Visualització del contingut web (Global)

Esports per gaudir amb el pelut de casa

La grandesa de l’esport és que hi ha tanta varietat que podem practicar el que vulguem, quan vulguem i on vulguem. Fins i tot amb qui vulguem, i això inclou al nostre inseparable company pelut de quatre potes. La pràctica de l’esport amb gossos cada dia té més adeptes, i no ens referim només a donar un volt per la muntanya o fer llargs passejos per la platja, també hi ha competicions i esports federats!

Possiblement el més conegut i amb més tradició és el múixing o les curses de trineus tirats per gossos. En el seu origen es tractava d’una forma de transport nòrdica, però l’any 1925, a Alaska, va tenir lloc la primera competició. Durant la segona meitat del segle XX es va començar a estendre per Europa i durant dues dècades, fins l’any 2013, a casa nostra hi tenia lloc la Pirena, una ruta que creuava els Pirineus d’oest a est passant per Navarra, Aragó, Catalunya, Andorra i França. Actualment és un esport federat amb competicions regulars.

Si la neu no és el vostre element, l’esport amb més creixement és el canicròs. En aquest cas es tracta que gos i amo corrin junts per terra o, més rarament, sobre neu. El gos va lligat en tot moment al seu guia amb una corretja amb amortiment que va subjectada al cinturó del corredor. Aquesta pràctica esportiva també té federació pròpia i un calendari de competicions, però es pot practicar de manera amateur amb l’entrenament adequat.

Una altra possibilitat, si afegim una bicicleta a l’equació, és el bikejoring. L’esport consisteix en què la persona munti en bicicleta i un o dos gossos corrin davant, lligats al vehicle, i donin suport com a animals de tir. És indispensable que el gos domini algunes ordres bàsiques i tingui autocontrol, ja que amb la velocitat que guanya la bicicleta poden tenir lloc accidents, sobretot si la persona no pot controlar l’aparell o si l’animal es creua en la seva trajectòria.

Finalment, l’opció més refrescant és el surf caní (o dog surfing). El 2022 es va organitzar a Astúries el primer campionat europeu, però als Estats Units i Austràlia s’han celebrat campionats mundials des de 2006. En tots els casos els tornejos són solidaris, van sorgir per ajudar els animals que es troben en refugis i centres d’acollida.

Per practicar surf caní, o qualsevol altre modalitat, com windsurf o paddle surf, cal que amo i gos pugin sobre la taula per lliscar sobre les ones. En les competicions hi ha diverses categories, ja que els peluts també poden surfejar sols o en tàndem amb altres companys de quatre potes.

Resum de l’última cursa de la lliga catalana de múixing 2021-2022 (canicròs, bikejoring i scooter)

 

Reportatge sobre el Campionat del món de surf caní de 2022 (en anglès)

 

Vídeo amb imatges de les 20 edicions de la Pirena

 

  A les biblioteques trobaràs:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Data de creació 21-02-2023 Última actualització 22-02-2023