el territori, la seguretat i els recursos.

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
   

  20/09/2023
 • El Museu

  Carrión, Jorge

  Barcelona : Norma Editorial, març de 2023

  Novel·la gràfica sense ficció i inclassificable, catàleg en vinyetes del Museu Nacional d’Art de Catalunya, o historia i assaig visual del què el el MNAC. 
  El Museu s'inspira en els frescos romànics, els retaules gòtics o la pintura moderna per a recordar-nos que el còmic és un llenguatge tan antic com poderós. Alhora que recorre un museu concret, viatja per la història de l'art i de les idees, des de les coves prehistòriques fins a les pantalles contemporànies. Ho fa a través de personatges cèlebres, com Francisco de Goya, Jacint Verdaguer, Lluïsa Vidal, Pablo Picasso o Carmen Amaya, però també d'un vigilant de seguretat, una treballadora que va perdre la vista o un professor de secundària i els seus alumnes. Perquè els museus són els espais on els mestres conviuen amb els ciutadans. I on tots aprenem.

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals 

  18/07/2023
 • El Gran buit

  Murawiec, Léa

  Barcelona : Editorial Finestres, febrer del 2023

  Manel Naher és una noia que treballa en una petita llibreria. També,  existeix una altra Manel Naher, una famosa cantant que posa en perill la vida de la nostra protagonista. El món distòpic que escenifica aquest còmic premia l’anomenada Presència de les persones, de manera que si ningú pensa en tu, desapareixes.
  Aquesta disputa per existir porta la Manel Naher a lluitar per la seva supervivència en una carrera de fons trepidant que té lloc en una ciutat de gratacels immensos i farcida de noms que volen ser recordats. El Gran Buit és una reflexió punyent sobre la visibilitat a les xarxes socials i el culte a l’ego. Un còmic que apunta amb precisió geomètrica als perills de la dissolució de l’individu en la massa.

  *Novetat a la Xarxa de Biblioteques Municipals
   

  18/07/2023
 • Us

  Soler, Sara

  Bilbao : Astiberri, mayo 2021

  "Us" ens explica la història de la Sara i la Diana i de com van canviar les seves vides quan la Diana es va adonar que era una dona trans. 

  No pretén ser cap manual sobre com afrontar el procés de transició, sinó que amb una gran dosi d’humor i de tendresa, ens relata la seva història i com aconsegueixen vèncer tots els obstacles, inseguretats, dubtes i pors que van trobant les protagonistes en aquest camí.
  L’autora ens mostra una història d’amor real que fuig del típic romanticisme i reivindica el respecte cap als altres i el fet d’estimar algú pel que és i no pel seu aspecte extern. 

  Es tracta d’una obra més que necessària avui dia en una societat encara amb massa prejudicis imposats des de fa segles pel sistema cisheteropatriarcal, tal i com corroboren les 237 incidències registrades per l’OCH durant el 2022.

   

  Més informació:

  Recomanat per Gemma Planas. Bib. Jaume Perich i Escala. Premià de Dalt

  30/06/2023
 • El Món de Sofia

  Zabus, Vincent

  Barcelona : Empúries, novembre del 2022-

  El món de Sofia és un autèntic clàssic contemporani escrit l’any 1991. De seguida va ser un èxit mundial i va ser traduïda a 63 idiomes. El seu autor, Jostein Gaarder, ens hi explica la història de la Sofia Amundsen, una nena de 14 anys que viu a Noruega i que comença a rebre unes cartes ben estranyes d’un professor de filosofia anònim.
  Ara, aquella obra de culte ha estat reconvertida en novel·la gràfica de la mà de Nicoby, que n’ha fet les imatges, i Vincent Zabus, que n’ha adaptat el guió. La història de base és la mateixa, però el llenguatge i la forma són una mica diferents: en el món de Sofia actual s’hi parla del Coronavirus, de la igualtat entre homes i dones i la protagonista té telèfon mòbil, com qualsevol adolescent del segle XXI. El seu format, novel·la gràfica, li aporta frescor i rapidesa la qual cosa  la fa més accessible vers l’original. Aquesta nova visió de la història, és adequada per a joves a partir dels 12 anys.
   A partir de les preguntes “Qui ets?” i “D’on ve el món?”, la Sofia comença el seu original i vívid viatge per la història de la filosofia, que continuarà  en un segon volum que encara no s’ha publicat. Si voleu fer un tomb ràpid per la història de la filosofia de Sòcrates a Galileu, aquest és el vostre llibre.

  Més informació:

  Recomanat per Bib. La Cooperativa. Malgrat de Mar

  08/09/2023
 • Días de gloria

  Lee, Stan,

  Torroella de Montgrí : Marvel, cop. 2012

  El passat 12 de juny ens deixava John Romita, un dels grans creadors de l’etapa daurada de Marvel. Tot i que Stan Lee i Steve Ditko van crear Spiderman el 1962, establint les seves característiques bàsiques, va ser ell qui va modelar la imatge definitiva del personatge. Romita va modernitzar l’estètica i va ser responsable de la creació de nous personatges (Rhino, Kingping...) i del disseny de secundaris com ara Mary Jane. Tot plegat va portar en uns anys a l’Home Aranya a ser l’emblema Marvel que continua sent avui dia.

  Aquest volum de Panini inclou les primeres històries de Spiderman, dibuixades per Romita entre 1966 i 1967. Unes històries aptes per gaudir i poder llegir (o rellegir) en aquests dies d’estiu. Ideals també per conèixer unes aventures originals que més tard van ser espremudes i reversionades en un sense fi de productes multimèdia.

  Així doncs, els vells roquers mai moren ja que les seves obres sempre estaran amb nosaltres, a punt per tornar a ser gaudides.

  Recomanat per: Cristóbal Hilazo. Biblioteca Sant Pere de Ribes. Manuel de Pedrolo.

  19/06/2023
 • Essex County

  Lemire, Jeff

  Bilbao : Astiberri, febrero 2020

  Essex County és una petita localitat al sud-est d’Ontàrio (Canadà) localitzada en un paratge rural més aviat esquerp on la neu estira el seu llençol la major part de l’any. Les condicions de vida, sense deixar de ser còmodes, estan subjectes al territori i a la feina agrària, i sovint són limitades pel context tant humà com social. Es el típic lloc on no passa mai res... fins que passa.

  L’hoquei sobre gel és l’esport nacional i sovint una vàlvula escapatòria per a molts dels seus joves, que poden trobar en ell una porta de sortida cap a una vida i entorn diferents. La vida de dos germans inseparables es veurà trencada per l’amargor d’uns silencis que acabaran estenent-se com a cicatrius al llarg de la seva vida. El que va passar i el que no planegen contínuament per les seves vides contaminant tot el seu entorn.

  L’extraordinari Jeff Lemire ens presenta aquest títol tant personal, doncs Essex County no deixa de ser el seu lloc de naixement. Astiberri el reedita en un magnífic volum de més de 500 pàgines que esdevenen l’ocasió immillorable per apropar-se a aquest univers tan singular.

  L’obra fou triada el 2011 com una de les cinc novel·les canadenques essencials de la dècada i fou guanyadora del premi Alex (a la millor obra adreçada a joves) per la American Library Association. Actualment ha estat adaptada com a sèrie televisiva: Essex County.

  Qui no vol pols, que no vagi a l’era.

  Recomanat per Jaume Vilarrubí. Bib. Josep Soler Vidal de Gavà

  15/06/2023
 • Knock out!

  Kleist, Reinhard

  Barcelona : ECC, mayo 2020

  És una biografia d’Emile Griffith, un boxejador molt famós als anys 60, però que va caure totalment en l’oblit per diverses raons: la boxa va perdre rellevància a nivell social i, tot i que Griffith va ser triple campió del món en tres categories (pes wèlter, superwèlter i mitjà), arrossegava una doble càrrega; era negre i homosexual, el racisme i l’homofòbia el van perseguir sempre... i el van fer invisible.

  La figura protagonista, originari de les Illes Verges dels EUA, era un jove ingenu de família humil que va aterrar a la ciutat de Nova York. Va trobar feina en una fàbrica de barrets, on el seu cap li va saber veure el potencial per a la boxa. De seguida va despuntar i va començar la seva carrera d’èxit com a púgil. Guanyava tots el combats. Durant els anys 50 i 60 del segle XX, als EUA, els afroamericans tenien poques oportunitats de participar en la societat, i tenien vetats molts esports. L’esport de la boxa, finançat per empresaris moltes vegades relacionats amb l’hampa i els baixos fons, els permetia accedir a unes oportunitats econòmiques i de rellevància social que no podien aconseguir en altres àmbits prohibits per a ells. Griffith va portar sempre una doble vida amagant la seva condició sexual gairebé fins al final dels seus dies. En l’imaginari col·lectiu era impossible que un boxejador paradigma d’home fort i brutal fos homosexual. Ell va lluitar sempre a contracor, per guanyar diners i poder oferir una vida millor als seus. Era una persona sensible, molt imaginativa, i si la societat en què li va tocar viure l’hi hagués permès, s’hauria dedicat a dissenyar barrets, la seva gran passió. Knock out! fa referència a la fatídica nit en què els seus punys van abatre mortalment el seu rival. A partir de llavors la seva vida va canviar per sempre i la culpa ja no el va abandonar mai. Malgrat tot, va continuar participant en combats que el deixaven cada vegada més abatut.

  Es tracta d’un còmic en blanc i negre amb unes vinyetes grosses i poques bafarades, molt visual. Hi ha pàgines senceres sense text però això encara ho fa més impactant, i t’has d’imaginar tu les paraules. Recomanable per la qualitat del còmic i pels temes que aborda: l’homosexualitat en l’esport, el racisme, l’heteronormativitat amb els seus dos pilars fonamentals –només reconèixer dos gèneres, home i dona, i donar per fet que aquests tenen una orientació heterosexual–. És un tema delicat que segueix estant a la palestra, ja que molts esports considerats masculins no admeten que hi hagi homosexuals als seus equips, segueix sent una minoria els que ho manifesten obertament ja que els pot comportar situacions imprevisibles, com ser assetjats, perdre patrocinadors, perdre prestigi.

  Al final del llibre hi ha un article de Tatjana Eggeling, etnòloga europea i experta en homosexualitat i homofòbia en l’àmbit esportiu, molt interessant, i on aprofundeix en la vida de l’Emile i d’altres boxejadors i boxejadores que van patir discriminació per la seva condició sexual i de raça, esportistes oblidats que ella intenta recuperar.

  Reinhard Kleist és un mestre del còmic biogràfic. Va néixer a Colònia el 1970 i ha rebut molts guardons prestigiosos, com el premi Max und Moritz al millor dibuixant de còmic alemany per tota la seva trajectòria. Altres còmics biogràfics seus han rebut premis i reconeixements internacionals com el de Johnny Cash: I see a darkness i el de Nick Cave: Mercy on me.

  Més informació sobre:

  Recomanat per la Montse Cutrina de la biblioteca Ateneu Les Bases de Manresa

  12/09/2023
S'estan mostrant 1-50 de 577 resultats