Espais naturals

Festa de la Fil·loxera

Festa de la Fil·loxera (Sant Sadurní d'Anoia)

Sant Sadurní d'Anoia, 7 i 8 de setembre

A les acaballes del segle XIX una terrible plaga de fil·loxera (un insecte que mata els ceps) va assolar els camps de vinya a Europa. L'impacte també es va deixar notar a Sant Sadurní d'Anoia. Des del 1982, en record d'aquests fets s'organitza la festa de fil·loxera, una celebració folklòrica que consisteix en una sèrie de balls i intervencions en diferents entremesos de tipus simbòlic i popular.

Es tracta de recuperar aquell tràgic episodi de la nostra història i tenyir-lo d'alegria.

La festa dura dos dies, durant els quals els protagonistes estel·lars són els pagesos, els ceps i una enorme fil·loxera gegant. Qui guanyarà aquesta vegada? Si et quedes fins al fi de festa podràs participar en una ruixada de cava que invita a ballar per a celebrar el triomf final.

Tota la informació sobre la festa al web de l'Associació Festa de la Fil·loxera.

L'insecte

La fil·loxera és un petit insecte xuclador, emparentat amb el pulgó, que s'alimenta de la saba dels ceps que troba al seu pas. Ataca en massa les arrels de la vinya, fins a matar la planta. La fil·loxera és originària de l'America del Nord i la plaga va arribar accidentalment a Europa l'any 1860 en un carregament de ceps que anava destinat a França. Es va estendre en poc temps davant la impotència dels viticultors francesos, que no tenien eines per aturar-la. Va provocar la destrucció del mode de vida de molts agricultors, al destruir les seves vinyes, i va contribuir a l'èxode rural. Actualment es troba a tots els països vitícoles del món.

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  Vés al prestatge:

Data de creació 09-08-2019 Última actualització 22-09-2020