28 d'abril Dia Mundial de la Seguretat i la Salut a la feina

El Dia Mundial de la Seguretat i la Salut a la Feina se celebra cada 28 d'abril des del 2003 a càrrec de l'Organització Internacional del Treball (OIT). Aquesta celebració neix amb la primera finalitat de promoure la prevenció dels accidents de treball i les malalties professionals però també amb la de sensibilitzar a la població que la feina sigui un lloc de treball segur, saludable i digne i de la necessitat de proporcionar-li un major pes polític.

Actualment, és una campanya de sensibilització sobre les noves tendències en l'àmbit de la seguretat i la salut per evitar lesions, malalties i morts relacionades amb el treball. Existeixen tota una sèrie de riscos emergents provocats per les innovacions tecnològiques i pels canvis socials i organitzatius. Aquestes riscos poden derivar de les noves tecnologies com la nanotecnologia o la biotecnologia; de les noves condicions de treball: noves càrregues, més feines derivades de les retallades de plantilla i males condicions laborals degut a la immigració per motius de feina; o de les noves formes de feina: la subcontractació o els contractes temporals de curt i molt curt termini.

Uneix-te a la construcció d'una cultura de la prevenció en matèria de Seguretat i Salut a la feina

Aquest és el tema escollit pel 2015. S'estima que cada any els accidents laborals i les malalties relacionades amb la feina causen 2,3 milions de morts. Els accidents laborals sense causar la mort són majors  en nombre ja que afecten a més de 313 milions de treballadors l'any i les malalties no mortals a 160 milions de persones. Aquests accidents i malalties de treball no només afecten als treballadors sinó també a les seves famílies, a les comunitats on viuen, als empresaris i a les economies.

Un sistema de gestió exitós en matèria de Seguretat i Salut a la feina requereix d'un compromís per part dels empresaris en matèria de prevenció assignant els recursos necessaris per aquesta finalitat, en la participació dels treballadors per identificar i reconèixer els perills en el seu lloc de treball, contribuir a avaluar els riscos i en la planificació per a la seva prevenció i als governs per implementar una millor legislació nacional en matèria de Seguretat i salut. Per aquest motiu s'insta a tots els agents implicats que treballin junts per elaborar aquestes estratègies de prevenció dels riscos laborals.

Per celebrar aquesta efemèride la OIT ha creat una web interactiva amb informacions útils i el paper de cada interlocutor en matèria de seguretat i salut a la feina.

A les biblioteques trobaràs:

Aspectos medioambientales de las relaciones laborales : participación, salud laboral y empleo
 

Legislación sobre seguridad y salud en el Trabajo

 

Salud y trabajo : los nuevos y emergentes riesgos psicosociales
Joan Boada Grau, Pilar Ficapal Cusí
 

El Recurso preventivo : obligaciones del empresario : derechos y obligaciones del designado como recurso preventivo

 

Més sobre Seguretat i salut a la feina al Catàleg Aladí 

 

 Selecció de webs:

 

 

Vés al prestatge de Salut ►
 

Data d'actualització: 27/04/2015