Salut per temes

 

A l'estiu tendim a fer una vida més en contacte amb l'aire lliure i, per tant, parem més atenció a temes com la cura de la pell i la protecció del sol, a l'alimentació i a diversos aspectes vinculats amb l'esport, l'excursionisme o els viatges. Dins aquest apartat d'estiu trobaràs consells, recursos i informació sobre aquests i altres temes.

CONTINGUTS:  nutrició - intoxicacions alimentàries - hidratació - pell i sol - insectes - meduses - fer exercici - ulleres de sol - viatges i vacunes

 

 

Nutrició

A l'estiu, com al llarg de tot l'any, hem de cuidar la nostra alimentació, que sigui equilibrada, que aporti els nutrients suficients per a satisfer les nostres necessitats i que potencii la capacitat de millorar el benestar i reduir el risc a patir malalties. 

El Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona ha elaborat un seguit de receptaris per a cada estació classificats per primers plats, segons plats i postres, amb l'objectiu de fomentar una alimentació saludable tot gaudint dels productes de temporada:

Cerques al Catàleg Aladí:

 

 

Intoxicacions alimentàries

Un dels "fantasmes" que ens poden fer malbé algun dia d'estiu. Per a prevenir-les només cal seguir uns senzills normes:

1. Controlar l'origen i estat de conservació dels aliments
2. Tenir cura de la neteja i la desinfecció dels estris i les taules on es preparen els aliments.
3. Tenir cura de la higiene personal, rentar-se molt bé les mans. 
4. Elaborar els aliments amb la mínima antelació possible
5. Respectar les temperatures i condicions de conservació de cada tipus d'aliment

En aquests enllaços trobareu més consells:  
Cerques al Catàleg Aladí:

 

 

Hidratació

L'aigua és imprescindible per què el nostre organisme funcioni perfectament. A l'estiu cal estar molt atents a aquest factor.

Llibres que trobareu a la Xarxa de Biblioteques Municipals:

 

Cerques al Catàleg Aladí:

 

Pell i sol

A l'estiu es fa més vida a l'aire lliure i deixem més pell al descobert. També, els darrers anys cal anar amb molta cura amb les plagues de meduses a les platges. El sol és font de salut, si un s'hi exposa en mesura, ja què:

• És necessari per a la síntesi de vitamina D
• Afavoreix la producció de neurotransmissors
• Millora algunes malalties de la pell
 

El sol pot comportar riscos, si l'exposició solar és excessiva o en hores de màxima insolació (de 12 a 16 hores) pot provocar:

• Insolació
• Cremades solars
• Deshidratació
• Cop de calor
• Càncer de pell, a llarg termini
 

Cerques al Catàleg Aladí:

 

Insectes

Els insectes, tan abundants a l'estiu, poden ser un malson però, des d'un punt de vista més positiu, també és ara quan tenim una de les millors oportunitats per a conèixer-los i gaudir de la seva observació amb els més petits!

 


"Guia sonora dels insectes de Catalunya"

Rafael Carbonell

 

"1001 dades sobre insectes"

L. A. Mound

 


"La gran enciclopedia de los insectos y los arácnidos"

Linny Johnson

Cerques al Catàleg Aladí:

 

Meduses

Com en el cas dels insectes, poden ser una font de grans problemes però alhora, que boniques que són!

La invasión de las medusas. Documental sencer (vídeo Youtube)

 

 

 


App destacadaiMedJelly

(iOS)

MedJelly proporcionarà tots els dies informació actualitzada sobre la seva platja favorita a l'àrea de Barcelona aquest estiu. En aquesta aplicació trobarà informació sobre:

• Meduses: L'estat diari sobre meduses a les platges, segons la informació proporcionada per un expert. Això inclourà presència i absència de meduses. L'aplicació li informarà sobre el tipus de medusa que està present, així com el nivell de perill que representa per als banyistes (ja que no totes les meduses són un perill per als éssers humans).

• Ones i condicions de corrents: L'estat diari de les condicions per banyar-se a la platja. L'aplicació li informarà sobre el tipus de condicions d'acord al color de les banderes corresponents a la platja.

• Condicions meteorològiques: La temperatura diària de l'aire, el vent i els nivells de rajos ultraviolats (UV) que es presenten per a cada platja.

Cerques al Catàleg Aladí:

 

Fer exercici

A l'estiu cal anar amb compte amb els sobreesforços i la calor però això no vol dir deixar de desenvolupar algunes rutines d'activitat física suau, caminar, fer excursions, nedar... serien algunes de les propostes adients per aquest període. Evita sermpre fer exercici a les hores de més calor i protegeix-te del sol amb gorra, ulleres de sol i crema amb factor de protecció solar. Recorda portar aigua per hidratar-te sovint. 


"Andar para estar en forma"

Janice Meakin
 

"Manual práctico de nordic walking"

Andreas Wilhelm
 


"Prevenció de riscos i socors a la muntanya"

Neus Borràs i Farran

Cerques al Catàleg Aladí:

 

Ulleres de sol

Una de cada tres ulleres de sol que es comercialitzen al mercat no s'adapta als actuals controls sanitaris.

El president del Consell General del Consell General d'Òptics-Optometristas adverteix que si les ulleres no ofereixen la protecció adequada, les radiacions nocives poden penetrar més a l'interior de l'ull i causar més perjudicis que si no es va proveït de cap tipus de protecció.

Una elevada exposició a la radiació ultraviolada incrementa el risc de patologies oculars severes, especialment en zones costaneres i de muntanya, com ara conjuntivitis, inflamacions agudes de la còrnia i l'aparició d'alguns processos oculars degeneratius, com a cataractes, retinopaties, etc.

Els experts recomanen escollir el tipus d'ulleres de sol en funció del moment en què es vagin a usar, per exemple, per a la conducció, el millor tipus d'ulleres de sol són les polaritzades, perquè redueixen l'enlluernament i faciliten la visió en dies molt lluminosos. Des del Col·legi d'Òptics-Optometristas, recorden que unes ulleres de sol adequades també protegeixen enfront de possibles impactes en la pràctica esportiva, provoquen un efecte pantalla que evita el contacte dels ulls amb el pol·len i la pols i redueixen la sequedat ocular.

    

 

Incideixen en que les ulleres de sol han d'estar homologades, comptar amb un filtre solar adequat i amb lents orgàniques o de cristall, mai de plàstic. Per això, recomanen adquirir-les en un establiment sanitari d'òptica, que garanteixen als usuaris el compliment de tots els paràmetres de seguretat i de qualitat.

Cerques al Catàleg Aladí:

 

Viatges

Quan planifiques un viatge, cal que tinguis en compte la situació sanitària del país al que et dirigeixes, les precaucions que caldrà seguir i, en alguns casos, la necessitat de vacunar-te.

Subtema "Viatgers" del prestatge virtual de Turisme

Apartat Viatges i oci del Canal Salut - Generalitat de Catalunya

 
Cerques al Catàleg Aladí:
Fecha de creación 20-06-2017 Última actualización 21-06-2017