Mosquit tigre
El mosquit tigre: prevenció i recomanacions
El mosquit tigre va arribar a Espanya l'any 2004, detectant-se per primera vegada a la població de Sant Cugat del Vallès (Barcelona). És un mosquit amb una coloració característica, ja que el cos de l'adult és negre però decorat amb ratlles transversals de color blanc brillant. Això li proporciona el nom de mosquit tigre o tigre asiàtic – Aedes Albopictus-. La seva mida oscil·la entre els 2 i els 10 mm.
El seu hàbitat larvari original són forats plens d'aigua a l'interior de troncs d'arbres de les selves del sud-est asiàtic, però s'adapta molt bé a qualsevol cavitat natural, així com a recipients artificials: bidons, safareigs, plats de testos o altres tipus de recipients que puguin contenir petites quantitats d'aigua. Aquest és un problema molt diferent als mosquits tradicionals, perquè les larves del mosquit tigre es desenvolupen en aigües que estan en petits recipients, dins dels habitatges. Això fa que el seu control no estigui a l'abast de les Administracions, que des de fa més de 25 anys, se n'ocupen eficaçment del control dels mosquits autòctons.
El control del mosquit tigre passa pel fet de que bona part del treball per al seu control l'han de fer els mateixos ciutadans, suprimint aquells recipients amb aigua que es troben en les seves llars, la qual cosa repercutirà en el allunyament de les seves pròpies cases com les dels veïns.
Les mesures preventives que poden ajudar a evitar la proliferació dels mosquits que habitena la ciutat, com és l'eliminació del màxim nombre de llocs d'acumulació d'aigua, són:
- Buidar dos cops per setmana els recipients de l'exterior que puguin acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, piscines de plàstic, etc.
- Buidar dos cops per setmana o tapar amb tela mosquitera espessa els safareigs i les basses petites.
- Treure els plats de sota els testos. Si no és possible, buidar-los quan l'aigua s'hi acumuli.
- Canviar l'aigua setmanalment a les plantes que viuen en aigua.
- Mantenir cobertes les piscines mentre no s'utilitzen. Les piscines amb bon manteniment i nivell d'aigua elevat no seran mai un punt de cria per al mosquit tigre però si el manteniment és inexistent llavors sí poden aparèixer mosquits normals, si a més el nivell d'aigua és molt baix els mosquit tigres sí poden criar; per tant no s'han de buidar mai les piscines ja que llavors quan plogui s'acumularà aigua i serà suficient per provocar el problema. La millor opció és tractar l'aigua tot l'any o bé cobrir-les quan no s'utilitzin.
- Canviar l'aigua dels animals domèstics amb assiduïtat.>
- Assegurar que pous, cisternes, tancs o barrils d'aigua estiguin degudament coberts.
- Tapar els forats de troncs i branques omplint-los amb sorra.
- Evitar acumulacions d'aigua en zones de drenatge o desguassos.
- Evitar els forats i les depressions del terreny on es pugui acumular aigua.
- Eliminar la presència continuada d'objectes que en general puguin acumular aigua de pluja.
Recomanacions:
El mosquit tigre és actiu, sobretot de dia, i es concentra principalment a l'exterior de les cases. Té preferència per àrees ombrívoles i el radi de vol i d'acció és relativament curt (uns 400 metres del lloc de cria). La picada del mosquit tigre no té cap característica que la diferenciï de les picades d'altres mosquits.
Per evitar les picades es recomana roba de màniga llarga i pantalons llargs (preferiblement de color clar), així com mitjons. Si s'utilitzen repel·lents, cal tenir en compte que són productes químics: tan sols utilitzar-los a l'exterior, complint estrictament les condicions d'ús sobretot pel que fa al nombre d'aplicacions diàries indicades. No aplicar a infants menors de 2 anys, en infants més grans s'evitarà en la mesura que sigui possible, evitant sempre l'aplicació a les mans, ja que se les poden ficar a la boca o als ulls. No és recomanable aplicar a la roba. Quan no sigui necessari el repel·lent, cal netejar la pell amb aigua i sabó. Si es dóna qualsevol tipus de reacció a la pell, cal rentar la zona i consultar amb el metge.
En cas de picada, el tractament és simptomàtic i caldrà rentar-se i desinfectar bé la zona i davant de la persistència de molèsties, consultar al metge.
A les biblioteques trobaràs:
"Mosquits : tan petits, tan perillosos" / Richard Swift
| "Uns Tigres petits, petits com mosquits" / Meritxell Martí; il·lustracions Esther Burgueño CONTE INFANTIL
| "El a Manresa Mosquit tigre a Manresa" / Carles Pulido Hidalgo; tutora del treball: Mercè Bacardit | "Caracterització poblacional del mosquit tigre a Rubí" / Roger Massana Ventura |
- Exposició "El món dels insectes", de l'1 al 31 de juliol, a la Biblioteca Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat.
Cerca per TEMA al Catàleg Aladí:
Selecció de webs:
- Atrapa el Tigre. Projecte de col·laboració ciutadana
- El mosquit tigre al Canal Salut de la Generalitat
Data d'actualització: 02/07/2015