Llàgrimes de Sant Llorenç

iStock © SKY2014

El dia idoni per apreciar aquest fenomen serà la nit del 11 al 12 d'agost, a partir de les 2 de la matinada

Cada any entre el 25 de juliol i el 18 d'agost, si es mira al cel durant la nit, es pot admirar un fenòmen metereològic especial. Es tracta d'una pluja d'estels, conegudes popularment com a "Llàgrimes de Sant Llorenç", que es produeix quan la Terra entra en contacte amb els Perseids, un filament de pols interestelar que es va desprendre del cometa Swift-Tuttle. El fenomen és especialment intens pels volts del 10 d'agost, sobretot el 12 d'agost. Durant aquests dies es pot veure amb claredat com van caient els elements còsmics que són atrets per l'atmosfera de la Terra, deixant un rastre intens però breu de llum. Per gaudir de la pluja d'estels, molta gent peregrina fins a indrets elevats, especialment als cims de les muntanyes, o fins a platges apartades de nuclis urbans, per intentar caçar aquests rastres de llum, que hom considera que duen sort a qui aconsegueix veure'ls. Moltes entitats astronòmiques d'arreu del país organitzen observacions públiques i caminades populars nocturnes per poder gaudir del fenomen.

font: festes.org

 

  Cerca per TEMA al Catàleg Aladí:

 

Consells per fotografiar estels (5 regles d'or)

1. Seguretat. Digues a algú a on tens pensat anar-hi o, millor encara, intenta anar acompanyat si és possible. Porta el mòbil carregat.

2. Consulta la previsió del temps. No té molt de sentit sortir si no hi ha una nit clara, a més, com que el temps pot canviar, és aconsellable consultar la previsió metereològica.

3. Pol·lució lumínica. Busca cels amb obscuritat total, sense llum ambient. Abans de sortir fés una ullada a www.lightpollutionmap.info per localitzar les zones properes on no hi hagi presència de contaminació lumínica.

4. Roba d'abric. La temperatura baixa quan marxa el sol a tots els llocs del món. Exceptuant les nits més càlides, és aconsellable anar abrigat. Portar un termo amb café tampoc està de més.

5. Bateria suficient. Les fotografies amb exposició llarga consumeixen una gran quantitat de bateria per això no has d'oblidar portar com a mínim una de reserva.

 

A les biblioteques trobaràs: 

"Las Estrellas: guía fácil de observación" / Fernando Pérsico Barberán

"Pluja d'estels; Poemes i cançons" / Joan Farràs i Tort; presentació de Màrius Masoliver
 
POESIA

"Pluja d'estels: sons i colors de l'Empordà"/ Xavier Juanals 

CD MUSICAL

"La Pluja d'estels" / Assumpció Cantalozella

NOVEL·LA

"Atlas fotográfico de las constelaciones: una guía astronómica en fotografías" / Eckhard Slawik, Uwe Reichert

 Selecció de webs:

 

Vés al prestatge d'Espais Naturals ►

Data d'actualització: 10/08/2016