El boom de les bicicletes arran de la COVID-19

Mai havien estat les botigues de bicicletes tan buides d’estoc, i mai els tallers d’aquests vehicles de dues rodes havien anat tan desbordats de feina. I és que la COVID-19 ha provocat una autèntica febre per les bicicletes arreu del món.

Les vendes s’han multiplicat, i a partir d’aquí, en funció de les mesures que s’adoptin per a afavorir-ne el seu ús, es podrà consolidar o no com una alternativa real de transport.

La bicicleta i el ciclisme en general han permès poder sortir a l’aire lliure, respirar, sentir-se lliure davant d’unes restriccions que semblen no tenir final. I ha permès fer-ho de manera segura, sense haver d’exposar-se al contagi del virus agafant el transport públic, i sense haver de dur mascareta. Això explicaria també la fal·lera actual.

En tot cas, la resposta per fomentar aquest mitjà de transport ha estat desigual en funció de la sensibilitat dels governs i dels països. Segons dades de Google de finals de novembre, per exemple, a Finlàndia hi ha hagut un 303% més de peticions de rutes en bicicleta a través de Google Maps. Diversos països del primer món superen el 100% d’augment, mentre que França arriba al 65% i Espanya es queda amb un modest 32%. Les dades demostren que en el cas d’Espanya la bicicleta encara és una opció per a l’oci, ja que el seu ús entre setmana segons l’empresa Eco-counter ha augmentat només un 6% (respecte el 41% dels caps de setmana).

La COVID-19, en tot cas, ha permès activar i accelerar el debat de la mobilitat sostenible, i quan hagi passat molts aspectes ja no tornaran a ser com abans. Ha permès també activar mesures tan originals i pioneres com el Bici-bus que ha engegat l’AFA de l’Escola Samuntada de Sabadell.

La nova situació ha provocat també que alguns Ajuntaments, com per exemple el de Terrassa, hagin aprofitat per a modificar l’ordenança de mobilitat en benefici dels mitjans de transport més sostenibles.

Tant de bo puguem aprofitar aquesta oportunitat!

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona ja us hem fet diverses recomanacions de llibres sobre aquest vehicle de dues rodes:

 

 

 

  A les biblioteques trobaràs:

Las Batallas de la bici / James Longhurst
Mi bici y yo / Eben Weiss
Adelgaza sobre ruedas / Selene Yeager
 
 
Biciosos / Pedro Bravo
La bici lo es todo / Robert Penn
 Bici zen / Juan Carlos Kreimer
Ciclismo de por vida / Roy M. Wallack
 
 

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 07-10-2020 Última actualització 17-06-2022