Espais Naturals

Ratpenat, el gran aliat de l'home

Museu de Ciències Naturals de Granollers

Estimat per uns, temut, o fins i tot odiat, per altres, el ratpenat (també dit en català rata penada o ratapinyada) és un mamífer que no deixa indiferent. A casa nostra és relativament fàcil veure'n, ja que se'n comptabilitzen una trentena d'espècies i n'hi ha de molt "humanitzats", que quan es fa fosc cacen insectes pels carrers de les ciutats i que es refugien en edificis. Des de fa 13 anys diverses localitats catalanes els dediquen una nit.

Un molt bon lloc on trobar ratpenats, com segurament saps, és a l'interior de les coves. La colònia més nombrosa de tot Catalunya hiverna en un avenc situat al terme municipal de Mura, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Aquest sol indret acull més de 17.000 exemplars!

També al Montseny hi ha colònies destacades d'aquests mamífers voladors, i a Montserrat, i a... vaja, pràcticament a tots els Parcs Naturals, i fins i tot en coves tan transitades per humans com les de Sant Miquel del Fai és habitual veure'n. Això sí, si t'endinses en una cova i et trobes amb aquests animalons, si us plau respecta'ls a ells i el seu hàbitat i, si estan hivernant, el seu descans. Pensa que de la trentena d'espècies que hi ha a Catalunya, la meitat es consideren vulnerables o estan en perill d'extinció! I la seva desaparició seria una pèrdua immensa: tots els ratpenats que viuen a casa nostra són insectívors i exerceixen una funció cabdal a l'hora de controlar plagues i al depredar espècies d'insectes que poden transmetre malalties. Són, sens dubte, un gran aliat de l'ésser humà!

Si estàs interessat en saber més coses sobre aquest mamífer volador, sàpigues que a Catalunya, des de ja fa 13 anys, diverses poblacions li dediquen una vesprada, en la que es coneix com La Nit dels Ratpenats. Aquesta activitat és gratuïta però cal inscripció prèvia.

Vols saber com som, què mengen, com viuen i per què es pengen sense esforç? A la Xarxa de Biblioteques Municipals trobaràs llibres i materials didàctics, que pots agafar en préstec o bé reservar-los. En aquesta mateixa plana et proposem alguns documents i recursos web interessants i al llarg de l'any també se solen realitzar tallers i xerrades.

Per a més informació consulteu l'agenda de les biblioteques.

  A les biblioteques trobaràs:

portada

Els Ratpenats de Catalunya: guia de camp / Carles Flaquer, Xavier Puig; il·lustracions de Toni Llobet
portada

El Tresor ecològic de les mines de Can Palomeres: els ratpenats / Jordi Serra-Cobo, Marc López-Roig, Xavier Bayer
portada
Ratpenats a la biblioteca / text i il·lustracions de Brian Lies - CONTE INFANTIL
portada
Stelalluna / Janell Cannon - CONTE INFANTIL
portada

¡Ves al revés! / Jeanne Willis; ilustraciones de Tony Ross - CONTE INFANTIL

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 30-06-2017 Última actualització 13-06-2022