Espais naturals

Diccionari dels ocells del món

© il·lustracions: Àlex MascarellEl Diccionari dels ocells del món s'actualitza amb 700 noves denominacions

Ja es pot consultar en línia la segona edició ampliada i actualitzada del Diccionari dels ocells del món, elaborat per la Fundació Barcelona Zoo, l'Institut Català d'Ornitologia i el TERMCAT.

A la primera publicació de 2017, que aplegava les fitxes terminològiques corresponents a totes les espècies d’ocells no passeriformes, s’hi afegeixen en aquesta nova edició més de 700 nous termes relatius a espècies d’ocells passeriformes. Es tracta d’un projecte en curs d’elaboració que es va ampliant a mesura que avança la revisió terminològica de les famílies de passeriformes pendents de validació i que, un cop finalitzat, oferirà més d’11.000 termes d’espècies d’ocells d’arreu del món.

L’obra recull actualment 5.377 noms catalans d’ocells, que es presenten en 5.278 fitxes terminològiques relatives a les espècies d’ocells d’arreu del món, classificades en 36 ordres i 165 famílies. Cada fitxa inclou una denominació catalana (o més d’una), els equivalents en castellà, en francès, en anglès i en alemany, i el nom científic de l’espècie. El diccionari també inclou il·lustracions i, quan s’ha cregut convenient, notes amb més informació sobre els termes.

El recull conté un bon nombre de denominacions catalanes de nova creació, que han estat proposades seguint els Criteris per a la denominació catalana d’ocells, elaborats pel TERMCAT i aprovats pel Consell Supervisor. Aquests criteris han permès treballar, amb coherència i uniformitat, el corpus català de partida proposat per l’equip d’especialistes, format per Raül Aymí, Rafel Cebrian, Jordi Clavell, Manuel-Enric Giménez i Àlex Mascarell, que van iniciar aquest projecte i que n’han assumit la coordinació científica.

El Diccionari dels ocells del món forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del web del TERMCAT, que actualment ofereix fins a 140 títols dedicats a diversos àmbits d’especialitat.

Font de la informació: TERMCAT.

 

 

  A les biblioteques trobaràs:

Guia de camp dels ocells a Catalunya / Carlos Álvarez-Cros, Fran Trabalon
Els Ocells del jardí: a mida natural / Daniela Strauss; traducció Mariela Heredia Regolini
 
Todas las aves de Europa / Frédéric Jiguet, Aurélien Audevard
 
Identificar las aves por el color / Marc Duquet; fotografías: François Desbordes
Atles dels ocells nidificants de Barcelona / Institut Català d'Ornitologia; il·lustracions: Marc Franch

Llibres infantils

Lili entre dos nidos / Jonna Lund Sorensen
 
Inventari il·lustrat dels ocells / Virginie Aladjidi; il·lustracions: Emmanuelle Tchoukriel
 
El Caganiu i els seus germans / Eliseta Escobairói Boix;  Enric Vilageliu i Arnella Morgan
L'Oiseau / Paule Battault, Marie Caillou
Conte en francès

  Més cerques al catàleg Aladí:

  Selecció de webs:

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 27-02-2019 Última actualització 22-09-2020